Η πρώτη αφορά άσκηση ανοικτά των ακτών της Μόρφου και δεσμεύει την περιοχή από 16 έως 20 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη Navtex δεσμεύει μία θαλάσσια περιοχή πιο βόρεια, στον Κόλπο της Αττάλειας, από 17 έως 19 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, προγραμματίζεται άσκηση έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το ψευδοκράτος από 23 έως 27 Οκτωβρίου υπό την επωνυμία «Μάρτυρας υπολοχαγός Τζανέρ Γκιόνιελι».
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα λόγω της αυξανόμενη ναυτικής παρουσίας των ΗΠΑ.
Η άσκηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μετά την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford και της ομάδας μάχης του στην περιοχή.
Το Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν εντολή να αναπτυχθεί και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή για να «αποτραπούν εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ».
Η παρουσία του USS Eisenhower και της ομάδας μάχης του στην Ανατολική Μεσόγειο σηματοδοτεί τη «σιδηρά δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι όλα τα υπό τουρκική σημαία πλοία που είναι κοντά στο Ισραήλ τέθηκαν στο επίπεδο ασφαλείας 3.
Το TRT μετέδωσε πως τα υπό τουρκική σημαία πλοία που θα καταπλεύσουν σε ισραηλινά λιμάνια τέθηκαν στο ανώτατο επίπεδο ασφαλείας.
Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κάνει αναφορά στην κατάσταση που προέκυψε στην περιοχή με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου: «Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο Ισραήλ, το επίπεδο ασφαλείας των πλοίων υπό τουρκική σημαία που καταπλέουν στα λιμάνια της εν λόγω χώρας ή πλέουν στα ανοιχτά τους έχει αυξηθεί σε επίπεδο 3, η διαδικασία παρακολουθείται στενά από το υπουργείο».
Υπάρχουν τρία επίπεδα για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων:
Επίπεδο Ασφαλείας 1 – Κανονικό: Λειτουργούν κανονικά τα πλοία και οι λιμενικές εγκαταστάσεις.
Επίπεδο Ασφαλείας 2 – Αυξημένο: Αυξημένος κίνδυνος ασφαλείας.
Επίπεδο Ασφαλείας 3 – Εξαιρετικά αυξημένο: Όταν υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος ασφαλείας.
Είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν μετά τις δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ να ετοιμάζει ένα νέο “Mavi Marmara” με την αποστολή “ανθρωπιστικού πλοίου” συνοδείας φρεγάτας στην Γάζα χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.
Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε επιπλέον σοβαρά προβλήματα στο Ισραήλ αλλά και στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν θα έπαιζε ξανά τον ρόλο του προστάτη των Παλαιστινίων και θα “έβγαζε στη σέντρα” το Ισραήλ κατηγορώντας το για απάνθρωπες τακτικές εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
Yπενθυμίζουμε, ότι το 2010 Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Μαβί Μαρμαρά, ένα τουρκικό πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να σκοτωθούν 10 Τούρκοι.
Ο γιος και ο γαμπρός του Ερντογάν σε διαδήλωση υπέρ της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη
Σε διαδήλωση υπέρ της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη πήγαν ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Selçuk Bayraktar.
Τις εικόνες δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος Babak Taghvaee, γράφοντας: «Αυτές οι εικόνες είναι απόδειξη της υποστήριξης της Τουρκίας από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Σήμερα, ο γιος του Erdogan, Bilal που είχε δεσμούς με το ISIL (Ισλαμικό Κράτος) και ο γαμπρός του, Selcuk Bayraktar, κατασκευαστής drones Bayraktar, παρευρέθηκαν σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη».
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία συμφωνεί με την Αίγυπτο και απορρίπτει την εξορία των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στον θύλακα αυτόν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο.
Ο Φιντάν, στο πρώτο του ταξίδι στην Αίγυπτο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει για να εμποδίσει την εξάπλωση της σύγκρουσης και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη βάση της λύσης των δύο κρατών.
Πρόσθεσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές συντονίζουν τις ενέργειες τους με το Ισραήλ ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Λίγο αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα, μάλιστα, την Ιερουσαλήμ.
Η συμπάθεια της Άγκυρας προς τη Χαμάς
Σε ομιλία της στο βρετανικό πανεπιστήμιο London School of Economics, η Σελίν Νασί υπογραμμίζει: «Η συμπάθεια της Άγκυρας προς τη Χαμάς, καθώς δεν τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, ακόμη κι εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αντίθετη άποψη, δημιουργούν ακόμη ένα εμπόδιο».
Συμπλήρωσε ότι το γεγονός πως το κυβερνών τουρκικό κόμμα προβάλλει ασφάλεια στους ηγέτες της Χαμάς, έχει διαταράξει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Τονίζει, ακόμη, ότι η Άγκυρα διατηρεί πιο στενές σχέσεις με τη Χαμάς, που έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, παρά με την οργάνωση Φατάχ του Αμπάς, που ελέγχει λιγότερα κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου