Το... κόμμα των μεγιστάνων θέλει δικό του πρόεδρο

Δισεκατομμυριούχοι, όπως ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, αμφισβητούν με δηλώσεις και... χρήμα Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους


Μεταξύ των ανθρώπων που χρηματοδοτούν τη μη κυβερνητική οργάνωση «No Labels» είναι και ο ζάπλουτος δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Μεταξύ των ανθρώπων που χρηματοδοτούν τη μη κυβερνητική οργάνωση «No Labels» είναι και ο ζάπλουτος δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ..
Γαλουχημένοι πολιτικά σε ένα σύστημα κατεξοχήν δικομματικό, οι Αμερικανοί είχαν πάντοτε να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κομματικά στρατόπεδα. Αρχικά ήταν οι Φεντεραλιστές του Τζον Ανταμς εναντίον των Ρεπουμπλικάνων του Τόμας Τζέφερσον. Μετά οι Δημοκρατικοί του Αντριου Τζάκσον εναντίον του Κόμματος των Ουίγων και εν συνεχεία οι Δημοκρατικοί εναντίον των Ρεπουμπλικάνων.
Στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2012, εάν κάτι επιβιώνει στις ΗΠΑ, αυτό είναι ο δικομματισμός, με τους Δημοκρατικούς να θέλουν να διατηρήσουν τον τίτλο και τους Ρεπουμπλικάνους να ψάχνουν για τον διεκδικητή που θα τους δώσει ελπίδες ενάντια στον Ομπάμα.
Ζητούν ρήξη
Ωστόσο, ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και ένας «τρίτος πόλος». Συγκεκριμένα έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι φωνές που επιζητούν τη ρήξη με τον δικομματισμό και την είσοδο στο προσκήνιο μιας νέας προεδρικής υποψηφιότητας, η οποία θα προέρχεται από τον χώρο του κέντρου και δεν θα ανήκει ούτε στους Δημοκρατικούς ούτε στους Ρεπουμπλικάνους.
Μάλιστα, δεδομένου ότι οι εν λόγω φωνές ανήκουν σε ανθρώπους με βαθιές... τσέπες (όπως ο δισεκατομμυριούχος δήμαρχος της Ν. Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο επίσης δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της αλυσίδας Starbucks Χάουαρντ Σουλτς και ο μεγαλοεπενδυτής Πίτερ Ακερμαν), ο τρίτος πόλος αρχίζει να φαντάζει απειλητικός.
ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΣ
ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΣ

Ενδεικτικά, αρχής γενομένης από πέρυσι, στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται μια μη κυβερνητική οργάνωση με την ονομασία «No Labels» («Οχι στις Ταμπέλες» ελληνιστί), στόχος της οποίας είναι να ωθήσει τις πολιτικές εξελίξεις «όχι αριστερά, ούτε δεξιά, αλλά εμπρός». Παρουσιαζόμενη ως συμμαχία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων, Δημοκρατικών και Ανεξάρτητων, η εν λόγω ΜΚΟ φιλοδοξεί να εκφράσει έναν κεντρώο χώρο, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα όχι το κομματικό, αλλά μόνο το εθνικό συμφέρον. Οσο για τους ανθρώπους που φέρονται να χρηματοδοτούν τη συγκεκριμένη κίνηση, μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, καθώς και οι επιχειρηματίες Αντριου Τις και Ρον Σάιτς.
Σε ανάλογο πνεύμα, ο 58χρονος Χάουαρντ Σουλτς, επικεφαλής της αλυσίδας καφεστίασης Starbucks, ξεκίνησε κι αυτός πρόσφατα μια δική του εκστρατεία ενάντια στον δικομματισμό. Χαρακτηριστικά, ο Σουλτς ζητά επιμόνως να παγώσουν όλες οι δωρεές προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση έχει κάνει μια πρωτοβουλία που ακούει στο όνομα «American Elect». Πρόκειται επίσης για μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία έχει βαλθεί να κατεβάσει στις προεδρικές εκλογές του 2012 έναν δικό της υποψήφιο, κεντρώο και υπερκομματικό.
Το... κόμμα των μεγιστάνων θέλει δικό του πρόεδρο
Οnline ψηφοφορία
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ συστάθηκε με την οικονομική υποστήριξη του μεγαλοεπενδυτή Πίτερ Ακερμαν και παρουσιάζεται να έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει συνολικά 22 εκατ. δολ. από δωρεές (μόνον ο Ακερμαν λέγεται πως έχει βάλει 1,55 εκατ. δολ., ενώ πολλά χρήματα ακούγεται πως έχουν προέλθει και από τον χώρο των hedge-funds). Επικαλούμενη δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 80% των Αμερικανών θα σκεφτόταν να ψηφίσει για πρόεδρο κάποιον... τρίτο, η «Ame­rican Elect» καλεί τους ψηφοφόρους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της και να κάνουν ακριβώς αυτό: να επιλέξουν (ψηφίζοντας online) τον αγαπημένο τους υποψήφιο για την προεδρία. Οποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα κατέβει στις εκλογές με την υποστήριξη της «American Elect». Ωστόσο, από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης (στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί αναλυτές, επιχειρηματίες και επικοινωνιολόγοι) διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων.

Κινήσεις όπως η «American Elect» και η «No Labels» ερμηνεύονται ως απόρροια του ακραία πολωτικού κλίματος που επικρατεί στην Ουάσιγκτον μετά την εκλογή Ομπάμα και την άνοδο του Κινήματος του Τσαγιού. Επί της ουσίας ο στόχος τους είναι να χειραγωγήσουν την απογοήτευση των ψηφοφόρων, οι οποίοι βλέπουν τα δύο μεγάλα κόμματα να μην μπορούν να καταλήξουν σε ένα μίνιμουμ συνεννόησης αναφορικά ακόμη και με φλέγοντα ζητήματα.
«Οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από την αδυναμία των ανθρώπων στην Ουάσιγκτον να ασχοληθούν με τα σημαντικά ζητήματα» σημειώνει ο Καλίλ Μπερντ, διευθύνων σύμβουλος της «American Elect» και πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας για λογαριασμό τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών.
Για χρηματοδότες και θέσεις
Στο επίκεντρο έντονης κριτικής
Οπως τα δύο μεγάλα κόμματα έτσι και ο υπό διαμόρφωση «τρίτος πόλος» βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο έντονης κριτικής. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο επονομαζόμενος κεντρώος χώρος ήδη καλύπτεται από τον Μπαράκ Ομπάμα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιον νέο υποψήφιο. Επιπλέον, οι «American Elect» και «No Labels» δέχονται πυρά επειδή (επικαλούμενες το γεγονός πως δεν είναι κόμματα) αρνούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητα των χρηματοδοτών τους. Εάν κρίνουμε πάντως από όσα έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, οι εν λόγω χρηματοδότες είναι στην πλειονότητά τους πλούσιοι τεχνοκράτες, με σημαντικές... δικομματικές διασυνδέσεις.

Για το χρίσμα
Οι πιθανοί υποψήφιοι των κροίσων
ΜΑΪΚΛ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ
Δήμαρχος της Νέας Υόρκης τα τελευταία... 12 χρόνια, ο 69­χρονος δισεκατομμυριούχος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τους Δημοκρατικούς για να περάσει εν συνεχεία στους Ρεπουμπλικάνους και τελικώς να ανεξαρτητοποιηθεί. Πρόσφατα επιτέθηκε στον Ομπάμα.
ΤΖΟΝ ΧΑΝΤΣΜΑΝ
ΠΡΩην κυβερνήτης της Γιούτα, ο 51χρονος Χάντσμαν είναι επί του παρόντος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, οι μειωμένες του ελπίδες εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και τα κεντρώα του χαρακτηριστικά (διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα από τον Ομπάμα) τον καθιστούν δυνητικό εκφραστή ενός τρίτου πόλου.
ΕΒΑΝ ΜΠΑΪ
Μέχρι πέρυσι ο 55χρονος Μπάι ήταν γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Ομπάμα. Φέτος είναι συνεργάτης του συντηρητικού ειδησεογραφικού δικτύου Fox News και επικριτής του δικομματισμού.
ΚΡΙΣΤΙΝ ΤΟΝΤ ΓΟΥΙΤΜΑΝ
Αλλοτε κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και εξέχον στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, η 65χρονη Γουίτμαν πλέον κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της «American Elect».
ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΣ
Επιτυχημένος ως επιχειρηματίας, ο 58χρονος πρόεδρος των Starbucks έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στον δικομματισμό, δίνοντας τροφή σε όσους υποστηρίζουν πως θέλει να κάνει μετάβαση στην πολιτική. Ο ίδιος πάντως τονίζει πως δεν έχει πολιτικές βλέψεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...