Η Κίνα έκανε πια την επιλογή της ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο

Η Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες πουλά μεγάλες ποσότητες δολαρίου από το απόθεμα συναλλαγμάτων της  και αγοράζει ευρώ..

Οι οικονομικοί αναλυτές όλου του κόσμου θεωρούν ότι η Κίνα με το συναλλαγματικό της απόθεμα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ήδη επιβληθεί ως σημαντικός παίκτης, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό  το κλίμα της παγκόσμιας οικονομίας και που επιδρά στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων
Έγινε γνωστό, ότι τον τελευταίο καιρό, οι ποσότητες των  κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ που διαθέτει η Κίνα, όλο και μειώνονται, ενώ η τάση προς την αλλαγή των συναλλαγματικών προτεραιοτήτων της Κίνας υπέρ του ευρώ αναπτύσσεται ανοδικά, είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Βασίλι Μιχέγιεφ, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
 «Τα σχέδια της Κίνας για την διαφοροποίηση της δομής του αποθέματος χρυσού και συναλλάγματος έχουν τόσο οικονομικό, όσο και πολιτικό χαρακτήρα. Η αγορά των ευρώ οφείλεται στο ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης και να αγοράσει το προσεχές μέλλον ένα μέρος των κρατικών ομολόγων μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Σχεδιάζει επίσης να προσφέρει βοήθεια στις οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας οι οποίες μπορούν να βρεθούν στην ίδια δύσκολη θέση»,- σημείωσε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Βασίλι Μιχέγιεφ.
 Παρά τα επικερδή συμβόλαια που υπογράφτηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο σε ευρωπαϊκές  χώρες και τις νέες δηλώσεις του Πεκίνου ότι δεν θα αφήσει τις  εξασθενισμένες οικονομίες της Ευρώπης να πνιγούν, στις ίδιες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βλέπουν πολύ διαφορετικά τα τελευταία βήματα της Κίνας. «Παρ’ όλη τη χαρά των εξαντλημένων από την κρίση Ευρωπαίων, ότι υπάρχει έστω και κάποιος που είναι πρόθυμος να κάνει επενδύσεις στην Γηραιά  Ήπειρο, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κίνα δεν τα κάνει όλα αυτά ανιδιωτελώς»,- έγραψε π.χ. μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες- η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται μόνο για την άρση του εμπάργκο στις προμήθειες όπλων ευρωπαϊκής κατασκευής και  την απόκτηση σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής και της πολιτικής επιρροής της στην Ευρώπη. Η Κίνα, σώζοντας την Ελλάδα από την χρεοκοπία της και παραχωρώντας σ΄αυτήν τα τόσο χρειαζούμενα δάνεια, κατάφερε να διεισδύσει σε στρατηγικούς τομείς της χώρας- στον τουριστικό και το συγκοινωνιακό. Δεν αποκλείεται, όπως θεωρούν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές, ότι παρόμοια προοπτική περιμένει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...