ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ-ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ Γαλλο-βρετανική σύσφιξη σχέσεων στην σύνοδο του Παρισιού

Γαλλο-βρετανική σύσφιξη σχέσεων στην σύνοδο του Παρισιού Σε μια απόπειρα να αρθεί η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας και να συσφιχθούν οι σχέσεις σε ενεργειακό και αμυντικό επίπεδο, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι..

Η σύνοδος του Παρισιού είναι η πρώτη διμερής συνάντηση μετά τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, στην διάρκεια της οποίας ο Κάμερον είχε αντιταχθεί στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, προκαλώντας έναν πόλεμο λέξεων με τη Γαλλία.
Για μια «απίστευτα δυνατή σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα» έκανε λόγο ο Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι η σχέση τους ήταν αρκετά δυνατή ώστε να ξεπερνά τα εμπόδια που προκύπτουν μετά από μια διαφωνία και συμπλήρωσε: «Αυτό κάνουν οι πολιτικοί. Αυτό κάνουν οι φίλοι», ενώ τόνισε ότι η Βρετανία και η Γαλλία έχουν έρθει πιο κοντά από οποιαδήποτε στιγμή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σ' αυτό το κλίμα ανταλλαγής φιλοφρονήσεων, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ προσωπική αντιπαράθεση» μεταξύ τους και αφού επαίνεσε τον Κάμερον για το ρόλο του στην Λιβύη, τον αποκάλεσε «έναν πολύ γενναίο άνδρα». Μάλιστα αναφερόμενος στο βρετανικό βέτο του Δεκεμβρίου παραδέχθηκε: «Ίσως, αν ήμουν κι εγώ στην θέση του Ντ. Κάμερον, να είχα υπερασπιστεί τα βρετανικά συμφέροντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Στο επίπεδο της διμερής συνεργασίας, Παρίσι και Βερολίνο- που συνεργάστηκαν και στο θέμα της Λιβύης-δεσμεύθηκαν να επισπεύσουν την κοινή διοίκηση ενός κέντρου στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που ο Κάμερον χαρακτήρισε σημαντική καινοτομία.

Πυρηνική ενέργεια

Οι δυο χώρες συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο μιας νέας γενιάς μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους, ενώ συνήψανε και συμφωνία ενίσχυσης της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει αρκετές εμπορικές συμφωνίες ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων στερλινών και 1500 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση.


Τον περασμένο Ιούνιο, οι βρετανοί υπουργοί ανακοίνωσαν τα πλάνα για την κατασκευή της επόμενης γενιάς πυρηνικών εργοστασίων (έως το 2025), επιβεβαιώνοντας μια λίστα με οχτώ τοποθεσίες που θεωρούνται κατάλληλες για τους νέους πυρηνικούς σταθμούς. Μεταξύ αυτών είναι το Έσεξ, το Σάφολκ, το Σόμερσετ και το Λανκασάιρ.


Από την πυρηνική συμφωνία αναμένεται να επωφεληθούν κολοσσοί όπως η βρετανική Rolls-Royce, που προβλέπεται να κερδίσει συμβόλαιο ύψους 400 η γαλλική Areva.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...