Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ευρώ
Αλλά και ο Γάλλος
πρόεδρος προκάλεσε τα «πυρά» των Σοσιαλιστών, που τον κατηγόρησαν ότι
έχει «παραδώσει τα όπλα» έχοντας προσκολληθεί στο γερμανικό? άρμα.Η κ. Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων γερμανικών? χαστουκιών. Το πρώτο ήρθε από τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος επέκρινε το Βερολίνο για «ζημιογόνο νταηλίκι γερμανικού εθνικισμού». Ακολούθησε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ ξανά η Γερμανία να ακολουθήσει μόνη της δικό της δρόμο», ενώ το Spiegel στη συνέχεια την προειδοποίησε ότι με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο το ευρώ.
Βασικό ζήτημα αποτελεί ο φόβος της Γαλλίας για ενδεχόμενη γερμανική κυριαρχία. Το χάσμα επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τον οποίο «οι απόψεις Μέρκελ ? Σαρκοζί ουδόλως συμπίπτουν». Με αυτά τα δεδομένα οι αποψινές διαβουλεύσεις των δύο ηγετών, ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 8 & 9 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν υπό το ανήσυχο βλέμμα των Βρυξελλών, που εκφράζουν δυσφορία για την περιθωριοποίησή τους, αλλά και υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ για την ανάγκη εξεύρεσης αξιόπιστης λύσης στην κρίση χρέους.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ευρωπαϊκή περιοδεία με σταθμούς σε Φραγκφούρτη, Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, προκειμένου να ζητήσει από τους Ευρωπαίους παράγοντες απαντήσεις «εδώ και τώρα».
Πάντως, σε αυτόν τον αγώνα δρόμου που δίνεται για τη σωτηρία του ευρώ, δύο είναι τα βασικά μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν. Πρώτον, το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας και των υπολοίπων εταίρων, οι οποίοι αρνούνται να βρεθούν προ τετελεσμένων, συνυπογράφοντας τις συνταγές Βερολίνου και Παρισιού, και δεύτερον οι μεγάλες διαφορές εντός του γαλλογερμανικού άξονα.
Η διαμάχη
Στη γαλλογερμανική διαμάχη, όπου η Γερμανία προωθεί αδιαπραγμάτευτα τη σιδηρά πειθαρχία και η Γαλλία επιθυμεί να αναδειχθεί περισσότερο η αλληλεγγύη προς τις προβληματικές χώρες, δύο είναι οι κύριες πηγές διαφωνιών. Η Γερμανία απορρίπτει τη θέση της Γαλλίας σχετικά με την ανάγκη ισχυρότερης παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία αντιδρά στην εμμονή της Γερμανίας να ενισχυθεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Υψηλόβαθμοι εμπειρογνώμονες, από τις δύο πλευρές, εργάστηκαν πυρετωδώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί, σήμερα στα Ηλύσια Πεδία.
Φ. ΡΕΣΛΕΡ
Επανέλαβε το «όχι» στα ευρωομόλογα
Την αντίθεση της Γερμανίας στα ευρωομόλογα επανέλαβε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, τονίζοντας ότι οι σχετικές προτάσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση Μέρκελ. Ο υπ. Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, παρουσίασε τις λεπτομέρειες της πρότασής του για τα funds ειδικού σκοπού. Η Γερμανία, είπε, θα προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής την τοποθέτηση σε ξεχωριστό για κάθε χώρα fund ειδικού σκοπού, του κρατικού χρέους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με φορολογικά έσοδα. Η αποπληρωμή θα γίνεται εντός 20 ετών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στη διατήρηση του χρέους εντός του στόχου.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «SPIEGEL»
Υπόγειος πόλεμος Βερολίνου - Παρισιού για την κυριαρχία
Ενας υπόγειος πόλεμος για τη μελλοντική στρατηγική διάσωσης του ευρώ μαίνεται μεταξύ της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί, οι οποίοι -αν και εμφανίζονται προς τα έξω σαν αρμονικό ευρωδίδυμο- αδυνατούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Αρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», περιγράφει επακριβώς σε ποια σημεία οι δύο ηγέτες διαφωνούν. Ειδικότερα αναφέρει πως ο Γάλλος πρόεδρος εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να δείξει ότι στέκεται στο ίδιο ύψος με την καγκελάριο. Κι εκείνη απολαμβάνει να του δείχνει τη δύναμή της... Στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής, ο Σαρκοζί της είπε: «Εμείς οι δύο στην Ευρώπη είμαστε το κεφάλι και πόδια». «Οχι», αντέτεινε η Μέρκελ. «Εσύ είσαι το κεφάλι και τα πόδια, αλλά εγώ η... τράπεζα». Το μήνυμα σύμπνοιας Βερολίνου - Παρισιού μπορεί να φαίνεται ωραίο, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο παρασκήνιο οι δύο ηγέτες κονταροχτυπιούνται για τη διαμόρφωση του μόνιμου Ταμείου διάσωσης (ESM), τον ρόλο της ΕΚΤ και την εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενες κρατικές χρεοκοπίες.
Εκρηκτικές διχογνωμίες
Σύμφωνα με το «Spiegel», οι διχογνωμίες μεταξύ Γερμανών και Γάλλων είναι εκρηκτικά επικίνδυνες: Αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν μακροπρόθεσμα την κερδοσκοπία με το ευρώ, θα πρέπει να πείσουν τις αγορές ότι η ομόνοιά τους για το κοινό νόμισμα δεν είναι απλώς για το θεαθήναι, αλλά σκληρή πολιτική στάση». Βερολίνο και Παρίσι, καταλήγει το άρθρο, θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν αν θέλουν να μετατρέψουν την ΕΚΤ σε «πυροσβέστη» της κρίσης, ενώ χρειάζεται και ένας συμβιβασμός για τη μελλοντική χρηματοπιστωτική πολιτική με βάση τη δοκιμασμένη αρχή τού «δούναι και λαβείν».
ΓΑΛΛΙΑ
Στο στόχαστρο των Σοσιαλιστών η Μέρκελ και ο Σαρκοζί
Ολομέτωπη επίθεση κατά του Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, που θεωρεί ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να παραδώσει την κυριαρχία της χώρας στο Βερολίνο, μια ρητορική την οποία φάνηκε να ενστερνίζονται και στελέχη των Σοσιαλιστών.
«Η πολιτική τύπου Βίσμαρκ της κ. Μέρκελ σημαίνει ότι κατασκευάζει την αντιπαράθεση για να επιβάλει την κυριαρχία της. Εχει έρθει η στιγμή να αναλάβουμε την πολιτική αντιπαράθεση ενάντια στη Γερμανία και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας», επεσήμανε κατ' αρχάς το στέλεχος των Σοσιαλιστών, Αρνό Μοντεμπούρ. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας: «Ουδέποτε θα αποδεχθώ στο όνομα του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών, στο όνομα του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών, να μπορεί το ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει τα έξοδα και τα έσοδα ενός κυρίαρχου κράτους. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Αλλά μόνο δημοκρατικοί κοινοτικοί θεσμοί μπορούν να συνεισφέρουν σ' αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχει παρέμβαση των δικαστών στη διαμόρφωση μιας εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής».
«O Ν. Σαρκοζί δεν θέλει ούτε δικαστές ούτε αυτόματες κυρώσεις. Και δεν θα υπάρξει συμφωνία, εκτός κι αν ο Σαρκοζί ''φάει το καπέλο του'' και αναγνωρίσει την αναγκαιότητα αυτών των κυρώσεων», υπογράμμισε ο σχολιαστής Σερζ Ζουλί στην εφημερίδα «Liberation». Πρόσθεσε ακόμη πως «η Ανγκελα Μέρκελ είναι κατά των ευρωομολόγων όσο δεν υπάρχει εφαρμογή δημοσιονομικής πειθαρχίας -κάτι που παραπέμπει στην Ελλάδα-, είναι περισσότερο ευέλικτη όσον αφορά την ΕΚΤ, μόλις υπάρξει δέσμευση δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στο ποδόσφαιρο, οι Γερμανοί κερδίζουν πάντα»...
Βαγγέλης Δεμίρης - Κατερίνα Κοσμά
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου