Η Νότια Αφρική εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

 ΜΟΣΧΑ, 25 Απριλίου - RIA Novosti. 

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) σύμφωνα με την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), δήλωσε ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα, σύμφωνα με την τοπική έκδοση της Daily Dispatch.  

" "Η γνώμη μας είναι ότι θα θέλαμε να συζητήσουμε σωστά τα θέματα της άδικης μεταχείρισης,

αλλά στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα αποφάσισε και πάλι να αποχωρήσει από το (ICC) και ως εκ τούτου αυτό το θέμα θα εξεταστεί σύντομα", είπε ο πολιτικός. 

 Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Κρατικών Επιχειρήσεων της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, Όμπεντ Μπαπέλα, είπε στο RIA Novosti για την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από το ΔΠΔ. 

 Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Νότιας Αφρικής είπε ότι αυτή η απόφαση επιβεβαιώθηκε σε συνεδρίαση της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο. 

 Σε ενημέρωση με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη θέση των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντανακλώντας αυτό που πολλοί άνθρωποι θεωρούν «άδικη μεταχείριση».

 Το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ, τη δικαιοδοσία του οποίου η Ρωσία δεν αναγνωρίζει, εξέδωσε στις 17 Μαρτίου ένταλμα «σύλληψης» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της διαμεσολαβήτριας των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. 

Το πρακτορείο κατηγορεί τη Μόσχα, μεταξύ άλλων, για «απέλαση» παιδιών που οι ρωσικές αρχές έσωσαν από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς και μετέφεραν από τη ζώνη μάχης σε ασφαλείς περιοχές.

  Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, το να τίθεται το ερώτημα του ΔΠΔ για τη «σύλληψη» του Ρώσου προέδρου είναι απαράδεκτο, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της και οι όποιες αποφάσεις της είναι άκυρες από νομική άποψη. 

 Η επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε νωρίτερα ότι το ΔΠΔ είναι μια περιορισμένης σύνθεσης, μια δομή τρίτου μέρους για τον ΟΗΕ, στην οποία πολλά κράτη δεν συμμετέχουν. 

Η δικαιοδοσία του δικαστηρίου δεν αναγνωρίζεται από χώρες στις οποίες ζει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ αυτών είναι η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία.

 

Захарова также напомнила, что высшие должностные лица государств имеют иммунитет перед решениями Международного уголовного суда, Россия никогда не была участницей МУС и не будет с ним сотрудничать, а его действия против Москвы юридически ничтожны.
Зампредседателя Совбеза Дмитрий Медведев в интервью РИА Новости заявлял, что решения МУС, такие как выдача ордера на арест Путина, создают колоссальный негативный потенциал. Он также предупредил власти ФРГ, поддержавшие действия этой инстанции, что решение их реализовать будет равносильно объявлению войны.
По словам постпреда России при ООН Василия Небензи, Москвы считает любые документы Международного уголовного суда ничтожными и незаконными. Как заявила уполномоченный при президенте по правам ребенка Мария Львова-Белова, решение МУС странное и ярко подтверждает, что у Запада не осталось никаких других способов запугать страну.
Флаги Канады в Оттаве - РИА Новости, 1920, 25.04.2023
Посла ЮАР шокировала позиция Канады по Украине

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...