Αντρέι Ιγκόρεφ. Στα τέλη Φεβρουαρίου, δύο χώρες του ΝΑΤΟ - η Τουρκία και η Ελλάδα - εντάχθηκαν επίσημα στο πανευρωπαϊκό ηπειρωτικό έργο αεράμυνας Sky Shield. Συνολικά, 21 πολιτείες συμμετέχουν ήδη εκεί.
Αφενός, αυτό το έργο στοχεύει στο να καταστήσει την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα άμυνας. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον μπορεί να το αξιοποιήσει στο έπακρο. Σχετικά με αυτό το πρόγραμμα - στο υλικό του RIA Novosti. Γενική ασπίδα
Η ιδέα της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας εκφράστηκε από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα τον Αύγουστο του 2022. Αναμένεται ότι ανέθεσε στο Βερολίνο πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο.
Μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός από τη Γερμανία, υπήρχαν σε αυτό 14 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία και Μεγάλη Βρετανία.
Τον Φεβρουάριο του 2023, το Sky Shield υποστηρίχθηκε από τη Δανία και τη Σουηδία και τον Ιούλιο από την ουδέτερη Αυστρία και την Ελβετία. Και τώρα - Ελλάδα και Τουρκία.
Μιλάμε για μια πλήρως συντονισμένη αεράμυνα σε βάθος, που περιλαμβάνει συστήματα μικρής εμβέλειας (έως 15 χιλιόμετρα), μεσαίου βεληνεκούς (έως 50) και μεγάλης εμβέλειας (πάνω από 50). Κατευθύνθηκε, όπως μπορείτε να μαντέψετε, εναντίον της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τα επιχειρησιακά-τακτικά συστήματα Iskander, τους πυραύλους κρουζ Kh-101 και Caliber, καθώς και τα τελευταία υπερηχητικά όπλα. Ο Scholz είναι πεπεισμένος ότι είναι πιο εύκολο να αποκρούσει μια αεροπορική επίθεση μαζί παρά χωριστά.
Πιθανότατα είχε ήδη καταλάβει το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2022 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρχιζαν τελικά να απομακρύνονται από τα ευρωπαϊκά προβλήματα και να μειώσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Επομένως, η πρόσθετη δομή ασφαλείας της ΕΕ φαίνεται αρκετά λογική.
Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην μπορεί να συμφωνήσει για 60 δισ. για το Κίεβο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν επανεκλεγεί, είναι αρκετά ικανός να κλείσει εντελώς τη βρύση προς την Ουκρανία και να μειώσει απότομα τη χρηματοδότηση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι Γερμανοί, ως ηγέτες της «παλιάς Ευρώπης», υπολόγισαν τους κινδύνους και αποφάσισαν να μεταθέσουν την ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου από το ΝΑΤΟ, όπου οι Αμερικανοί στρατηγοί είναι επικεφαλής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπήρξαν και παλαιότερα. Η ιδιαιτερότητα του Sky Shield είναι ότι σχεδιάζει να αγοράσει από κοινού ορισμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
Στα χαρτιά, αυτό σας επιτρέπει να καλύψετε ένα μέγιστο έδαφος για ελάχιστα χρήματα. Θα υπάρξει εξοικονόμηση και στο λειτουργικό κόστος. Στην πραγματικότητα, η εξάρτηση από την Ουάσιγκτον θα αυξηθεί μόνο.
Προφανές όφελος Η βάση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας θα πρέπει να είναι τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας της δυτικής σχολής σχεδιασμού. Οι πύραυλοι της τελευταίας τροποποίησης είναι ικανοί να καταρρίψουν έναν αεροδυναμικό στόχο σε απόσταση έως και 160 χιλιόμετρα και έναν βαλλιστικό στόχο σε απόσταση έως και 50. Το ρωσικό S-400 εκτοξεύει έναν πύραυλο 40N6E στα 380. Ωστόσο, στο ΝΑΤΟ η κύρια δύναμη αεράμυνας ήταν πάντα η αεροπορία. Αμερικανός.
Μια μπαταρία συστήματος αεράμυνας Patriot (από τέσσερις έως οκτώ εκτοξευτές, πυρομαχικά - 16-32 βλήματα, ραντάρ, κέντρο ελέγχου πυρός, βοηθητικός εξοπλισμός) κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο «χρυσός» εξοπλισμός θα πρέπει να παραγγελθεί στις ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι επίσης δεν είναι αντίθετοι στο να βγάλουν χρήματα. Ο ρόλος ενός συγκροτήματος ηπειρωτικής αεράμυνας μικρής και μεσαίας εμβέλειας στο Βερολίνο ανατίθεται στο IRIS-T. Αυτό το σύστημα αεράμυνας είναι κοινό προϊόν πολλών ευρωπαϊκών κρατών, αλλά το μερίδιο της Γερμανίας είναι σχεδόν το μισό. Μια τεράστια παραγγελία θα μπορούσε να δώσει πνοή στην πολεμούσα αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας. Και το IRIS-T είναι πολύ φθηνότερο από τα Patriots - 150 εκατομμύρια δολάρια για την μπαταρία και 430 χιλιάδες για τον πύραυλο. Εκτοξευτής IRIS-T - RIA Novosti, 1920, 03/11/2024 CC BY-SA 4.0 / Matti Blume / Εκτοξευτής IRIS-T Ευρωπαϊκά πολεμικά σχέδια Από το 2015 συζητήθηκε η ιδέα ενός ηπειρωτικού στρατού. Ωστόσο, το θέμα δεν προχώρησε περισσότερο από τη συζήτηση. Μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία σχημάτισαν το 414ο τάγμα αρμάτων μάχης υπό μια ενιαία διοίκηση το 2019. Ωστόσο, οι γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές είναι πολύ έντονες στην ΕΕ. Επιστρέψαμε σε αυτό το έργο μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Και στις 25 Μαρτίου 2022 εγκρίθηκε στην πραγματικότητα. Ένα σύνολο συμφωνημένων μέτρων διατυπώθηκε σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου