Βρήκαν φάλαινες στην έρημο!

Μυστήριο περιβάλλει τα απολιθωμένα κουφάρια 75 φαλαινών που βρέθηκαν θαμμένα στην έρημο της Χιλής. Πώς έφτασαν οι φάλαινες σε απόσταση 800-900 μέτρων από την..
ακτογραμμή; Εχασαν τον προσανατολισμό τους και βγήκαν στη στεριά; Μετακινήθηκαν λόγω κατολίσθησης και παγιδεύτηκαν σε μια λιμνοθάλασσα; Οι ειδικοί ακόμα προσπαθούν να βρουν μια άκρη, τη στιγμή που το εύρημα κρίνεται από τα σημαντικότερα στο είδος του.
Οι σκελετοί βρέθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του παναμερικανικού αυτοκινητοδρόμου, που θα διασχίζει κάθετα τη Χιλή. Η ηλικία τους υπολογίζεται στα δύο με επτά εκατομμύρια χρόνια. Ηταν τοποθετημένοι δίπλα δίπλα σε μια μεγάλη έκταση. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα νεκροταφεία προϊστορικών θηλαστικών.
Κι άλλοι μαζικοί τάφοι θηλαστικών έχουν βρεθεί στο Περού και την Αίγυπτο, όμως αυτός της Χιλής περιέχει τα περισσότερα απολιθώματα σε πολύ καλή κατάσταση. Από τους 75 σκελετούς, οι 20 είναι ολοκληρωμένοι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτή την τοποθεσία βρίσκονται εκατοντάδες ακόμα θαμμένες φάλαινες.
Οι χιλιανοί επιστήμονες μαζί με τους συναδέλφους τους από το Μουσείο Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον προσπαθούν να βρουν πώς οι φάλαινες κατέληξαν σε αυτό το σημείο της ερήμου Ατακάμα. Τα οστά ανακαλύφθηκαν τον Ιούνιο του 2010.
Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια οικογένεια - μια θηλυκή, μια αρσενική και στη μέση το μικρό τους. «Πιστεύω ότι πέθαναν περίπου την ίδια περίοδο», λέει ο Νίκολας Πίνσον, ειδικός επί των απολιθωμένων θαλάσσιων θηλαστικών στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν.
«Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδήγησαν τις φάλαινες σε αυτό το σημείο και να προκάλεσαν τον θάνατό τους, γι' αυτό τους ελέγχουμε όλους», εξηγεί ο ίδιος.
Ο Πίνσον πιστεύει ότι στο σημείο υπήρχε μια λιμνοθάλασσα κι ότι οι φάλαινες πέθαναν εκεί πριν από δύο με επτά εκατομμύρια χρόνια. Είναι βέβαια δύσκολο να εξακριβωθεί αν όλες οι φάλαινες πέθαναν ταυτόχρονα. Τα περισσότερα απολιθώματα ανήκουν σε φάλαινες-μπαλένες κι έχουν περίπου οκτώ μέτρα μήκος. Βρέθηκαν επίσης μια σπερμοφάλαινα κι ένα εξαφανισμένο πλέον είδος δελφινιού, που έχει δύο χαυλιόδοντες σαν του θαλάσσιου ίππου. Το προηγούμενο απολίθωμα είχε βρεθεί στο Περού. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό το εύρημα γιατί είναι ένα πολύ παράξενο ζώο», λέει ο Πίνσον.
Αλλο ένα σπουδαίο εύρημα στην περιοχή είναι ένα θαλασσοπούλι με άνοιγμα φτερών πέντε μέτρα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...