Η άγνωστη ιστορία του ακτιβιστή που ξεκίνησε το κίνημα της πατάτας

Ακτιβιστής, ρομαντικός και εθελοντής. Δεν πληρώνει το χαράτσι στη ΔΕΗ, είναι δότης οργάνων και κάνει περιπολίες στον Ολυμπο για να αποτρέψει πυρκαγιές. Ο Ηλίας Τσολακίδης επιχείρησε και πέτυχε το πείραμα της πατάτας προσπερνώντας ακόμα και τους μεσάζοντες, ενώ σειρά έχουν οι διαπραγματεύσεις για το αλεύρι..


Η ζωή του μοιράζεται μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να πρωτοστατεί σε κινήματα εναντίον των διοδίων, να καλεί τους συντοπίτες του να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ και να τα βάζει με δημάρχους. Πρόσφατα όμως έγινε διάσημος και περιζήτητος στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης με τη συμμετοχή του στο νεοσύστατο «κίνημα της πατάτας». Ο ακτιβιστής Ηλίας Τσολακίδης μιλάει σήμερα στο protothema.gr για τη ζωή του, την οικογένειά του, την πορεία του στον εθελοντισμό αλλά και για το σκληρό κύκλωμα των μεσαζόντων.


Με καταγωγή από τα Αλώνια της Πιερίας, ένα ποντιακό χωριό όπου οι 60 μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνταν με τα καπνά, ο κ. Τσολακίδης γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αγροτική παραγωγή. Από μικρός εξάλλου βοηθούσε τον πατέρα του στα χωράφια, ο οποίος του έλεγε μια σοφή κουβέντα. «Παλιά στο χωριό όταν ερχόταν ο έμπορος να πάρει τα καπνά περνούσε πρώτα από τον μπακάλη και ρωτούσε πόσα χρωστάς και μετά σου έλεγε πόσο θα πάρει τα καπνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα», λέει ο κ. Τσολακίδης στο protothema.gr.


Σε ηλικία 18 ετών και αφού συνειδητοποίησε ότι η αγροτική ζωή δεν ήταν αυτό που είχε ονειρευτεί, έφυγε μόνος του για σπουδές στη Γερμανία. Σπούδασε Sport Informating, δηλαδή πληροφορική του αθλητισμού, και γύρισε στην Ελλάδα για να τελειώσει το στρατιωτικό του. Είχε ήδη όμως ερωτευτεί την αγαπημένη του και δίχως να χάσει χρόνο την παντρεύτηκε και μαζί απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Η επιθυμία του όμως για μεταπτυχιακές σπουδές τον οδήγησε το 1996 στην απόφαση να μεταναστεύσει για δεύτερη φορά στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του. Οπως λέει στο protothema.gr, «βρήκα δουλειά ως τεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κολονίας. Ασχολούμαι με τη διαχείριση και την εκμετάλλευση πληροφοριών αθλητισμού. Επεξεργαζόμαστε στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο Διαδίκτυο βγάζουμε τα προγράμματα που πρέπει να ακολουθούν οι προπονητές. Μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, αφού εδώ θα έπαιρνα μισθό το 1/3 από αυτό που παίρνω στη Γερμανία».


Ο αρχηγός της πατάτας βρίσκεται δέκα φορές τον μήνα στο εξωτερικό και το υπόλοιπο διάστημα στην Κατερίνη, από όπου εργάζεται μέσω Ιντερνετ. Η σύζυγός του είναι νηπιαγωγός και μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: ο μεγάλος τους γιος είναι 18 ετών, φοιτητής Πληροφορικής, και τα δίδυμα, 12 ετών. «Η οικογένεια για μένα έχει τον πρώτο λόγο. Πάντα με ενδιαφέρει η γνώμη τους. Ο μεγάλος μου γιος είναι ο πιο αυστηρός κριτής και διαφωνεί με τις περισσότερες δράσεις μου. Σπουδάζει Πληροφορική, αλλά πιστεύω ότι αντιδράει λόγω ηλικίας. Ο χρόνος βέβαια θα δείξει», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ».

Οι πετούνιες του δήμου και το «Δεν πληρώνω» 
 Η εθελοντική δραστηριότητα του κ. Τσολακίδη ξεκίνησε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Τότε έριξε την ιδέα στο τραπέζι και μαζί με μια ομάδα φίλων ιδρύθηκε μια ανοιχτή κίνηση πολιτών. Από τότε οι δράσεις του πολλαπλασιάζονται συνεχώς, με τελευταία φυσικά και πιο πρόσφατη την προσφορά των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας Νευροκοπίου, κίνηση η οποία πυροδότησε τη δημιουργία του ομώνυμου κινήματος. «Το 2007 και λίγο μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο ξεκινήσαμε να φυλάμε κάθε χρόνο τον Ολυμπο και τη φύση. Σήμερα με τρία πλέον παρατηρητήρια συμμετέχουν 518 οικογένειες και κάθε χρόνο δίνουμε περισσότερα από 20 περιστατικά φωτιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία τα προλαβαίνει όλα. Είμαι επίσης ο δημιουργός του σήματος «Δεν πληρώνω», που σχεδιάστηκε στις 9 Μαρτίου 2009 στην Κατερίνη. Εχω συμμετάσχει σε ομάδες για το χαράτσι της ΔΕΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το «Αφήστε το στο Ταμείο» για τις υψηλές τιμές γάλακτος, τη δωρεά οργάνων, ενώ έφτασα μέχρι τις δικαστικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2009 όταν ο Δήμος Κατερίνης φύτεψε πετούνιες μπροστά στην είσοδο των Δικαστηρίων. Μάλιστα την ημέρα που είχε 42 βαθμούς. Εγραψα λοιπόν μια επιστολή λέγοντας ότι πλέον θέλουμε δημάρχους και αντιδημάρχους με σηκωμένα τα μανίκια πρόθυμους για δουλειά και όχι στο ένα χέρι το τσιγάρο και στο άλλο το ουίσκι. Θεώρησαν ότι τους αποκάλεσα μπεκρήδες και έκαναν μήνυση. Αλλά έχασαν τη δίκη».
 Η πατάτα
 Ο Ηλίας Τσολακίδης ηγήθηκε άτυπα πριν από λίγο καιρό μιας εθελοντικής ομάδας στην Κατερίνη που αποφάσισε να καταργήσει τους μεσάζοντες και τους χονδρέμπορους αγροτικών προϊόντων. Για την Ομάδα Δράσης της Κατερίνης όλα ξεκίνησαν όταν οι πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι της Δράμας αποφάσισαν να μοιράσουν δωρεάν μπροστά στη ΔΕΘ τις αδιάθετες πατάτες τους στους περαστικούς. Η απήχηση που είχε η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε κίνητρο για τη δημιουργία του «κινήματος της πατάτας», πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Τσολακίδης. «Μάθαμε ότι το 70% της φετινής σοδιάς πατάτας είναι αδιάθετο στις αποθήκες, ότι οι παραγωγοί πουλάνε τις πατάτες 10-12 λεπτά το κιλό και ότι ταυτόχρονα γίνεται εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτό ήταν το κίνητρο. Το συζήτησα με την ομάδα και έπειτα με νομικό που μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για τη νομιμότητα της πράξης. Η μόνη δυσκολία ήταν ότι ο παραγωγός πρέπει να κόβει αποδείξεις, άρα να έχει άδεια λιανικής πώλησης. Πήρα τηλέφωνο στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Νευροκόπι, μου υπέδειξαν έναν απλό πατατοπαραγωγό και μίλησα με τον κ. Λευτέρη Κεσόπουλο, ο οποίος μου είπε ότι έχει αδιάθετη πατάτα και ότι θα μπορούσε να τη φέρει στην Κατερίνη, να την πουλήσει με δική του ευθύνη, μεταφορικά έξοδα και συσκευασία. Του ζήτησα να μου πει ποια θα είναι η τελική τιμή που θα μπορέσει να μας δώσει το προϊόν του. Μου είπε 23 λεπτά το κιλό. Του είπα ότι εμείς θα του δώσουμε 25 και έτσι κλείσαμε αυτή την τιμή. Εφερε το προϊόν και μέσα σε 12 ώρες είχαν ήδη γίνει παραγγελίες μέσω Διαδικτύου για 24 τόνους. Ηρθαν οι πατάτες, έγινε η διανομή και την ίδια μέρα ανοίξαμε πάλι τις φόρμες καταχώρησης και ο κόσμος μέσα σε ένα 24ωρο παρήγγειλε 75 τόνους». Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και από κόμματα ο κ. Τσολακίδης δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο, παρά μόνο ότι «μεταξύ των πολιτών που ήρθαν να πάρουν πατάτες ήταν δεκάδες οι οπαδοί του ΚΚΕ». Οι δράσεις της εθελοντικής ομάδας συνεχίζονται και ήδη έχουν γίνει διαπραγματεύσεις για το αλεύρι.
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...