Επέστρεψαν στα ταμεία 2,5 εκατομμύρια δολάρια που είχαν δοθεί επί Ντόρας στην...Καραϊβική

Δυόμιση εκατομμύρια δολάρια που είχαν κάνει "φτερά" εντοπίστηκαν, διεκδικήθηκαν και ανακτήθηκαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν χορηγηθεί το 2008 -επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη-, όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση, από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. 

Τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν μετά από μακρά και επίπονη έρευνα, υπό τον Πρέσβη, Ν. Βαμβουνάκη, και κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως αποδεικνύεται και από σχετικά παραστατικά που είναι αναρτημένα δημοσίως στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το θέμα των ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν άλλωστε εξαρχής μία από τις προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχοντας δώσει σαφείς εντολές για ενδελεχείς ελέγχους, και έχοντας μετά από δύο χρόνια μια σαφέστατη εικόνα της κατάστασης είχε πει σχετικά με αυτό, πρόσφατα στη Βουλή, ότι έχουν εντοπιστεί υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που όταν θα δουν το φως της δημοσιότητας «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι».
Η ώρα του «παρδαλού κατσικιού» φαίνεται ότι έφτασε και ο κ. Κοτζιάς κρατώντας τη υπόσχεσή του αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια την κορφή του παγόβουνου με τις οικονομικές ατασθαλίες αποδεικνύοντας δημόσια και με παραστατικά ότι αρχίζει να σπάει το απόστημα.
Ειδικότερα για τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια, αυτά είχαν χορηγηθεί για συγκεκριμένα προγράμματα που, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Άξιο λόγου είναι ότι ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, βάσει του οποίου θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας. Το αποτέλεσμα αυτών των «παραλείψεων» ήταν να βρεθούν τα 2,5 εκατ. δολάρια, χωρίς να είναι σαφές με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.
Και αυτή η ιστορία της επιστροφής των 2.5 εκατ. φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Διότι, όπως διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη εντοπίσει άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν χορηγηθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα και έχει ζητηθεί η επιστροφή τους.
Και βεβαίως επειδή οι οικονομικές ατασθαλίες έχουν και ποινικές ευθύνες, υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει και η σχετική Ανακοίνωσή του, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επεστράφησαν 2,5 εκ. που χορηγήθηκαν επί Μπακογιάννη για την… Καραϊβική (pdf)

Στο Μπελίζ βρέθηκαν τα 2,5 εκατ. δολάρια που χορηγήθηκαν για την κλιματική αλλαγή της κοινότητας της Καραϊβικής
    Άλλα πέντε εκατ. εστάλησαν σε τράπεζα αφρικανικής χώρας
    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι την αντικειμενική πολιτική ευθύνη είχε η τότε υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη

Τα 2,5 εκατ. δολάρια που χορηγήθηκαν το 2008 – επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη – από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής
Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων και τα οποία βρέθηκαν σε κρυφό λογαριασμό στο Μπελίζ φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.
...Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης»:
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου, οι οποίες μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, «Αίθουσα Σύνταξης», στην ΕΡΤ, η εν λόγω υπηρεσία έστειλε – και ενώ ουσιαστικά η χώρα είχε χρεοκοπήσει – 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα αφρικανικής χώρας, ένα εκατ. ευρώ στον Άγιο Μαυρίκιο και ένα εκατ. ευρώ στη Γενεύη.

Τα ποσά αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του Μπελίζ, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, επενδύθηκαν σε ομόλογα χωρών της Λατινικής Αμερικής με μηνιαίο επιτόκιο 5%, δηλαδή απόδοση 60% τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά, δηλαδή, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους για την κλιματική αλλαγή.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους παράγοντες της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Σε ό,τι αφορά στους παραλήπτες (ποιοι τα πήραν και αν τα πήραν), αυτό είναι κάτι που διερευνάται.

Τα εμβάσματα αυτά, μάλιστα, φαίνεται πως δεν έχουν τις απαιτούμενες υπογραφές και δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και μνημόνια συνεργασίας που πιστοποιούν τη νομιμότητα εκταμίευσης.

Πιθανόν όλα τα παραπάνω να συνιστούν αδίκημα απιστίας στην υπηρεσία. Από το υπουργείο Εξωτερικών εικάζουν πως ενδεχομένως να βρίσκονται μπροστά σε έναν κύκλωμα που είχε ίχνη μέσα στο υπουργείο και στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι την αντικειμενική πολιτική ευθύνη είχε η τότε υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία λίγους μήνες νωρίτερα, υπενθυμίζουμε, έπαιρνε μαζί της στην Αμερική, για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, 118 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων «βαφτίστηκαν» ως σύμβουλοι.
πηγη
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...