Μια μοναδική συναυλία στις 14 Δεκεμβρίου Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του  Ιάννη Ξενάκη, το dissonArt ensemble, το δυναμικό σύνολο από τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που..
χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία τόσο στο σχηματισμό όσο και στο χαρακτήρα των έργων, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.  Ο Ιάννης Ξενάκης, με την ιδιαίτερη ματιά του στη μουσική σύνθεση και εργαζόμενος πάντα στο πλαίσιο της σχέσης μαθηματικών, μουσικής και αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, με έναν προσωπικό, πρωτοποριακό αλλά και μοναχικό τρόπο, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη σύγχρονη μουσική του β’ μισού του 20ού αιώνα. Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για τον πλέον αναγνωρισμένο Έλληνα των τεχνών του 20ού αιώνα, σε διεθνές επίπεδο. Το μουσικό σύνολο dissonArt, σε μια συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του Ξενάκη, θα παρουσιάσει πέντε ξεχωριστά έργα του. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το απαιτητικό έργο για σόλο κοντραμπάσο Theraps, όπου ο συνθέτης εξερευνά τα όρια του οργάνου, το γεμάτο ενέργεια και δεξιοτεχνία τρίο εγχόρδων Ιkhoor, το σεξτέτο Plekto όπου τα τρία μουσικά επεισόδια (συγχορδίες, ρυθμός, μελωδία) έρχονται σε αντιπαράθεση, το Αnaktoria που αναδεικνύει ένα ευρύ φάσμα ηχητικής υφής μέσω ακραίων δυναμικών, μικροτόνων και αρμονικών, καθώς και το Kai.
  Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και πέρα από τα σύνορά της. Με έναν πυρήνα εννέα βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, το dissonArt ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών.
  Στο ρεπερτόριο του dissonArt ensemble περιλαμβάνονται  έργα τόσο αναγνωρισμένων συνθετών όσο και άλλων που αξίζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης. Παρότι εστιάζει σε όλες τις πτυχές της μουσικής δημιουργίας που αναπτύχθηκαν από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως σήμερα, το dissonArt δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών.
  Συνεργασίες με φορείς και ομάδες άλλων  μορφών τέχνης, στο βαθμό που αυτές  οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων, συγκαταλέγονται επίσης ανάμεσα στους βασικούς στόχους του dissonArt. Πέραν τούτου, το σύνολο έχει αναπτύξει και εκπαιδευτική δραστηριότητα, αφενός με την ερμηνεία έργων φοιτητών σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και αφετέρου με τη διοργάνωση σεμιναρίων, στα οποία διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες προσκαλούνται στο Μουσικό Χωριό του Πηλίου.
Στην έως τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή, το dissonArt ensemble έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Beat Furrer, ο Γιώργος Απέργης και ο Αugustino di Scipio.
Για το έτος 2011 το dissonArt υπήρξε ensemble in residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Κεντρική  Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:30
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  Plekto
Theraps
Anaktoria
Ikhoor
Kai

Γιάννης Ανισέγκος: φλάουτο
Αλέξανδρος Σταυρίδης: κλαρινέτο
Κώστας Βαβάλας: φαγκότο
Δημήτρης Γκόγκας: τρομπέτα
Τραϊανός Ελευθεριάδης: κόρνο
Φιλήμονας Στεφανίδης: τρομπόνι
Θοδωρής Πατσαλίδης: βιολί
Γκρέτα Παπά: βιολί
Χαρά Σειρά: βιόλα
Βασίλης Σαΐτης: τσέλο
Λενιώ Λιάτσου: πιάνο
Γιάννης Χατζής: κοντραμπάσο
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά

Διεύθυνση συνόλου: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Εισιτήρια: 15 - 18 - 28 € | Φοιτ. 10 - 15 €
Αποκτήστε το εισιτήριό  σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από  τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και  τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
   
Εισιτήρια πωλούνται επίσης από
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ  ,
 τα καταστήματα
 τα καταστήματα
το βιβλιοπωλείο   
και τα μηχανήματα  σε επιλεγμένα καταστήματα της  .
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.
Πάρκινγκ  στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου  της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...