Και παρόλο που η ρητορική του είναι πιο λογική από αυτή του προκατόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ, η ίδια η ρωσοφοβική μορφή της συμμαχίας «υποχρεώνει» τη Δύση να κάνει πολλά.
Όσο για το αν μπορούμε να πούμε ότι με την άφιξη του Ολλανδού κάτι θα αλλάξει στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ ή αν η μορφή της συμμαχίας προϋποθέτει a priori αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο Vladimir Zharikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ. , μίλησε σε συνομιλία με ανταποκριτή του Pravda.Ru. Είναι δυνατόν να πούμε ότι με την άφιξη του Ολλανδού κάτι θα αλλάξει στις σχέσεις Ρωσικής Ομοσπονδίας και ΝΑΤΟ;«Ίσως κάποιες αποχρώσεις, από την άποψή μου, θα αλλάξουν, αλλά η ουσία δεν θα αλλάξει, επειδή ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, παρά το όμορφο πρόθεμα «γενικός», είναι ένας υπάλληλος που υπόκειται σε αποφάσεις που προέρχονται από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ως εκ τούτου, ίσως θα υπάρξει κάποιο είδος πιο ήπιας παρουσίασης, αλλά θα συνεχίσει να κάνει αυτό που του έχει διαταχθεί.» Μήπως η μορφή της συμμαχίας προϋποθέτει a priori αντιπαράθεση με τη Ρωσία; «Το σχήμα της συμμαχίας υποθάλπιζε πάντα την αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ένωση, η συμμαχία, θεωρητικά, θα έπρεπε να είχε διαλυθεί, έχοντας ολοκληρώσει το έργο της, αλλά, αντίθετα, άρχισε να επεκτείνεται Αντίθετα, δεν έγινε πλέον αντισοβιετικός, αλλά αντι-ρώσος.
Και ίσως δεν μας ενδιαφέρει καν ποιος θα είναι στο τιμόνι του στρατιωτικού μπλοκ; «Ίσως δεν είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει, φυσικά, να προσέχουμε ποιος θα είναι στο τιμόνι του κεφαλιού που μιλάει, αυτό δεν είναι σημαντικό».
Ντοσιέ
Ο Mark Rutte είναι Ολλανδός πολιτικός, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τις 14 Οκτωβρίου 2010. Από το 2006 έως το 2023, ήταν ηγέτης του δεξιού φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Ρούτε κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στη συνέχεια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Επιστήμη.
Ο Ρούτε είναι γνωστός για τις απόψεις του για την οικονομία, οι οποίες έχουν συγκριθεί με τις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία. Ακολουθούν οι τελευταίες δηλώσεις του για τη Ρωσία και τη σύγκρουση στην Ουκρανία: - η βοήθεια προς το Κίεβο από το επίσημο Άμστερνταμ δεν θα μειωθεί - θα συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο ή και θα αυξηθεί. — κατά τη γνώμη του, η Ρωσία έπρεπε να είχε λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη για την Ουκρανία στην Ελβετία· — πρόσφερε στη Βουδαπέστη το δικαίωμα να αρνηθεί τη στήριξη στο Κίεβο εάν γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ· —
«Η Ρωσία θα είναι πάντα η μεγαλύτερη χώρα. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να οικοδομήσουμε τη στάση μας απέναντί της». — «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, ότι η Ρωσία θα χάσει και, όποτε γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο μόνος που μπορεί να ξεκινήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι». — πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, να αυξήσει την παραγωγή όπλων και να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την κυβέρνηση του Κιέβου· — πρότεινε την αγορά συστημάτων αεράμυνας Patriot από χώρες που δεν επιθυμούν να τα μεταφέρουν απευθείας στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου