Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα στείλει το προσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2013 στο Κογκρέσο  Δευτέρα..
Η πρόταση του Προέδρου Ομπάμα περιέχει αύξηση της φορολογίας και μείωση δαπανών, ενώ ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει το προσχέδιο ως μια «ισορροπημένη προσέγγιση» στις οικονομικές ανάγκες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Λιου, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο προϋπολογισμός έχει στόχο την σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ παράλληλα επιδιώκει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα του ομοσπονδιακού ελλείμματος.
Ειδικότερα, ο κ. Λιου ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή ότι ο προϋπολογισμός είναι σχεδιασμένος να επιτύχει μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία με αυξήσεις στη φορολογία των πλούσιων αμερικανών και περιορισμό των κρατικών δαπανών. Την ίδια ώρα θα δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για έργα υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι και άλλα δίκτυα μεταφορών, καθώς επίσης και για προγράμματα για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί ήδη αυστηρή κριτική από μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον βλέπουν ως τρόπο προώθησης της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Ομπάμα. Ο βουλευτής Πολ Ράιαν, Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε το προσχέδιο που θα καταθέσει ο Πρόεδρος, άλλη μια προσπάθεια προώθησης της αποτυχημένης και αντιπαραγωγικής πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος.
πηγη