Από μικρός ανακατεύτηκε με τα φρούτα, τα οποία τον αντάμειψαν
χαρίζοντάς του διεθνή καταξίωση και πολλά εκατομμύρια στον τραπεζικό του..
λογαριασμό. Δεν είναι μανάβης, αλλά σχεδιαστής συσκευών τεχνολογίας.
Από την εταιρεία Μανταρίνι που ίδρυσε το 1990, βρέθηκε στο πιο χρυσοφόρο
μήλο των επιχειρήσεων, την Apple, όπου δημιούργησε μερικά από τα πιο
σημαντικά σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Ο 45χρονος Βρετανός Τζόναθαν Αϊβ, γνωστός ως
«βασιλιάς του ντιζάιν», ευθύνεται - μαζί με τον Στιβ Τζομπς - για
συσκευές όπως το iPod και το iPhone, οι οποίες επαναπροσδιόρισαν τις
έννοιες του γουόκμαν και του κινητού τηλεφώνου, αντίστοιχα, και
λατρεύτηκαν από εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Στη γοητεία του iPod δεν αντιστάθηκε ούτε η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι κάτοχος της δημοφιλούς συσκευής αναπαραγωγής μουσικής από το 2005. Την περασμένη εβδομάδα η 86χρονη Βασίλισσα έχρισε τον Αϊβ ιππότη, αναγνωρίζοντας την προσφορά του «πιο έξυπνου σχεδιαστή του κόσμου» - σύμφωνα με το περιοδικό «Fortune» - στον κόσμο της τεχνολογίας.
Ο σερ Τζόναθαν Αϊβ - για τους φίλους απλώς Τζόνι - βρέθηκε στα 25 του να σχεδιάζει υπολογιστές και γκάτζετ για τη μεγαλύτερη τεχνολογική φίρμα του κόσμου, η οποία του οφείλει ένα μεγάλο μέρος της φήμης της. Σήμερα είναι ένας εκ των αντιπροέδρων της Apple και επικεφαλής του τμήματος Σχεδιασμού της εταιρείας, αριθμώντας στο ενεργητικό του περισσότερα από 400 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ. Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς
της τεχνολογίας συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο Αϊβ μεταμόρφωσε τους
ηλεκτρονικούς υπολογιστές από χοντροκομμένα τετράγωνα κουτιά σε φιλικές
προς τον χρήστη συσκευές με χρώματα και καμπύλες, βασιζόμενος στη
φιλοσοφία ότι ένα εργαλείο οφείλει να είναι όμορφο εκτός από πρακτικό.
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1967 στο Τσίνγκφορντ, ένα προάστιο του Βορειοανατολικού Λονδίνου στο οποίο βρίσκεται το κυνηγετικό κατάλυμα της βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος αποφάσισε από μικρός να κυνηγήσει το όνειρό του για δημιουργία, κληρονομώντας από τον αργυροχόο πατέρα του την αγάπη για τις πάσης φύσεως κατασκευές.
Ο Αϊβ πέρασε ένα μεγάλο μέρος των παιδικών και εφηβικών του χρόνων διαλύοντας συσκευές μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πώς δουλεύουν. «Κατάλαβα σε πολύ μικρή ηλικία ότι το μόνο που ήθελα να κάνω είναι να σχεδιάζω», είπε το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες αφότου χρίστηκε ιππότης.
Η αγάπη του για το σχέδιο τον οδήγησε στην Πολυτεχνική Σχολή του
Νιούκαστλ, όπου σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό. Αμέσως μετά την
αποφοίτησή του άρχισε να εργάζεται ως σχεδιαστής εμπορικών προϊόντων και
το 1990, σε ηλικία μόλις 23 ετών, ίδρυσε μαζί με τρεις φίλους του την
εταιρεία Tangerine (Μανταρίνι), σχεδιάζοντας από νιπτήρες μέχρι
τηλεοράσεις.
Ενας από τους πελάτες του ήταν η Apple, η οποία του ανέθεσε να σχεδιάσει έναν φορητό υπολογιστή. Η εταιρεία εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη δουλειά του, ώστε του προσέφερε μόνιμη απασχόληση. Ο βρετανός σχεδιαστής πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 1992 και έκτοτε έγινε το «μυαλό» πίσω από τα περισσότερα προϊόντα της επιχείρησης.
Ωστόσο η σχέση του με την Apple είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Τα πρώτα χρόνια ο Αϊβ ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την εταιρεία, η οποία δεν έδινε στο σχέδιο τη βαρύτητα που ο ίδιος ήθελε. Η εικόνα αλλάζει το 1996, όταν ο Στιβ Τζομπς, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την ίδια του την εταιρεία, αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία της Apple.
Αντιλαμβανόμενος ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η πρωτοποριακή σχεδίαση, ο Τζομπς - ο οποίος νικήθηκε από τον καρκίνο τον περασμένο Οκτώβριο - διενεργεί διεθνή έρευνα για να βρει τον καλύτερο διευθυντή σχεδιασμού. Απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στον Ρίτσαρντ Σάπερ, σχεδιαστή του φορητού υπολογιστή ThinkPad της ΙΒΜ, και στον Τζορτζέτο Τζουτζιάρο, σχεδιαστή της Ferrari και της Maserati. Καταλήγει, όμως, στον Αϊβ, ανακαλύπτοντας τη δουλειά του τυχαία, περιπλανώμενος στο στούντιο σχεδιασμού της Apple.
Ο Τζομπς είχε περιγράψει τον Αϊβ ως «τον πνευματικό του συνεργάτη». Ωστόσο, είχε την εντύπωση ότι ο Αϊβ «πληγώθηκε», πιστεύοντας ότι το αφεντικό της Apple είχε καρπωθεί τις καινοτομίες που είχαν προέλθει από την ομάδα σχεδιασμού της εταιρείας. Παρ' όλα αυτά, η στενή σχέση που είχαν αναπτύξει διατηρήθηκε ώς το τέλος. Πολλοί συνεργάτες τους έλεγαν, αστειευόμενοι, ότι ο Τζομπς και ο Αϊβ «μοιράζονται τον ίδιο εγκέφαλο».
Το 1998 ο βρετανός σχεδιαστής δημιούργησε το πρώτο του προϊόν για την Apple, τον υπολογιστή iMac. Επρόκειτο για μια συσκευή «όλα σε ένα», η οποία συνδύαζε κεντρική μονάδα και οθόνη και είχε πρωτοποριακή σχεδίαση, σε αντίθεση με τη μουντή εμφάνιση των προϊόντων του ανταγωνισμού.
Ο τελειομανής Αϊβ έφτασε στο σημείο να επισκεφτεί έναν... ζαχαροπλάστη, θέλοντας να πειραματιστεί με χρώματα γλυκών και σχήματα ζαχαρωτών με τα οποία ήθελε να «ντύσει» τον υπολογιστή του.
Ακολούθησε η παραγωγή μιας σειράς προϊόντων αιχμής: του iPod το 2001, του iPhone το 2007 και του iPad το 2010. Ο Αϊβ καθιέρωσε τις λιτές γραμμές και τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό σε όλες τις συσκευές της Apple. «Ο τρόπος, το όραμα και το πάθος του είναι αυτά που οδήγησαν την Apple στην κορυφή», έχει πει ο Μάικ Μαρτούτσι, πρώην διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας.
ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ. Η ομάδα του, αποτελούμενη από
περίπου 12 «επίλεκτους» σχεδιαστές, εργάζεται υπό άκρα μυστικότητα σε
ένα στούντιο με φιμέ τζάμια στα γραφεία της Apple στο Κουπερτίνο της
Καλιφόρνιας. Συχνά παραγγέλνουν πίτσες και ακούνε μουσική την ώρα που
σχεδιάζουν, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην προσπάθεια να
αφαιρέσουν οτιδήποτε μοιάζει περιττό.
Ο 45χρονος σχεδιαστής, πατέρας δύο δίδυμων αγοριών, είναι ένας προσηνής, χαμηλών τόνων άνθρωπος, ο οποίος «δεν έχει εξαργυρώσει τη φήμη του, αφήνοντας αυτά που δημιουργεί να μιλήσουν από μόνα τους», σύμφωνα με τον Ντέγιαν Σούτζιτς, διευθυντή του Μουσείου Σχεδιασμού του Λονδίνου, που το 2003 του απένειμε τον τίτλο του Σχεδιαστή της Χρονιάς.
Ο Αϊβ μπορεί να μην ήταν ποτέ η «βιτρίνα» της Apple, ρόλο που ενσάρκωσε με απόλυτη επιτυχία ο Στιβ Τζομπς. Ωστόσο αποτέλεσε την «ψυχή» των περισσότερων προϊόντων της. Ακόμη και σήμερα - όπως λέει - νιώθει «απίστευτη συγκίνηση» κάθε φορά που βλέπει κάποιον να τα χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές της αγοράς, το μέλλον της εταιρείας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ικανότητά του να συνεχίσει να σχεδιάζει «τις συσκευές που θέλουν οι καταναλωτές».
ΕΙΠΕ
Στόχος μου είναι να φτιάξω κάτι που να φαίνεται ότι δεν έχει σχεδιαστεί από κάποιον. Να μοιάζει απλώς αναπόφευκτο
ΕΙΠΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ
Η διαφορά που έχει κάνει όχι μόνο στην Apple, αλλά στον κόσμο, είναι τεράστια. Αν έχω έναν πνευματικό συνεργάτη, αυτός είναι ο Τζόνι Στιβ Τζομπς
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου