ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ Με συνταγή και στυλ... Τόνι Μπλερ ( Renzi, consultazioni per nuovo governo Delrio: pronti entro fine settimana )

Το... όπλο του παίρνει ο Ματέο Ρέντσι και μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που πήρε χτες από τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δηλώνει έτοιμος να τα αλλάξει όλα σαν γνήσιος... οδοστρωτήρας.

«Θα χρησιμοποιήσω όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μου», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι μετά την εντολή που έλαβε για σχηματισμό κυβέρνησης
«Θα χρησιμοποιήσω όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μου», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι μετά την εντολή που έλαβε για σχηματισμό κυβέρνησης
Θα «χρησιμοποιήσω όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μου», δήλωσε εξερχόμενος του Κυρηνάλιου Μεγάρου, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από ό,τι πίστευε αρχικά πριν παρουσιάσει τον κατάλογο (με τα ονόματα) των υπουργών».
Πρώτο του μέλημα, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως, θα είναι να εφαρμόσει μια «θεραπεία-σοκ» στη σκληρά δοκιμαζόμενη ιταλική οικονομία. Θέλει να ενισχύσει την απασχόληση, μειώνοντας τους φόρους, να αυξήσει τους παιδικούς σταθμούς για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και να πάρει μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πάντως, η πρότασή του για τις θέσεις εργασίας, που ήταν να παρουσιαστεί τον περασμένο μήνα, έχει καθυστερήσει.
Θέλει επίσης να περιορίσει τη γραφειοκρατία, να αναδιοργανώσει το Δημόσιο και να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 15%. Είναι, ωστόσο, μάλλον φειδωλός σε ό,τι αφορά την ΕΕ, έχει, πάντως, δηλώσει ότι οι κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερισχύσουν της ανάγκης επιστροφής στην ανάπτυξη.
Για όλα αυτά που θέλει να κάνει έχει και ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα: η αλλαγή του εκλογικού νόμου και των πολιτικών θεσμών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έως τα τέλη του Μαρτίου, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης τον Απρίλιο και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος τον Μάιο.
Βέβαια για να τα κάνει όλα αυτά πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση. Κι εδώ είναι που αρχίζουν τα μεγάλα παζάρια: ο Ρέντσι πρέπει να συμφωνήσει με το NCD του Αντζελίνο Αλφάνο, την υποστήριξη του οποίου χρειάζεται για να διαμορφώσει κυβερνητική πλειοψηφία, ιδίως τη στιγμή που τα περισσότερα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν, όπως η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτιμά να παίξει τον ρόλο «της υπεύθυνης αντιπολίτευσης».
Από την πλευρά του ο Αλφάνο έχει ξεκαθαρίσει πως θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση αν υπάρξει ένα πρόγραμμα με ξεκάθαρη κεντροδεξιά σφραγίδα σε θέματα φορολογίας, θέσεων εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.
Τα υπουργεία
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ήδη ξεκινήσει για το μοίρασμα των υπουργείων, με την προοπτική οι μισοί υπουργικοί θώκοι να πάνε σε γυναίκες.
Το ενδιαφέρον όλων έχει στραφεί στον επόμενο υπουργό Οικονομικών. Εχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα της Λουκρέτσια Ράικλιν που διδάσκει στο London School of Economics, του Φαμπρίτσιο Μπάρκα, που υπηρέτησε ως υπουργός στην κυβέρνηση Μόντι, και του ΤζιανΠάολο Γκάλι, βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην στελέχους της Τράπεζας Ιταλίας.
Ακούστηκε και το όνομα του Ρομάνο Πρόντι, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας διέψευσε τη φημολογία. Μία πάντως από τις πρώτες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Ματέο Ρέντσι θα είναι να πείσει ανθρώπους από ένα ευρύτερο φάσμα να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του.
Και ήδη έχει εισπράξει δύο «όχι», ένα από τον φίλο του και συγγραφέα Αλεσάντρο Μπάρικο, τον οποίο προόριζε για το υπουργείο Πολιτισμού, κι ένα από τον πρόεδρο του ομίλου κατασκευής γυαλιών Luxottica, Αντρέα Γκουέρα, στον οποίο πρότεινε το υπουργείο Βιομηχανίας.
Επόμενη πρόκληση είναι να περάσει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό διάστημα -όταν οι περισσότερες βρίσκονται στο τραπέζι περισσότερα από 20 χρόνια- έχοντας μάλιστα να συνεργαστεί με τους ίδιους που συνεργάζονταν- όχι πάντα πολύ θερμά- με τον Λέτα.
Τουλάχιστον έχει την υποστήριξη των πολιτών, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «Corriere della Sera», το 52% των Ιταλών πιστεύει ότι ο Ρέντσι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αν και μόλις το 31% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε ο Λέτα από την πρωθυπουργία.
Τα μεγάλα «αγκάθια» για τον νέο πρωθυπουργό
«Και τώρα, τι γίνεται;», διερωτώνται οι αναλυτές, καθώς επιχειρούν να προβλέψουν τον βαθμό... βιωσιμότητας μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ρέντσι.
Οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ιταλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς βασίζει τις ελπίδες της για ανάκαμψη σε ένα μη δοκιμασμένο πολιτικό που δεν έχει καν εκλεγεί βουλευτής.
Δύσκολη δουλειά
«Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας θα έχει την πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη», σημειώνει στους «Financial Times» ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ο οποίος μάλιστα αμφιβάλλει για το κατά πόσο ο Ρέντσι «θα έχει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Για να επιστρέψει η ιταλική οικονομία σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης, ο Ρέντσι πρέπει να ξεκαθαρίσει με τις (σ.σ. προβληματικές) τράπεζες και να ορθώσει το ανάστημά του στους Ευρωπαίους εταίρους», συνεχίζει ο Μίνχαου φωτο-γραφίζοντας ως «αντιπάλους» του Ιταλού τη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες με «ογκώδη πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών που πρέπει να μειωθούν».
«Ο Ρέντσι θα πρέπει να θέσει το ζήτημα στους βόρειους γείτονες... Για να πετύχει, θα χρειαστεί δεξιότητες, διαύγεια, αποφασιστικότητα και, πάνω απ' όλα, τύχη», καταλήγει ο αρθρογράφος.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ
Με ισορροπία και συνταγή Τόνι Μπλερ
Πολλοί αποκαλούν τον Ματέο Ρέντσι «Τόνι Μπλερ» της Ιταλίας, καθώς ισορροπεί ανάμεσα στη λιτότητα, στις αποκρατικοποιήσεις και τις αγορές και στην ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος, ενώ δεν έχει κρύψει πως ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός τον «εμπνέει επειδή δεν φοβήθηκε να αμφισβητήσει τους μεγαλύτερους στο κόμμα».
Η γοητεία του πηγάζει από το γεγονός πως είναι διαφορετικός -ένα αουτσάιντερ της πολιτικής (δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτής)- και πως υπόσχεται να τα αλλάξει όλα, τις δομές του κράτους και της οικονομίας, και να «ξεφορτωθεί» την παλιά γενιά, συχνά διεφθαρμένη και επιρρεπής στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Είναι ένας Rottamatore - αυτός που γκρεμίζει το κατεστημένο.
Διαφορετικός
Και πράγματι είναι πολύ διαφορετικός από όλους όσους έχουν εγκατασταθεί στο Παλάτσο Τσίτζι (το πρωθυπουργικό γραφείο) μέχρι σήμερα. Εκτός του ότι είναι ο νεότερος όλων (39 ετών), είναι σίγουρα ο μοναδικός που είχε εμφανιστεί σε τηλεπαιχνίδι.
Η χρονιά είναι το 1994, η χρονιά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει την πρώτη του εκλογική μάχη. Ενας 19χρονος με γυαλιά και καλοχτενισμένα μαλλιά (σήμα κατατεθέν του από τότε) εμφανίζεται σ' ένα από τα κανάλια του Καβαλιέρε για να παίξει στο τηλεπαιχνίδι La Ruota della Fortuna, ο Τροχός της Τύχης ελληνιστί.
Σίγουρος και δυναμικός καταφέρνει να φύγει με 24 χιλιάδες ευρώ.Καθόλου άσχημα για τον φοιτητή Νομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Φαινόταν από τότε ότι ήταν γεννημένος για να κερδίζει. Στο σχολείο ήταν πρώτος μαθητής χωρίς να διαβάζει πολύ.
Στο γυμνάσιο πρωταγωνιστούσε πάντα στις συζητήσεις. Και στο ποδόσφαιρο ήθελε να ήταν αυτός που έβαζε τα γκολ. Κι αν δεν του έδιναν πάσα, έπαιρνε την μπάλα κι έφευγε. Φανατικός οπαδός της Φιορεντίνα, της ομάδας της Φλωρεντίας, ονειρευόταν άλλοτε να γίνει δημοσιογράφος κι άλλοτε ποδοσφαιριστής. Τελικά σπούδασε νομικά.
Γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1975 κι αρχικά εργάστηκε στη διαφημιστική εταιρεία της οικογένειάς του. Ισως από την ενασχόλησή του με τη διαφήμιση να έμαθε να «πουλάει καλά» και τον εαυτό του, όπως ισχυρίζονται οι άσπονδοι φίλοι του.
Η Φλωρεντία
Η νίκη του το 2009 για τον Δήμο της Φλωρεντίας τού ανοίγει τον δρόμο προς τη μεγάλη σκηνή.
Καθώς η δημοτικότητά του στις εθνικές δημοσκοπήσεις αυξανόταν, έδινε όλο και περισσότερες συνεντεύξεις σε ιταλικά και ξένα ΜΜΕ, ξεδιπλώνοντας το όραμά του για μια νέα σύγχρονη Ιταλία, με κυρίαρχο μήνυμα την ελπίδα. Κάποτε ολοκλήρωσε μια τηλεοπτική συζήτηση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πολύ σπάνιο στην Ιταλία: «ελπίδα».
«Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι», είπε. «Δεν πιστεύουν πια. Εγώ πιστεύω και γι 'αυτό κάνω πολιτική - γιατί εξακολουθώ να πιστεύω».
Κι όταν δεν έδινε συνεντεύξεις, έκανε ποδήλατο, έτρεχε μαραθώνιο και συμπεριφερόταν σαν ροκ σταρ. Φωτογραφήθηκε με δερμάτινο τζάκετ και σκούρα γυαλιά σε λάιφ στάιλ περιοδικό και συνήθιζε να φοράει μαύρα τζιν και t-shirt.
Είναι χαλαρός, ευκολονόητος και μιλάει χωρίς σημειώσεις για τα πολλά προβλήματα της Ιταλίας. Οι προτάσεις που κάνει κινούνται προς τα δεξιά και μακριά από τα συνδικάτα, γεγονός που τον καθιστά περισσότερο αρεστό στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, στους πρώην ψηφοφόρους της Αριστεράς αλλά και στις αγορές.
Η υπερέκθεσή του σε ιταλικά και διεθνή μίντια απέδωσε τελικά καρπούς τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε και εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Δύο μήνες μετά είναι έτοιμος για τον μεγαλύτερο ρόλο της ζωής του, αυτόν του πρωθυπουργού, για τον οποίο, όπως λένε οι επικριτές του, κατόρθωσε να εξασφαλίσει με ικανότητες που θα μπορούσαν να πηγάζουν κατευθείαν από τον «Ηγεμόνα» του Φλωρεντινού Νικολό Μακιαβέλι.
Οι σταθμοί
  • 1975: Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου στη Φλωρεντία.
  • 1996: Εντάχθηκε στους κόλπους του Ιταλικού Λαϊκού Κόμματος.
  • 1999: Παίρνει πτυχίο στα Νομικά από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
  • 2004: Στις εκλογές της 12ης Ιουνίου εκλέγεται πρόεδρος της επαρχίας της Φλωρεντίας, με ποσοστό 58,8% ως υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού.
  • 2009: Στις 9 Ιουνίου εκλέγεται δήμαρχος Φλωρεντίας με ποσοστό 48% έναντι 32% του δεξιού Τζιοβάνι Γκάλι.
  • 2013: Στις 15 Δεκεμβρίου εκλέγεται ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος με το 68% των ψήφων.
  • 2014: Εξωθεί σε παραίτηση τον Λέτα στις 14 Φεβρουαρίου και τρεις μέρες μετά λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
  • Πηγη 
 
Il primo incontro è con la delegazione Cd; Tabacci: “ È la nostra ultima carta”
ANSA

Il presidente del Consiglio incaricato Matteo Renzi con Graziano Delrio (S) sul treno alla stazione Termini
+ Renzi, rivoluzione fiscale in tre mosse: via l’Irap, tagli all’Irpef e detrazioni carlo bertini


Il premier incaricato Matteo Renzi a Montecitorio ha avviato le consultazioni con le forze politiche in vista della formazione del nuovo governo.

Il futuro premier stamane è arrivato sorridente, stringendo mani ai passanti che lo salutavano, e augurando, come sua abitudine, buon lavoro ai giornalisti e agli operatori. Poi è entrato da una porta secondaria a Montecitorio, seguito da due croniste che si sono infilate con lui in ascensore. Renzi le lascia entrare, ma non rilascia dichiarazioni. Solo una battuta: “very dangerous”, scherza sorridendo alle due giornaliste. Poi chiede al commesso dove si terranno le consultazioni: “Dove devo andare?”. “Sala del Cavaliere - risponde il dipendente della Camera - accanto alla sala gialla”. Lui sorride e dice: “Bah, non saprei”. Poi prega l’assistente parlamentare di non chiamarlo «presidente», il commesso replica con un sorriso: “d’accordo, presidente incaricato”.

E la delegazione di Centro Democratico è stata la prima ad incontrare il presidente del Consiglio incaricato. “Il futuro governo Renzi è un governo assolutamente utile per la speranza che ha creato nel Paese e per il respiro di Legislatura. È l’ultima carta, gli auguriamo successo”. È quanto ha affermato Bruno Tabacci a nome del Centro democratico e con i deputati Pino Pisicchio e Nello Formisano, al termine dell’incontro. Il Cd, dice Tabacci, ha presentato “un documento in sette punti che parte dal tema del collegamento tra riforme costituzionali e legge elettorale”, affronta i temi “delle semplificazioni, regolare il lobbismo e il conflitto di interesse, lavoro, mezzogiorno e riforma fiscale”.

Infine il tema della centralizzazione degli appalti. “Il tentativo in atto - ha concluso Tabacci - è da ritenere assolutamente utile per la dimensione dell’impatto di speranza creato nel paese ma anche per il respiro di intera legislatura” che Matteo Renzi ha detto di volersi porre ieri dopo aver conferito con il presidente Giorgio Napolitano. “Pensare di fare delle riforme strutturali, interrogandoci ogni 15 giorni quando è che si andrà a votare, rischia di diventare un’occasione persa. Dato che dal ’94 a oggi ogni Parlamento eletto è stato peggiore del precedente, al presidente incaricato ho detto che il prossimo Parlamento potrà essere peggiore di questo. Allora tanto vale non rischiare e cantare la messa con i frati che abbiamo, cercando di fare una cosa seria, perché la politica - ha concluso Tabacci - è arrivata al limite massimo dell propria credibilità” .

Le consultazioni proseguono nella mattinata e nel pomeriggio. Dopo una pausa di circa due ore per il pranzo, alle 15.00, Matteo Renzi riceverà la delegazione del gruppo SVP-Patt, alle 15,30 Lega Nord e autonomie, alle 16.15 - Scelta Civica. SEL entrerà nella Sala del Cavaliere alle 18.00 per lasciare infine il posto, alle 19.00, a Ncd che chiuderà la prima giornata di consultazioni. Domani , mercoledì 19, il Presidente del consiglio incaricato incontrerà alle 10 Forza Italia e alle ore 12 il Partito Democratico. Il M5S farà conoscere la sua disponibilità a partecipare alle consultazioni soltanto dopo una assemblea di gruppo.

Il Governo Renzi sarà pronto «entro il fine settimana». Lo ha detto il ministro degli Affari regionali, Graziano Delrio, rispondendo ai cronisti al suo arrivo alla Camera per le Consultazioni. Il lavoro «procede bene» e «siamo tranquilli» ha proseguito Delrio.

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...