«Μπορούμε χωρίς τις ΗΠΑ». Τι αποφάσισαν δύο δωδεκάδες ευρωπαϊκές χώρες;

 ΜΟΣΧΑ, 12 Μαρτίου - RIA Novosti, 

Αντρέι Ιγκόρεφ. Στα τέλη Φεβρουαρίου, δύο χώρες του ΝΑΤΟ - η Τουρκία και η Ελλάδα - εντάχθηκαν επίσημα στο πανευρωπαϊκό ηπειρωτικό έργο αεράμυνας Sky Shield. Συνολικά, 21 πολιτείες συμμετέχουν ήδη εκεί. 

Αφενός, αυτό το έργο στοχεύει στο να καταστήσει την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα άμυνας. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον μπορεί να το αξιοποιήσει στο έπακρο. Σχετικά με αυτό το πρόγραμμα - στο υλικό του RIA Novosti. Γενική ασπίδα 

Η ιδέα της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας εκφράστηκε από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα τον Αύγουστο του 2022. Αναμένεται ότι ανέθεσε στο Βερολίνο πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο. 

Μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός από τη Γερμανία, υπήρχαν σε αυτό 14 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία και Μεγάλη Βρετανία. 

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Sky Shield υποστηρίχθηκε από τη Δανία και τη Σουηδία και τον Ιούλιο από την ουδέτερη Αυστρία και την Ελβετία. Και τώρα - Ελλάδα και Τουρκία.

Μιλάμε για μια πλήρως συντονισμένη αεράμυνα σε βάθος, που περιλαμβάνει συστήματα μικρής εμβέλειας (έως 15 χιλιόμετρα), μεσαίου βεληνεκούς (έως 50) και μεγάλης εμβέλειας (πάνω από 50). Κατευθύνθηκε, όπως μπορείτε να μαντέψετε, εναντίον της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τα επιχειρησιακά-τακτικά συστήματα Iskander, τους πυραύλους κρουζ Kh-101 και Caliber, καθώς και τα τελευταία υπερηχητικά όπλα. Ο Scholz είναι πεπεισμένος ότι είναι πιο εύκολο να αποκρούσει μια αεροπορική επίθεση μαζί παρά χωριστά.

Πιθανότατα είχε ήδη καταλάβει το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2022 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρχιζαν τελικά να απομακρύνονται από τα ευρωπαϊκά προβλήματα και να μειώσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Επομένως, η πρόσθετη δομή ασφαλείας της ΕΕ φαίνεται αρκετά λογική. 

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην μπορεί να συμφωνήσει για 60 δισ. για το Κίεβο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν επανεκλεγεί, είναι αρκετά ικανός να κλείσει εντελώς τη βρύση προς την Ουκρανία και να μειώσει απότομα τη χρηματοδότηση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι Γερμανοί, ως ηγέτες της «παλιάς Ευρώπης», υπολόγισαν τους κινδύνους και αποφάσισαν να μεταθέσουν την ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου από το ΝΑΤΟ, όπου οι Αμερικανοί στρατηγοί είναι επικεφαλής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπήρξαν και παλαιότερα. Η ιδιαιτερότητα του Sky Shield είναι ότι σχεδιάζει να αγοράσει από κοινού ορισμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. 

Στα χαρτιά, αυτό σας επιτρέπει να καλύψετε ένα μέγιστο έδαφος για ελάχιστα χρήματα. Θα υπάρξει εξοικονόμηση και στο λειτουργικό κόστος. Στην πραγματικότητα, η εξάρτηση από την Ουάσιγκτον θα αυξηθεί μόνο.


Προφανές όφελος Η βάση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας θα πρέπει να είναι τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας της δυτικής σχολής σχεδιασμού. Οι πύραυλοι της τελευταίας τροποποίησης είναι ικανοί να καταρρίψουν έναν αεροδυναμικό στόχο σε απόσταση έως και 160 χιλιόμετρα και έναν βαλλιστικό στόχο σε απόσταση έως και 50. Το ρωσικό S-400 εκτοξεύει έναν πύραυλο 40N6E στα 380. Ωστόσο, στο ΝΑΤΟ η κύρια δύναμη αεράμυνας ήταν πάντα η αεροπορία. Αμερικανός.

.

Погрузка системы противоракетной обороны THAAD в самолет C-17 Globemaster III на авиабазе Fort Bliss в Техасе, США
Просчитать невозможно. "Авангарды" заставили Пентагон сменить тактику

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...