Ταξιαρχία ετών 120

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ο Απόλλων ακολούθησε τη μοίρα των προσφύγων από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Αρχικά βρέθηκε να κάνει προπονήσεις στην περιοχή γύρω από τους..
Στύλους του Ολυμπίου Διός. Ακολούθησε ο δρόμος προς το Ρουφ πριν από την οριστική μετεγκατάσταση της ομάδας στη Ριζούπολη. Τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου έγιναν το 1948.
«Είμαστε μια από τις ελάχιστες ομάδες του Λεκανοπεδίου, που διαθέτει δικό της γήπεδο και μάλιστα γήπεδο αξιώσεων. Σε συνδυασμό δε με το κλειστό, μας έχει δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ακαδημίες που αριθμούν 200 παιδιά στο ποδόσφαιρο και άλλα τόσα στο μπάσκετ και το βόλεϊ» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Καταβέλος, αναφερόμενος στις σημερινές δραστηριότητες του Απόλλωνα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομάδας Κωνσταντίνος Δέδες πρόσθεσε: «Στον κυκεώνα με τα στημένα παιχνίδια που ενέσκηψε το περασμένο καλοκαίρι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν υπήρχε ο Απόλλωνας. Και αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει όλους υπερήφανους για την ομάδα μας».
Αν και στα πρώτα χρόνια της παρουσίας της ομάδας στα αθλητικά δρώμενα διακρίθηκε για τις επιδόσεις των αθλητών του στον στίβο, προπολεμικά και κυρίως μεταπολεμικά το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που δημιούργησε τον μύθο γύρω από το όνομα Απόλλων.
Η πάλε ποτέ Ελαφρά Ταξιαρχία (το προσωνύμιο οφείλεται στην πολεμική ταινία «Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας» με τον Ερολ Φλιν, η οποία προβαλλόταν την εποχή που η πρωταθλήτρια Αθηνών ομάδα του 1938 μεσουρανούσε στα γήπεδα της Αττικής) βρίσκεται τώρα στην Γ' Εθνική. Ομως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στη δεκαετία του '90 έκανε τη μεγαλύτερη υπέρβαση στην ιστορία της με τη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ούτε το γεγονός ότι την (κυανόλευκη) φανέλα της έχουν φορέσει μερικές από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπως οι αδελφοί Γιώργος και Αριστείδης Καμάρας, Μπάμπης Παπάζογλου, Στάθης Τσανακτσής, Χρήστος Αρδίζογλου, Νίκος Καρούλιας, Γιάννης Παθιακάκης, Ντέμης Νικολαΐδης, Θεόφιλος Καρασαββίδης, Αντώνης Μήνου, Τάσος Μητρόπουλος, Βασίλης Κυριακού, Μιχάλης Βλάχος, Γιώργος Καραγκούνης κ.ά.
«Ο ποδοσφαιρικός Απόλλωνας υπήρξε από τους σημαντικότερους τροφοδότες παικτών για τους μεγάλους συλλόγους της χώρας αλλά και την εθνική ομάδα» επισημαίνει ο παλαίμαχος άσος της Ελαφράς Ταξιαρχίας και του Παναθηναϊκού Αριστείδης Καμάρας. «Ο Απόλλωνας είναι η ομάδα στην οποία γεννήθηκα αθλητικά και ποδοσφαιρικά. Και η μοίρα το θέλησε, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μου ήταν πιεσμένος, να ασχοληθώ από τη θέση του προέδρου του συλλόγου από το 1999 προκειμένου ο Απόλλωνας να μη χρειασθεί να πάει στο Πρωτοδικείο για να αποκτήσει διοίκηση. Στα σημαντικά οφέλη που αποκομίσαμε από τότε ήταν και η αναβάθμιση του γηπέδου χάρις στον Ολυμπιακό, το οποίο είναι πλέον επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ».
Για τους Απολλωνιστές, ο εορτασμός των 120 χρόνων της ιστορικής πορείας του συλλόγου θα ήταν ακόμη λαμπρότερος αν η ποδοσφαιρική ομάδα βρισκόταν στα σαλόνια της Α' Εθνικής. Ισως όμως αυτή να είναι η ευκαιρία να μπούνε οι βάσεις και η Ελαφρά Ταξιαρχία να επιστρέψει εκεί όπου δικαιωματικά ανήκει

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...