Απολύτως έτοιμος και ακόμη πιο προσηλωμένος στον στόχο του να διαδώσει στο κοινό, με τρόπο..
απλό και κατανοητό, όλα τα ανεξήγητα φαινόμενα της επιστήμης του ουρανού, του διαστήματος, και του φυσικού μας κόσμου, αλλά και να ευαισθητοποιήσει γύρω από τη σπουδαιότητα της οικολογίας στη ζωή μας, εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη ο Γάλλος αστροφυσικός Κριστόφ Γκαλφάρ, που έγινε διάσημος σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ανά τον κόσμο.
Ο μόλις 35 ετών Γάλλος επιστήμονας, μαθητής του Στίβεν Χόκινγκ στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ύστερα από πολλά χρόνια έρευνας στην αστροφυσική και τις μαύρες τρύπες, αποφάσισε να στραφεί στους πολίτες αυτού του πλανήτη για να διαλύσει «τα νέφη», τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το άγνωστο σύμπαν, προσφέροντας μια διαφορετική προοπτική στην καθημερινότητά τους.
Με αφορμή την παρουσίασή του «Από τη γέννηση των άστρων στα νέφη του ουρανού: ένα κοσμικό ταξίδι για την κατανόηση του κλίματος», στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης- με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας και τις εκδόσεις «Καλέντη» - ο Κριστόφ Γκαλφάρ, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την επιτυχία του βιβλίου του, τη συνέχεια της τριλογίας, το ενδιαφέρον για το άγνωστο σύμπαν, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας και της επιστήμης.
«Όταν έχεις γνώσεις θέλεις να τις μοιραστείς. Είναι σαν να παίρνεις ένα διαμάντι στο χέρι σου και θέλεις να το δείξεις σε όλους», εξηγεί ο Γάλλος αστροφυσικός για τη διάθεσή του να μεταφέρει στον κόσμο, εκλαϊκευμένα, την επιστήμη του.Οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν. Αν γράψεις για παιδιά, τότε οι ενήλικες πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν. Όταν οι μεγάλοι διαβάζουν κάτι στις εφημερίδες, φοβούνται αλλά ξεχνούν, ενώ τα παιδιά φοβούνται αλλά δεν ξεχνούν» δηλώνει.
Μέσα από το μυθιστόρημά του «Ο πρίγκιπας των Νεφών», που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, ο Κριστόφ Γκαλφάρ δίνει απαντήσεις, μέσα από τις περιπέτειες των τριών ηρώων του, σε απορίες που έχουμε αναλογιστεί όλοι κατά καιρούς, όπως γιατί ο ουρανός φαίνεται γαλάζιος την ημέρα και κόκκινος το δειλινό, τι κρύβεται μέσα στο μαύρο σκοτάδι της νύχτας, γιατί τα σύννεφα είναι λευκά, με ποιο τρόπο κατανέμεται η ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα, πώς σχηματίζονται οι τροπικοί κυκλώνες.
O Κριστόφ Γκαλφάρ πιστεύει ότι το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του μέλλοντος- αν μπορεί να μαντέψει κανείς κάτι τέτοιο- θα ήταν η ανακάλυψη ζωής σε έναν άλλο πλανήτη, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί κατά καιρούς και ο δάσκαλός του Στίβεν Χόκινγκ.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου