Kαθημερινός αγώνας για την επιβίωση στη Δαμασκό Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία από τότε που ξακίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του Ασαντ

Από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη Συρία, πριν από ένα χρόνο, έχουν χάσει την ζωή τους περισσότερα από 5.000 άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οσο οι διεθνείς κυρώσεις στενεύουν τον κλοιό γύρω από το καθεστώς, η ήδη δύσκολη καθημερινή ζωή των Σύρων γίνεται ακόμη δυσκολότερη..

Κάποτε στο σκεπαστό παζάρι της Δαμασκού κυριαρχούσαν τα χρώματα και οι μυρωδιές. Σήμερα κυριαρχεί ο βόμβος από τις δεκάδες γεννήτριες που έχουν σε λειτουργία οι καταστηματάρχες. Διότι ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου ξεσπούν σπανίως ταραχές, οι πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Δαμασκό Τζέιμς Χάρκιν, οι καταστηματάρχες της πρωτεύουσας έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής: τα προϊόντα με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα κεριά τα οποία πωλούνται πλέον παντού. Αλλά δεν είναι σήμερα τόσο φθηνά όσο ήταν πριν από τις διακοπές ρεύματος. Πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, ένα πακέτο κεριά κόστιζε πέντε λίρες (0,06 ευρώ) ενώ σήμερα κοστίζει 15 (0,20 ευρώ).
Χειρότερη είναι η κατάσταση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς στη Συρία _ έφερε ακόμη και χιόνι _ και πολλοί από τους φτωχότερους Σύρους δεν αντέχουν οικονομικά να το αγοράσουν για να θερμανθούν. Αλλά και όσοι έχουν τα χρήματα, συχνά στέκονται σε μακριές ουρές για να ανακαλύψουν, μόλις φθάσει η σειρά τους, ότι το πετρέλαιο τελείωσε.
Το πάντοτε πολυσύχναστο κέντρο της Δαμασκού είναι ερημωμένο. Οι Σύροι είτε κάθονται σπίτι είτε βρίσκουν καταφύγιο στα καφενεία, όπου παραμένουν καπνίζοντας ναργιλέ στο μαύρο σκοτάδι όποτε γίνεται διακοπή ρεύματος. Στα κουρεία, οι πελάτες περιμένουν υπομονετικά να κουρευτούν υπό το φως των κεριών.
Οι κάτοικοι της Δαμασκού είναι οι τυχεροί. Στην υπόλοιπη χώρα, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπτεται επί 12 ώρες την ημέρα ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί τελείως η ηλεκτροδότηση.
Προς το παρόν, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ ελέγχει πλήρως την πρωτεύουσα. Την έχει μετατρέψει σε «φρούριο» και παντού υπάρχουν στρατιωτικά φυλάκια ελέγχου. Η φτώχεια όμως εξαπλώνεται, κυρίως λόγω των διεθνών κυρώσεων.
«Πολύς κόσμος σήμερα δεν απασχολείται με το ποιος είναι υπέρ και ποιος κατά του Ασαντ. Το μόνο που θέλει είναι να φάει», λέει απελπισμένος κάτοικος της Δαμασκού. Ο ίδιος έχει χάσει το 50% του μισθού του μέσα στον περασμένο χρόνο και το ποσό που του απομένει έχει μειωμένη αγοραστική δύναμη.
Οσοι είχαν επενδύσει στον τουρισμό τραβούν τα μαλλιά τους. Πριν από την κρίση, οι τουρίστες που επισκέπτονταν την Συρία αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς κάθε χρόνο, σήμερα δεν πατάει κανείς στη χώρα.
Το 60% των Σύρων είναι κάτω των 25 ετών. Οι νέοι επιθυμούν μια καλύτερη ζωή, όπως εκείνη που βλέπουν να ζουν οι συνομήλικοί τους στο Facebook και στην καλωδιακή τηλεόραση. Είναι όλο και πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν καταφερόμενοι εναντίον του καθεστώτος και την κατάσταση αυτή είναι πολύ δύσκολο να την αναστρέψει ο Ασαντ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...