Ενας νέος κρίκος στη μακρά αλυσίδα των προστίμων που πληρώνουν οι μεγάλες τράπεζες για τα σκάνδαλα και τις καταχρήσεις της προ κρίσης περιόδου θα προστεθεί οσονούπω: Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν τον επόμενο μήνα θα φιλοδωρήσει με... «καμπάνες» τις Deutsche Bank, JP Morgan, HSBC, Societe Generale, Credit Agricole και Royal Bank of Scotland .
για την χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου της Ευρωζώνης Euribor, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση χρηματοοικονομικών προϊόντων ύψους 250 τρισ. ευρώ. Η Barclays, που ειδοποίησε τις Βρυξέλλες για την παράνομη δραστηριότητα των ανταγωνιστών της, δεν θα καταβάλει πρόστιμο.
Η χρηματική ποινή για τις έξι μπορεί θεωρητικά να ανέλθει έως και το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, που το 2012 ήταν 63,5 δισ. δολάρια για την HSBC, 33,5 δισ. ευρώ για την Deutsche, 23,1 δισ. ευρώ για τη SocGen, 16,3 δισ. ευρώ για την Credit Agricole, 25,8 δισ. στερλίνες για τη RBS και 97 δισ. δολάρια για την JP Morgan.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα δεν θα είναι τόσο αυστηρά, αλλά ακόμα και αν ανέλθουν στο 1% των περυσινών εσόδων θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν και άλλα δικαστικά μέτωπα ανοιχτά: Η JP Morgan διαπραγματεύεται συμβιβασμό-μαμούθ 13 δισ. δολ. με τις Αρχές των ΗΠΑ για παραπλανητικές πωλήσεις «τοξικών» χρεογράφων, ενώ ανακοίνωσε ότι διερευνάται από τις εποπτικές αρχές και για πιθανή εμπλοκή σε σκάνδαλο χειραγώγησης συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Για την ίδια υπόθεση στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει και η Royal Bank of Scotland καθώς και η Deutsche Bank. Η RBS (όπως και η Barclays) έχουν ήδη προχωρήσει σε «αλμυρούς» συμβιβασμούς με τις εποπτικές αρχές για την εμπλοκή τους στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου της αγοράς του Λονδίνου Libor, ενώ η Deutsche βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθορίσει το ύψος του «λογαριασμού».
Deutsche Bank
Ειδικά για τον γερμανικό κολοσσό, πάντως, τα σκάνδαλα δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό, αφού αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο ένας από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους της, ο Γιούργκεν Φίτσεν, θεωρείται επισήμως ύποπτος για παραπλάνηση της Δικαιοσύνης στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Deutsche Bank και των κληρονόμων του εκλιπόντος Γερμανού βαρόνου των ΜΜΕ, Λέο Κιρχ. «Η τράπεζα είναι απολύτως πεπεισμένη ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Φίτσεν θα αποδειχθούν αβάσιμες», ανέφερε η ανακοίνωση της Deutsche, οι μέτοχοι της οποίας έδειξαν και εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στο ηγετικό δίδυμο των Φίτσεν και Ανσού Τζάιν, ανανεώνοντας τα συμβόλαιά τους έως το 2017.
Παρ' όλα αυτά, η άμεση εμπλοκή του Φίτσεν στην ποινική έρευνα δυναμιτίζει την προσπάθεια της Deutsche που είχε χαρακτηριστεί? «σκανδαλο-τράπεζα» από το Der Spiegel ένα χρόνο πριν να πείσει ότι αλλάζει εκ βάθρων την εταιρική της κουλτούρα και μετασχηματίζεται βαθμιαία σε μια ασφαλέστερη και πιο «νοικοκυρεμένη» τράπεζα. Όπως όμως σχολίασε μεγαλομέτοχος της Deutsche, «οι ουκ ολίγες αμαρτίες του παρελθόντος αποκαλύπτονται και έρχεται η ώρα της εξιλέωσης?».
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου