ΣΠΑΝΙΟ ΘΕΑΜΑ Ουράνιο «φλερτ» Δία - Αφροδίτης

Παρότι στην πραγματικότητα την Αφροδίτη και τον Δία χωρίζει μια απόσταση εξαιρετικά μεγάλη για τα ανθρώπινα δεδομένα, από τη Γη σήμερα οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να έχουν απόσταση μεταξύ τους μόλις Το φαινόμενο, που ξεκίνησε χθες και θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ, προβλέπεται να είναι σύντομο, αφού θα λήξει στις 17 Μαρτίου..

Παρότι στην πραγματικότητα την Αφροδίτη και τον Δία χωρίζει μια απόσταση εξαιρετικά μεγάλη για τα ανθρώπινα δεδομένα, από τη Γη σήμερα οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να έχουν απόσταση μεταξύ τους μόλις 3 μοιρών
Χορός για δύο έχει στηθεί στην ευρύτερη γειτονιά της Γης, καθώς από χθες και για μερικές ημέρες ακόμα ο Δίας και η Αφροδίτη, οι δύο από τους πιο λαμπρούς πλανήτες του ουρανού, πλησιάζουν μεταξύ τους χαρίζοντας στους αστρονόμους και τους ρομαντικούς ένα κυριολεκτικά σπάνιο θέαμα με τη σύζευξή τους.
Το «φλερτ» των δύο πλανητών, που ξεκίνησε χθες και σήμερα το βράδυ θα κορυφωθεί, προβλέπεται να είναι σύντομο, αφού θα λήξει στις 17 Μαρτίου.
Βέβαια ο Δίας θα συνεχίσει την πορεία του περνώντας την Αφροδίτη, όμως προς τα τέλη του μηνός, όπως και τον Φεβρουάριο, συντροφιά στους δύο πλανήτες θα κάνει η Σελήνη, προσπερνώντας αρχικά τον Δία και μετά την Αφροδίτη και δίνοντας ένα άλλο φως στον νυχτερινό ουρανό.
Παρότι στην πραγματικότητα την Αφροδίτη και τον Δία χωρίζει μια απόσταση εξαιρετικά μεγάλη για τα ανθρώπινα δεδομένα, από τη Γη σήμερα οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να έχουν απόσταση μεταξύ τους μόλις 3 μοιρών.
Σήμερα λοιπόν οι δύο πλανήτες θα λάμπουν λίγο πάνω από τις μεσαίες τιμές της λαμπρότητάς τους, με την Αφροδίτη να φτάνει το -4,3 (μέγιστη λαμπρότητα -4,89) και τον Δία στο -2,1 (μέγιστη τιμή -2,94). Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, όποιος ξέρει πού να κοιτάξει θα μπορούσε να δει την Αφροδίτη ακόμα και τη μέρα.
Το φως τους...
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Αφροδίτη θα καλύψει πλήρως τη λάμψη του Δία,
καθώς στον παρατηρητή από τη Γη το φως των δύο πλανητών θα φτάνει σχεδόν ταυτόχρονα.
Για να δει λοιπόν κανείς με τα ίδια του τα μάτια το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται μία φορά στα περίπου 24 χρόνια, αρκεί να κοιτάξει το βράδυ στη Δύση.
Οπως αναφέρει πάντως το BBC, το πλανητικό θέαμα που προσφέρει το 2012 δεν τελειώνει τον Μάρτιο, αφού αρκετοί είναι οι αστρονόμοι που περιμένουν ήδη το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο, το οποίο όμως, εν αντιθέσει με το αντίστοιχο πέρασμα που είχε γίνει το 2004, θα είναι ορατό μόνο από κάποια σημεία του πλανήτη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...