Τα διεθνή ΜΜΕ αισιοδοξούν: Λύση τη Δευτέρα στο «ελληνικό πρόβλημα»

Την ώρα που το σύνολο σχεδόν των διεθνών ΜΜΕ κάνει λόγο για μια τελική συμφωνία των Ευρωπαίων, αναφορικά με την μέθοδο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος χρέους, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, η αμερικανική Wall Street Journal..
είναι αυτή που πρώτη μετέδωσε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, σενάριο για «ψαλιδισμένη» συνεισφορά του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας!

Η εφημερίδα, στη διαδικτυακή της έκδοση, επικαλούμενη πηγές από την Ουάσινγκτον και τα κεντρικά του Ταμείου, κάνει λόγο για μικρότερη συμμετοχή του ΔΝΤ, ύψους έως 13 δισ. ευρώ, δεύτερο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, που αναμένεται να φτάσει στα 130 δισ. ευρώ. Κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τρία προηγούμενα προγράμματα για να «καλύψουν» και το κενό του Ταμείου!


Σύμφωνα με την WSJ, η απόφαση του ΔΝΤ για μικρότερη συμμετοχή, ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διοικούσας Επιτροπής του και «αντανακλά του φόβους των μελών του πως η έκθεση στην Ευρωζώνη αυξάνεται υπερβολικά». Τα μέλη του ΔΝΤ συνυπολογίζουν πως ήδη έχουν συμφωνήσει να δανείσουν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ, στην Ιρλανδία 22,5 δισ. ευρώ και στην Πορτογαλία 26 δισ. ευρώ, ποσά πολλαπλάσια σε σχέση με τη συμμετοχή των συγκεκριμένων χωρών στο ΔΝΤ.


Πάντως αξιωματούχοι του Ταμείου ΔΕΝ διέψευσαν την είδηση, τόνιζαν όμως πως η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, ενώ το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα σε συνεργασία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, αφού ούτως ή άλλως στελέχη του ΔΝΤ και πιθανότατα και η ίδια η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχουν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.


Κι ενώ αυτή η είδηση ήρθε να προσθέσει προβληματισμό στην όλη υπόθεση, τα περισσότερα διεθνή Μέσα επιλέγουν να «δουν» την υπόθεση με θετική προσέγγιση. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg που εκτιμά πως τη Δευτέρα οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα «ξεκλειδώσουν» το πακέτο των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Το ρεπορτάζ του δικτύου αναφέρεται ειδικότερα στην απόφαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ να ΜΗΝ «σπάσει» τη βοήθεια προς την Ελλάδα σε επιμέρους «δόσεις» καθώς και στην αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα τελικές αποφάσεις για να προλάβει η Ελλάδα την προθεσμία της 20ης Μαρτίου, οπότε και λήγει ομόλογό της που πρέπει να αποπληρωθεί.


Το CNBC κάνει λόγο για δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Αναφέρει πως ακόμα κι αν η όλη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους ολοκληρωθεί με το πλέον θετικό τρόπο, πάλι η απομείωση του χρέους της χώρας θα είναι μεγαλύτερη του στόχου του 120% που είχε τεθεί στη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου. Και τονίζει πως οι Ευρωπαίοι είτε πρέπει να παραβλέψουν αυτό το δεδομένο και να δώσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε να της «τραβήξουν τα καλώδια», να την οδηγήσουν σε χρεοκοπία, κάτι που θα είναι μεν εξαιρετικά οδυνηρό για όλους αλλά θα επιφέρει μια κάποια άμεση λύση στο χρονίζον πρόβλημα. Καταλήγει όμως ο αρθογράφος του CNBC στην εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες να συμβεί …

Σε μια παράλληλη εξέλιξη – και πάντως μετά το προχθεσινό ξέσπασμα Παπούλια που προκάλεσε εντύπωση, έως και σοκ, στον ευρωπαϊκό Τύπο – τα γερμανικά media έχουν εμφανώς αλλάξει γραμμή πλεύσης. Προς τούτο έρχεται να προστεθεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που στην ηλεκτρονική του έκδοση γράφει ότι «ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν πια ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, δεν είναι πολλές, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη στάση της ίδιας της Γερμανίας που πλέον πρωτοστατεί ενάντια στη προσπάθεια παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, γιατί ο Σόϊμπλε επικαλείται απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η καταστροφή – χρεοκοπία της χώρας μας είναι αναπόφευκτη».

Άποψη με την οποία διαφωνούν πολλοί και εντός της Ευρωζώνης, με τελευταίον χρονικά το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, μετά από τη χθεσινοβραδινή συνομιλία του με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα δοθεί το πράσινο φως στη νέα δανειακή σύμβαση και στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.


Ενώ και ο οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Πέτερ Μπόφιγκερ, ευθέως και δημοσίως επανέλαβε παλαιότερη εκτίμησή του πως η λιτότητα και η ύφεση δεν οδηγούν πουθενά.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...