Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ετοίμασε μια έκπληξη για τους συμμετέχοντες στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 5 Μαρτίου ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει την επιστροφή σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA) μόνο εάν η Ουάσιγκτον εγγυηθεί στη Μόσχα ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις εναντίον της «δεν θα παραβιάσουν τη ρωσική αλληλεπίδραση με η Ισλαμική Δημοκρατία».

Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά, αφενός, η Τεχεράνη «επιδιώκει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ορισμένα ζητήματα», αφετέρου η Μόσχα έχει προβλήματα.


Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η συμφωνία με το Ιράν ανοίγει τις πόρτες της χώρας για συνεργασία στον τομέα του «ειρηνικού ατόμου» και σε άλλους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Όμως, πρόσθεσε ο Λαβρόφ, «η χιονοστιβάδα των κυρώσεων που έπεσε στη Ρωσία από τη Δύση, και η οποία δεν έχει ακόμη τελειώσει, μας κάνει να απαιτούμε σαφείς εγγυήσεις ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το καθεστώς των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων που έχει τεθεί. στη συμφωνία με το Ιράν».


Παράλληλα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη μελλοντική στρατιωτικοτεχνική συνεργασία Ρωσίας-Ιράν.

Από αυτή την άποψη, «η Μόσχα απαιτεί γραπτές εγγυήσεις για αυτό το θέμα σε επίπεδο, τουλάχιστον, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ». Μεταφρασμένο στη συνηθισμένη γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το FDP ενδέχεται να διακοπούν. Μια τέτοια κίνηση δεν προβλεπόταν από άλλους συμμετέχοντες στη διαπραγματευτική μορφή στη Βιέννη.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ Ενρίκε Μόρα, ο οποίος προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν στο τελικό στάδιο, αναμένονταν κάποιες «εκπλήξεις» μόνο από την ιρανική πλευρά, η οποία κράτησε «ορισμένα άλυτα πιεστικά ζητήματα» στο μανίκι της.


    «Έχει δημιουργηθεί μια παράδοξη κατάσταση. Προηγουμένως, η ρωσική διπλωματία ήταν σχεδόν ο κύριος μεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Επρόκειτο για τη ρωσική έκδοση του JCPOA, η οποία προβλέπει τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα τη μερική άρση των κυρώσεων», γράφει στο άρθρο της η Έλενα Πανίνα, διευθύντρια του Ινστιτούτου RUSSTRAT.


Με τη σειρά της, η Τεχεράνη έπρεπε να αναλάβει να μην εμπλουτίσει ουράνιο έως και 60%, αλλά να μεταφέρει τα ήδη συσσωρευμένα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού στη Ρωσία. Εάν η Ουάσιγκτον αποχωρήσει από τη νέα συμφωνία, οι Ιρανοί θα εξακολουθούσαν να έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το πυρηνικό δυναμικό τους, κάτι που στην πραγματικότητα ήταν αποτρεπτικό για την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει το Ιράν να συμβιβαστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα στη Μόσχα κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του Ιρανού Προέδρου Ιμπραήμ Ραΐσι και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Νωρίτερα, ο Πούτιν συζήτησε αυτό το θέμα κατά τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στη συνέχεια, τα μέρη εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες επαναλήφθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στη Βιέννη, «θα επιτρέψουν σε όλους τους συμμετέχοντες να βρουν μια βέλτιστη λύση».


Όμως η κατάσταση έχει αλλάξει. Προηγουμένως, το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αρνηθούν να υπογράψουν το JCPOA, απείλησε να «κρατήσει ελεύθερο χέρι» και, στην περίπτωση αυτή, «να προκαλέσει βομβαρδιστικές επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν». Όπως είπε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Avigdor Lieberman, «ακόμα και με την ανανέωση του JCPOA, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το Ιράν θα έχει πυρηνική ικανότητα εντός πέντε ετών. Καμία διπλωματική κίνηση ή συμφωνία δεν θα σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτό είναι το πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας και, πρώτα απ' όλα, το πρόβλημά μας».

https://eadaily.com/ru/news

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...