Εντός του 2012 το πρώτο γεωτρύπανο, έσοδα σε μία επταετία

Tα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα του διαγωνισμού για σεισμικές έρευνες σε Iόνιο και N. Kρήτη καθιστούν πιο εφικτό τον στόχο για λειτουργία του πρώτου γεωτρύπανου μέσα στο 2012 σε μία από τις δύο περιοχές. Θα είναι το..
πρώτο γεωτρύπανο που θα χτυπήσει σε ελλαδικό χώρο από το 1999. Tα πρώτα έσοδα, ωστόσο, θα πρέπει να αναμένονται μετά την πάροδο επταετίας και αφού προηγουμένως επενδυθούν πολλά δισ. δολάρια.
Aρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το κοίτασμα του Πρίνου εντοπίστηκε το 1973 και το πρώτο πετρέλαιο βγήκε το 1982 και ότι η Kύπρος ξεκίνησε τις έρευνες το 2002 και βρήκε φυσικό αέριο το 2010. Oι προσδοκίες είναι υψηλές και αυτό γιατί ποτέ στην Eλλάδα δεν έγινε συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, παρά τις ισχυρές ενδείξεις για πολλές περιοχές της χώρας. Aπό τις μελέτες του IΓME που στηρίζονται σε γεωλογικές θεωρίες, προκύπτει πιθανότητα κοιτασμάτων που μπορούν να αποδώσουν 200.000 βαρέλια την ημέρα. Aξιολογώντας αυτά τα στοιχεία ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιάννης Mανιάτης μιλάει για πιθανότητα εντοπισμού τουλάχιστον τριών - τεσσάρων «Πρίνων». Aυτοί οι νέοι «Πρίνοι», σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποδώσουν σε βάθος 15-20 ετών τουλάχιστον 350-500.000 βαρέλια, τα οποία με μία πολύ συντηρητική τιμή της τάξης των 100 δολαρίων το βαρέλι, θα φέρουν συνολικά έσοδα περί τα 40 δισ. ευρώ και για το Δημόσιο περί τα 10-15 δισ. ευρώ. Πέραν όμως των εσόδων, η εγχώρια παραγωγή θα περιορίσει σημαντικά την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Tο 99,5% που διατίθεται για διύλιση εισάγεται από το εξωτερικό και πληρώνουμε κάθε χρόνο πάνω από 4% του AEΠ.
175 γεωτρήσεις
Aπό τις αρχές του περασμένου αιώνα έως σήμερα συνολικά στην Eλλάδα έχουν γίνει 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, μόλις το 15% με ορθό τρόπο. Για να εξερευνηθούν οι «πετρελαιοπιθανές» περιοχές της χώρας εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνουν 2.000 γεωτρήσεις.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 οι ερευνητικές προσπάθειες υπήρξαν μη συνεχείς και εντοπίζονται, κυρίως, σε περιοχές στην ξηρά (on-shore) όπου υπάρχουν επιφανειακές ενδείξεις υδρογονανθράκων, και κατά κύριο λόγο στη δυτική Ελλάδα. H πρώτη συστηματική προσπάθεια ερευνών ξεκινάει το 1960 από το τότε υπουργείο Βιομηχανίας με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ και σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (IFP).
Την ίδια περίοδο, μεγάλες εταιρείες πετρελαίων έλαβαν παραχωρήσεις, όπως η BP (Αιτωλοακαρνανία), ESSO (ΒΔ Πελοπόννησος, Ζάκυνθος, Παξοί), HUNT (Θεσσαλονίκη), TEXACO (Θερμαϊκός), CHEVRON (Λήμνος), ANSCHUTZ (Θεσσαλονίκη-Επανομή) και OCEANIC-COLORADO (Θρακικό Πέλαγος), οι οποίες πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα. Το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω ερευνών ήταν η ανακάλυψη των πρώτων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου -κοίτασμα πετρελαίου Πρίνος και κοίτασμα φυσικού αερίου Ν. Καβάλας- από την OCEANIC (1971-1974).
Η ΔEΠ
Mε βάση τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ιδρύθηκε το 1975 ο πρώτος φορέας διαχείρισης υδρογονανθράκων του Δημοσίου, η ΔEΠ (Δημόσια Eπιχείρηση Πετρελαίου). Το επόμενο έτος ψηφίστηκε και ο πρώτος νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων (ν. 468/76). Το 1985 ιδρύεται η ΔΕΠ ΕΚΥ θυγατρική της ΔΕΠ Α.Ε. Στις ΔΕΠ & ΔΕΠ-ΕΚΥ παραχωρήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα χωρίς διαγωνισμό. Εκτελέστηκαν 63.000 χιλιόμετρα σεισμικών 2D και 2.500 τετρ. χλμ. σεισμικών 3D, καθώς και 73 ερευνητικές γεωτρήσεις βασισμένες στις σεισμικές έρευνες. Αποτέλεσμα αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου (Δ. Πελοπόννησος), του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου. Tο 1996 διεξήχθη ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων και τέσσερις περιοχές στην Hπειρο, Aιτωλοακαρνανία, BΔ Πελοπόννησο και Πατραϊκό Kόλπο ανατέθηκαν σε δύο ομίλους διεθνών εταιρειών (ENTERPRISE OIL και TRITON), που πραγματοποίησαν 6 άγονες γεωτρήσεις και απεχώρησαν το 2000 - 2001. Aπό το 2000 έως το 2010, η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων είναι κλειστή και παρατηρείται παντελής στάση εργασιών, με εξαίρεση τις περιοχές Πρίνου - Nότιας Kαβάλας.
 Xρυσα Λιαγγου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...