Τη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια
Εκπαίδευση σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Αν και ο τελικός αριθμός θα
ανακοινωθεί λίγο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου, βέβαιο
θεωρείται πως θα είναι ο μικρότερος της τελευταίας δεκαετίας. Περικοπές
ζητούν και τα ίδια τα Πανεπιστήμια..
Το ίδιο θα ισχύει και για τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν προτιμώνται από τους υποψηφίους.
Μείωση στον αριθμό των εισακτέων στην πραγματικότητα θα δεχτούν σχεδόν όλα τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αλλά δεν θα είναι της έκτασης των προαναφερθέντων.
Ο αριθμός των εισακτέων φέτος θα ανακοινωθεί λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων που αρχίζουν στις 21 Μαΐου και τα νέα για τους φετινούς μαθητές της Γ΄ Λυκείου οι οποίοι προσδοκούν μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας, δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξα.
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας θα οδηγήσει και στο «κούρεμα» του αριθμού των εισακτέων, καθώς τα ΑΕΙ δεν μπορούν να δεχτούν και να «συντηρήσουν» μεγάλο αριθμό φοιτητών, ενώ πολλά τμήματα θεωρούνται «κορεσμένα» και κυρίως αυτά που οδηγούν σε θέσεις στο Δημόσιο (οι λεγόμενες καθηγητικές σχολές, παιδαγωγικά τμήματα, στρατιωτικές και αστυνομικές).
Το δραστικό ψαλίδι στον αριθμό των εισακτέων ξεκίνησε από την περυσινή χρονιά, όπου ο αριθμός των εισακτέων έφτασε στις 74.440 θέσεις, ενώ το 2010 ήταν 84.690. Φέτος όμως θα είναι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, αφού τα ίδια τα ιδρύματα ζητούν μείωση κατά 50%, επειδή τα κονδύλιά τους έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις άμεσες ανάγκες τους, ενώ έχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή.
«Κάθε χρόνο ζητάμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και τελικά παίρνουμε πολλαπλάσιους», επισημαίνουν οι πρυτάνεις, υπενθυμίζοντας στο υπουργείο Παιδείας ότι έχουν μειωθεί τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ, ενώ ταυτόχρονα αναφέρουν πως έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο.
Η Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας θα συρρικνωθεί δραστικά και τα θεμέλια ήδη μπήκαν από πέρυσι με την περικοπή 25 τμημάτων από τα ΤΕΙ, ενώ αναμένεται η συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και στα πανεπιστήμια.
Το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας, όπως υπογραμμίζουν στο «Εθνος» υψηλόβαθμα στελέχη, όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, είναι να αντανακλά την πραγματική ζήτηση και όχι μια εικονική πραγματικότητα.
Ως εκ τούτου, αυτήν τη στιγμή προκειμένου να καταλήξουν στον οριστικό αριθμό των εισακτέων εξετάζουν παραμέτρους όπως: τις προτάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, τον αριθμό των εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2011-12, τον αριθμό των φοιτητών ανά ίδρυμα που εμφανίζονται ως τακτικοί, ενεργοί και εγγεγραμμένοι, δηλαδή όσους βρίσκονται στα κανονικά έτη σπουδών, όσους έχουν ξεπεράσει τα έτη σπουδών, αλλά και το σύνολο κάθε πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.
«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ποιες σχολές θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση
Σημαντική μείωση αναμένεται να υπάρξει στον αριθμό των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα και με τις «εντολές» της τρόικας μέσα από το τελευταίο Μνημόνιο.
Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ήδη βγει χωρίς όμως να αναφέρουν τον αριθμό των εισακτέων.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τις συγκεκριμένες σχολές υπάρχει μεγάλη αγωνία από την πλευρά των υποψηφίων, καθώς πάρα πολλοί νέοι ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους σε αυτές παρά τα εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Οι υποψήφιοι που θέλουν αυτές τις σχολές είναι χιλιάδες, καθώς προσβλέπουν στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που οι συγκεκριμένες σχολές προσφέρουν. Το «ψαλίδι» θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο, όπως οι παιδαγωγικές και οι λεγόμενες «καθηγητικές», που αφορά τμήματα όπως αυτά της φιλολογίας, φιλοσοφίας, βιολογίας, ιστορίας, ξενόγλωσσα, φυσικής, χημείας, μαθηματικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι μόνο από τα παιδαγωγικά κόπηκαν 140 θέσεις, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από την πλευρά των νέων είναι τεράστια. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας (Πάτρας, Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας), που έστω και στο ελάχιστο θα δεχτούν περικοπές.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ»
Τι ζητούν τα πανεπιστήμια
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και ξέρουν ότι δεν μπορούν να «σπουδάσουν» πλέον μεγάλο αριθμό νέων γι' αυτό και έφτασαν στο σημείο να ζητούν τους μισούς από πέρυσι φοιτητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που πέρυσι πήρε 3.700 φοιτητές και φέτος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να δεχτεί πάνω από 1.860.
Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών στην εισήγησή της προς το υπουργείο ζήτησε για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να εισαχθούν συνολικά 1.862 φοιτητές, ενώ πέρυσι είχαν «περάσει» 3.708 φοιτητές από τη γενική σειρά και τις ειδικές κατηγορίες. Στην ίδια κατάσταση και το Αριστοτέλειο που δεν «θέλει» πάνω από 3.000 φοιτητές, ενώ πέρυσι είχε δεχτεί 6.515.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα κεντρικά ΤΕΙ, όπως του Πειραιά που λέει ότι θέλει μόνο 890 σπουδαστές, από 1.800 που εισήχθησαν πέρυσι.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου