ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Ο Μόντι προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του Μπερλουσκόνι

Ο Μόντι προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του Μπερλουσκόνι Να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα που άφησαν πίσω τους οι μέρες «ασυδοσίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.Να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα που άφησαν πίσω τους οι μέρες «ασυδοσίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι..
προσπαθεί η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Οπως επισημαίνουν ιταλικά ΜΜΕ, οι αποκαλύψεις που διαδέχονται καθημερινά η μία την άλλη γύρω από τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή αλλά και τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μαφίας σοκάρουν ακόμη και τους ίδιους τους Ιταλούς που γνωρίζουν, λίγο-πολύ, την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στη χώρα.

Εξάλλου, όπως τονίζουν οι αναλυτές, επί σχεδόν δύο δεκαετίες βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας ένας άνθρωπος που έδειχνε με τη δική του συμπεριφορά τον «δρόμο» προς την εθνική οικονομική καταστροφή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόσφατη σύλληψη των 16 δικαστών που φέρεται να δωροδοκήθηκαν από την Καμόρα προκειμένου να αποφανθούν υπέρ μελών της μαφιόζικης οργάνωσης σε φορολογικές διενέξεις με το κράτος αποτελεί ένα από τα κλασικά παραδείγματα διαπλοκής και διαφθοράς στη χώρα. Δύο μέτωπα τα οποία δεν είναι διόλου άγνωστα στον καβαλιέρε...
Στο εδώλιο
Πράγματι, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, του οποίου το κόμμα σήμερα στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι, έχει βρεθεί κατ' επανάληψη στο εδώλιο του κατηγορουμένου για θέματα φοροδιαφυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση υπερτιμολόγησης για την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο Mediaset. Οσο για τη Μαφία... πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως, παρά τις επιχειρήσεις-σκούπα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του καβαλιέρε και είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη μεγάλων ονομάτων της Μαφίας, οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τη σκοτεινή οργάνωση παραμένουν «ύποπτες».
Υπενθυμίζεται πως δύο μετανοημένοι μαφιόζοι έχουν καταθέσει πως ο καβαλιέρε είχε, μεταξύ άλλων, πληρώσει 350.000 ευρώ για προστασία στη μαφία στην αρχή της πολιτικής του καριέρας, ενώ ορισμένοι εκ των πρώην στενών του συνεργατών -όπως ο γερουσιαστής Μαρτσέλο ντελ Ούτρι- βρίσκονται στη φυλακή για τη διασύνδεσή τους με το οργανωμένο έγκλημα.
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ιταλία «χαοτική», ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως «δεν ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει». Πράγματι, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάριο Μόντι και ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει αναδειχθεί σε απόλυτη προτεραιότητα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι εντυπωσιακά ακόμη και για τους ίδιους τους Ιταλούς.
Σύμφωνα με έκθεση της Ιταλικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η φοροδιαφυγή στερεί από το κράτος περίπου 120 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η παραοικονομία υπολογίζεται στο 17,5% του ΑΕΠ. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι πως, μετά από σειρά ελέγχων, αποκαλύφθηκαν 1 εκατ. αδήλωτα σπίτια, ενώ έφοδοι σε καταστήματα έδειξαν πως μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις (36%) δεν δίνει αποδείξεις... Τέλος, αναφέρεται πως 15 εκατ. Ιταλοί εμφανίζονται με μηδενικές καταθέσεις!
Οσο για τη Μαφία, συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ιταλίας, με τζίρο που φτάνει τα 140 δισ. ευρώ ετησίως, έχοντας ως σύμμαχο την οικονομική κρίση. Οπως τονίζεται σε έκθεση της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (confesercenti), η Μαφία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα εξαγοράζοντας επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο και δανείζοντας χρήματα σε όσους δεν μπορούν να τα εξασφαλίσουν από τις τράπεζες..
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...