Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός – Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

 Ακριβώς στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο. Μαζί του ήταν οι υπουργοί που τον συνοδεύουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.  

 Τον υποδέχθηκε τιμητικό άγημα με όλες τις τιμές. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Οβάλ Γραφείο.



 

Εκεί, τον περίμενε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι δυο άνδρες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες. 

Τζο Μπάιντεν:  Είναι χαρά μας να σας έχουμε εδώ και αργότερα θα γιορτάσουμε μαζί  τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση και μια προσωπική φιλία μεταξύ υμών. Τα δημοκρατικά ιδεώδη που όλοι μοιραζόμαστε και ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν. Η ρωσική  επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει να κάνει με μια απειλή στην δημοκρατία από απολυταρχικά καθεστώτα, ενώ ταυτόχρονα  βάλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. Κύριε πρωθυπουργέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά σας ευχαριστώ θερμά. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα θα μιλήσουμε  για τον πόλεμο στην Ουκρανία για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών μας σχέσεων για την ενέργεια, την ασφάλεια την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας. Είστε ένας πολύ σημαντικός και καλός φίλος. Καλώς ήρθατε.

Μπάιντεν Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι είναι ιδιαίτερο προνόμιό μου να είμαι εδώ στις ΗΠΑ για να γιορτάσω μ’ εσάς τα 201 έτη από την απαρχή της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Οι προπάτορες σας εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της ελληνικής δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα και οι εμπνευστές της ελληνικής επαναστάσεως εμπνεύστηκαν από την Αμερικανική Επανάσταση. Αυτές οι δυο χώρες ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας πολεμήσαμε σε 2 πολέμους μαζί και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ταυτοχρόνως αυτή η επίσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε το καθεστώς των σχέσεών μας και πιστεύω ότι βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και δεν μιλώ μόνο για την αμυντική συνιστώσα των σχέσεων αλλά ταυτόχρονα και μιλώ για το εμπόριο, τις επενδύσεις για τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτοχρόνως είμαστε μια χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση με μια ακμάζουσα οικονομία και είναι πυλώνας σταθερότητας τόσο στα βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση και να συζητήσω τα θέματα αυτά και αργότερα να απευθυνθούμε στους πολλούς ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Ξέρω ότι έχετε πολλούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και  είναι ιδιαίτερο προνόμιο που είμαι στον λευκό οίκο».

Τι θα ακολουθήσει 

Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσει  δεξίωση στην Ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού. Εκεί, οι δυο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις για την σημασία και την ιστορικότητα των δεσμών των δυο χωρών.

 Τι προηγήθηκε 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται από την Τουρκία και πως ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται εκεί είναι για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας μας και να δείξει ότι η Ελλάδα επέστρεψε. 

Είχε στείλει ήδη μηνύματα προς την Τουρκία στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC και στην εκπομπή Morning Joe, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που είχε στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε την ενόχλησή του για τα παζάρια της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Τα πέντε θέματα που θα συζητηθούν στο Οβάλ Γραφείο

Αν επιχειρούσε κάποιος να κωδικοποιήσει τα πέντε θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα είναι:

1.  Ελληνοτουρκικά. Παρά την προσπάθεια της Αθήνας να έρθει πιο κοντά με την Άγκυρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδεύει μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η γειτονική μας χώρα όχι μόνο δεν σταμάτησε τις προκλήσεις, ή δεν τις πάγωσε, αλλά τις έχει κλιμακώσει. Αυτές εκφράζονται μέσω των πρωτοφανών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και της πρόθεσης για νέες γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν αυτό γίνει κατανοητό από τον Αμερικανό πρόεδρο και βάλει στην άκρη την πάγια πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ, τότε ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί.

2.  Πολύ ουσιαστικό είναι και το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειές της και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα θυμίσει στον Τζο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα χωρίς δισταγμό και από την πρώτη στιγμή, συμπορεύτηκε με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

3.  Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ ( 3+1) και πως αυτή μετουσιώνεται στην πράξη με τρεις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) να περιμένουν από τον ισχυρό τους εταίρο να τις βοηθήσει να παραμείνουν πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και έτσι να επαναβεβαιωθεί ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

4.  Τα ενεργειακά θα καταλάβουν αρκετή ώρα στην συζήτηση των δυο αδρών. Η Ελλάδα τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

5.  Επενδύσεις. Μετά από μια σειρά αμερικανικών κολοσσών που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα έχοντας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, θα ζητηθεί από την αμερικανική διοίκηση να ενθαρρύνει και άλλους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους και στη χώρα μας επενδύοντας σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο φαρμακευτικός κλάδος, ο τουρισμός κ.α.

TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...