Δεν αφήνει κανένα περιθώριο… Μόνη λύση οι εκλογές λέει ο Σαμαράς

Απορρίπτει με κατηγορηματικότητα τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θεωρεί ότι το πολιτικό αδιέξοδο παρατείνεται και πλέον η μόνη λύση είναι οι εκλογές.
“Οι μάσκες έπεσαν, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας, η ευθύνη που  επωμίζεται είναι τεράστια” δήλωσε ο κ. Σαμαράς ο οποίος εκτιμά ότι από την στιγμή που ο κ.
. Παπανδρέου αρνήθηκε να παραιτηθεί για να απελευθερώσει τις διαδικασίες πολιτικής συνεργασίας στο εξής το πρόβλημα αφορά το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών εφόσον εκ των προτέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες για κυβέρνηση συνεργασίας. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης με τον κ. Παπανδρέου ο οποίος παρά τον διεθνή διασυρμό του ενδιαφέρεται μόνο να παραμείνει στην θέση του για λίγο ακόμη χρόνο. Η συμμετοχή της ΝΔ λένε στελέχη του κόμματος στις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου θα νομιμοποιούσε τα πολιτικά του παιχνίδια.
Καθώς η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη το πρόβλημα επιστρέφει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ένα τμήμα του οποίου νιώθει εξαπατημένο από τους ελιγμούς του αρχηγού του. Η ΝΔ δεν αποκλείει να γίνει αλλαγή φρουράς στο ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την πρωθυπουργία και τον κ. Παπανδρέου να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος γιατί όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος “το θέμα του πολιτικού ελέγχου είναι γενικότερο” αλλά αυτά αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς τους. Η θέση της ΝΔ για άρνηση συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία ισχύει και για την περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, η ΝΔ ξεκαθαρίζει  ότι από την στιγμή που ο  κ. Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε και  αρνήθηκε την σύσταση μεταβατικής  κυβέρνησης δεν έχει καμία δέσμευση.  Στο πλαίσιο αυτό θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση όπως έχει πει μόνο αν έλθει ξεχωριστά από το συνοδευτικό μνημόνιο. Αν η κυβέρνηση φέρει την δανειακή σύμβαση πακέτο με τα συνοδευτικά μέτρα θα επανεξετάσει την στάση της, αν το μείγμα πολιτικής είναι ίδιο τότε θα την καταψηφίσει. Επιπλέον δεν θα ψηφίσει καμία σύμβαση που θα φέρει με 180 ψήφους ο κ. Παπανδρέου αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Η ηγεσία της ΝΔ αδιαφορεί πλήρως για τα παιχνίδια συναίνεσης και ευθυνών που περιμένει ότι θα ανακυκλώσει ο κ. Παπανδρέου.
Η ΝΔ απέφυγε το χειρότερο για εκείνη σενάριο. Αν ο κ. Παπανδρέου δήλωνε ρητά ότι παραιτείται  ο κ. Σαμαράς θα ήταν υποχρεωμένος να μπει σε ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής  σωτηρίας και να γίνει πλέον συνυπεύθυνος σε όλες τις δύσκολες αποφάσεις που θα ληφθούν. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα είχε πρόβλημα να απευθυνθεί στην αγανακτισμένη κοινωνία και να ζητήσει την ψήφο της. Ο κ. Σαμαράς βελτίωσε την εικόνα του τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στα συστημικά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας με την πρότασή του να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και να αναλάβει μεταβατική κυβέρνηση κοινής αποδοχής. Η ΝΔ θεωρεί ότι από εδώ και στο εξής το πρόβλημα το έχει ο κ. Παπανδρέου που έχει απαξιωθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας και αντιμετωπίζεται ως η αιτία του αδιεξόδου. “Μετά τα όσα συνέβησαν στις Κάνες με το δημοψήφισμα πώς θα συζητήσει ξανά με τους ηγέτες της ΕΕ” ρωτούσε στέλεχος της ΝΔ αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης; Πάντως η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι υπ αυτές τις συνθήκες ο κ. Παπανδρέου δεν θα αντέξει και οι εκλογές είναι θέμα χρόνου. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...