Πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν θα μπορούσε να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε "ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο",προειδοποίησε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών

Πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν θα μπορούσε να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε "ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο", η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε.
William Hague είπε στην Daily Telegraph άλλα έθνη στην περιοχή, θα θέλουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα αν το Ιράν έκανε..

Χωρίς "τους μηχανισμούς ασφαλείας" των ΗΠΑ-ΕΣΣΔ αντιπαλότητα, ο κ. Χάγης είπε ότι θα ήταν «καταστροφή στις παγκόσμιες υποθέσεις».
Όμως, πρώην διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Richard Dalton είπε ότι το Ιράν δεν «τρέχουν προς ένα πυρηνικό όπλο". Τεχεράνη επιμένει ότι το πρόγραμμα είναι για ενεργειακούς σκοπούς.
Η Δύση υποψιάζεται ότι το Ιράν θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Ο κ. Χάγης είπε στην εφημερίδα υπάρχει «κρίση έρχεται κάτω από τα κομμάτια".
«Εάν [οι Ιρανοί] να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τότε νομίζω ότι τα άλλα έθνη σε όλη τη Μέση Ανατολή θα θέλουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα.
"Και έτσι, η πιο σοβαρή γύρο της διάδοσης των πυρηνικών όπλων από πυρηνικά όπλα εφευρέθηκαν θα αρχίσει με όλες τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες στη Μέση Ανατολή."
«Τεράστια μειονεκτήματα»
Τα σχόλια του κ. Χάγης έρχονται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν MasterMinding επιθέσεις εναντίον πρεσβειών της στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Γεωργία. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.
Δεν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη δολοφονία πολλών ιρανικών πυρηνικών επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, αρνούνται τους ισχυρισμούς.

Ανάλυση

Στην Daily Telegraph συνέντευξή του, William Hague έχει διευκρινιστεί ποιο Ιράν-παρατηρητές επί μακρόν φοβούνταν. Δηλαδή, ότι θα μπορούσε να υπάρξει στη Μέση Ανατολή κούρσα εξοπλισμών, εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία θα είναι σίγουρα μεταξύ εκείνων που ανησυχούν περισσότερο για το Ιράν να πάρει μια βόμβα.
Είναι σαφές από τα σχόλια του κ. Χάγης ότι η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να επιδιώκει μια διττή προσέγγιση απέναντι στο Ιράν - τη διατήρηση της οικονομικής πίεσης, μέσω της επιβολής κυρώσεων, ενώ, επίσης, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις.
Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, αλλά η Βρετανία, για παράδειγμα, φαίνεται ότι καθορίζεται στη συνεργασία για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
Ωστόσο, διπλωματική δέσμευση αυτή περιπλέκεται από την απομάκρυνση των ιρανών διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, και την απόσυρση της πρεσβείας της Βρετανίας προσωπικό από την Τεχεράνη. Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα πάρει χρόνο.
Ως εκ τούτου, η επιφυλακτική υποδοχή από την προθυμία της ΕΕ να φαινομενική του Ιράν να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εργάζονται "ομόφωνα" για την αντιμετώπιση του Ιράν.
Ωστόσο, μερικοί σχολιαστές έχουν προτείνει ότι πίσω από τα παρασκήνια της Ουάσιγκτον εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για αναφορές ότι το Ισραήλ μπορεί να πλήξει το Ιράν, όπως ήδη από τον Απρίλιο. Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα φέρεται να είπε υπήρχε μεγάλη πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης.
Ο κ. Χάγης είπε στην Telegraph ότι η Βρετανία έχει καλέσει το Ισραήλ να μην χτυπήσει: «Υποστηρίζουμε μια διττή στρατηγική των κυρώσεων και την πίεση των διαπραγματεύσεων και από την άλλη πλευρά.
"Όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι", αλλά μια στρατιωτική επίθεση θα έχει "τεράστια μειονεκτήματα», είπε.
Shashank Joshi, της άμυνας δεξαμενή σκέψης του Royal United Services Institute, δήλωσε στο BBC φόβους της Δύσης θα μπορούσε να είναι αβάσιμη.
«Εάν θα μπορούσαμε να ζήσουμε με τα πυρηνικά όπλα στα χέρια των ολοκληρωτικών, γενοκτονίας κράτη όπως η Ρωσία του Στάλιν ή την Κίνα του Μάο, σε αντίθεση με το Ιράν - ανεξαρτήτως της αποκρουστικές τις εσωτερικές πολιτικές και τυχοδιωκτισμό στο εξωτερικό - είναι πολύ πιο λογικό», είπε.
Ο κ. Joshi είπε ότι το Ιράν δεν μπορεί να επιδιώκει ενεργά τη δημιουργία των πυρηνικών όπλων, αλλά αφήνει την επιλογή ανοιχτή.
«Εάν θεωρούν το καθεστώς τους είναι υπό υπαρξιακή απειλή, εάν αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν τη Λιβύη-όπως η κατάσταση, θα έχουν τη δυνατότητα της οικοδόμησης μιας βόμβας."
Απαντήστε στις ερωτήσεις
Ο Sir Richard, ο πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ιράν, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, όπως αναφέρθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ότι κάποια έρευνα και την ανάπτυξη σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μπορεί να εξακολουθεί να συμβαίνει.
"Αλλά είναι λάθος να πούμε ότι το Ιράν είναι ορμώντας προς την κατεύθυνση ενός πυρηνικού όπλου.
"Πράγματι, η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών από τις κορυφαίες αξιολογητές νοημοσύνη εκεί δείχνει ότι το Ιράν δεν έχει λάβει απόφαση για να έχουν ένα πυρηνικό όπλο.
Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (δεύτερος από αριστερά), σε μια περιοδεία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης στις 15 Φεβρουαρίου 2010 Το Ιράν παρουσίασε τις εξελίξεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα
"Αλλά είναι σωστό ότι ο ΔΟΑΕ θα πρέπει να πατήσετε το Ιράν εξ ονόματος της διεθνούς κοινότητας να απαντήσει σε ερωτήσεις πλήρως για το τι έχει μέχρι και στο παρελθόν και τι μπορεί ακόμα να κάνει στο παρόν."
Σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ, δήλωσε: «Αντί της αύξησης του ρητορική, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώνεται στην εντατικοποίηση των προσπαθειών τους να αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στο Ιράν και να βρουν μια ειρηνική λύση στο θέμα."
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πολεμικά πλοία έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο Θάλασσα, μόλις για δεύτερη φορά μετά την επανάσταση του 1979.
Το αντιτορπιλικό Shahid Qandi και προμήθεια Kharg του σκάφους έχουν περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ, αλλά προορισμός τους παραμένει ασαφής.
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών με το Ιράν.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι μια επιστολή από το Ιράν προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ήταν «μία έχουμε περιμένει".
Ωστόσο, ανταποκριτής μας είπε ότι ενώ το Ιράν είχε προσφέρονται συχνά να μιλήσουν, οι Δυτικοί διπλωμάτες παραπονέθηκε ότι θα κατευθύνουν τις συζητήσεις μακριά από το πυρηνικό του πρόγραμμα για να αφήσει «παράλληλων μονολόγων» και όχι οι διαπραγματεύσεις.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις - ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα - για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέρρευσε πριν από ένα χρόνο.
Τους τελευταίους μήνες, οι χώρες των Δυτικών έχουν εντείνει τις πιέσεις στο Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ τόσο για τη θέσπιση ευρείας κλίμακας κυρώσεις για τη χώρα.
Την Τετάρτη, το Ιράν οργάνωσε μια επιμελημένη τελετή για να παρουσιάσει τις νέες εξελίξεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει εγχωρίως πυρηνικά καύσιμα σε έναν αντιδραστήρα για πρώτη φορά.
 Eπιμέλεια planet stars   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...