Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους αμάχους – Δεκάδες λεωφορεία αναχωρούν από Σούμι και Μαριούπολη

 Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Ουκρανία καθώς για 13η μέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Τη Δευτέρα οι συνομιλίες αποδείχτηκαν άκαρπες καθώς δεν έχει επιτευχθεί εκεχειρία και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση Λαβρόφ και Κουλέμπα, των δύο υπουργών Εξωτερικών, στην Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη.

Μάχη με το χρόνο για τους αμάχους 

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία φέρεται να έχει ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, τη Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στη Σούμι τα πρώτα λεωφορεία με τους αμάχους αναχώρησαν στις 10:00 ώρα Ελλάδος.  Ο κυβερνήτης της Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκι ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πως τα πρώτα λεωφορεία έχουν ήδη αναχωρήσει από τη Σούμι για την πόλη Πολτάβα, που βρίσκεται δυτικότερα. Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα δίνεται στους αναπήρους, τις έγκυες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία. Σε σύντομο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον προεδρικό σύμβουλο Κιρόλο Τιμοσένκο εικονίζεται ένα κόκκινο λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν μερικοί πολίτες.

«Συμφωνήθηκε ότι το πρώτο κομβόι θα αρχίσει στις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με ιδιωτικά οχήματα», ανέφερε σε τηλεοπτική δήλωσή της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν επίσης την πόλη Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και όπου δημοσιογράφοι του Reuters κινηματογράφησαν την Κυριακή οικογένειες να φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους από σφοδρό βομβαρδισμό. Κάτοικοι έτρεχαν με τα μικρά παιδιά τους σε καρότσια ή κρατώντας μωρά στην αγκαλιά, ενώ άλλοι μετέφεραν κατοικίδια και πλαστικές σακούλες με υπάρχοντά τους.

«Η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη και στη συνοικία στην οποία ζω, είναι σαν να μην υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν βομβαρδιστεί», είπε μια νεαρή μητέρα που κρατούσε ένα μωρό κάτω από μια κουβέρτα ενώ η κόρη της στεκόταν δίπλα της. «Χθες ήταν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί, ολόκληρο το κτίριο έτρεμε».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Μαριούπολη προκειμένου να παραλάβουν τους αμάχους.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει μόνο στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ενώ η φυγή των αμάχων συνεχίζεται.

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι με νέα επίθεση κατά της Δύσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι καταδίκασε σήμερα τις “υποσχέσεις” που δεν τήρησαν οι δυτικοί για να προστατεύσουν την Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις.

“Σήμερα είναι 13 ημέρες που ακούμε υποσχέσεις. Δεκατρείς ημέρες που μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν στον αέρα, ότι θα υπάρξουν αεροσκάφη, ότι θα μας τα παραδώσουν”, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Telegram.

“Όμως την ευθύνη γι’αυτό φέρουν επίσης αυτοί που δεν μπόρεσαν να πάρουν μια απόφαση στη Δύση εδώ και 13 ημέρες. Αυτοί που δεν εγγυήθηκαν την ασφάλεια του ουκρανικού αέρα από τους Ρώσους δολοφόνους”, πρόσθεσε.

“Η ανθρωπιά, η οποία πρέπει να επικρατήσει στις παγκόσμιες πρωτεύουσες, πρέπει να υπερισχύσει του φόβου”, σημείωσε.

Ο Ζελένσκι ζητεί την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά αυτή η επιλογή αποκλείστηκε κατηγορηματικά από τις ΗΠΑ, όπως και το ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα θεωρούσε μια τέτοια ζώνη “ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση”.

Την ίδια ώρα στο πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται γύρω από πόλεις ή να τις βομβαρδίζουν κατά την δέκατη τρίτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία έχει μείνει χωρίς παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανση για μέρες.

“Το 2022 από αφυδάτωση”, σημείωσε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, παρομοιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο θάνατος του παιδιού δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, επισημαίνει το Reuters. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό της γειτονικής της χώρας και τη σύλληψη ηγετών, τους οποίους χαρακτηρίζει “νεοναζί” και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Τουλάχιστον 21 άμαχοι έχασαν χθες, Δευτέρα, τη ζωή τους από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα κατά της πόλης Σούμι, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

Ολονύκτιο σφυροκόπημα

Παράλληλα, δεν έχει τελειωμό το σφυροκόπημα των Ρώσων σε αρκετά μέτωπα μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα, Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Όσοι βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία βίωσαν μία ακόμη νύχτα κόλασης με συνεχείς εκρήξεις και βομβαρδισμούς.

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ρωσικών βομβαρδισμών, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Παράλληλα, η οχύρωση του Κιέβου συνεχίζεται ενώ χτύπημα τις επόμενες ώρες αναμένει και η Οδησσός.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι -Πούτιν ζητά το Κίεβο ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Βομβαρδίστηκε και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο (Χαρκίβ), πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τη συνάντηση με Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις πως εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο βίντεο πως δεν θα φύγει από την πρωτεύουσα, παρότι ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει και διεξάγονται μάχες. «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο», «δεν φοβάμαι», είπε. «Είναι η δωδέκατη νύχτα του αγώνα μας (…). Είμαστε όλοι εδώ, όλοι δουλεύουν. Είμαι στο Κίεβο, η ομάδα μου είναι μαζί μου», επέμεινε. Κάθε μέρα που η Ουκρανία πολεμά δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες», υποστήριξε ακόμη.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ουκρανού προέδρου, ανακλήθηκαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στον πόλεμο όλοι οι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στο εξωτερικό (Κόσοβο, ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, κατά ουκρανικά ΜΜΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...