Κρήτη: έκθεση «Ο Πλανήτης αλλάζει – Κλιματική Αλλαγή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον»

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και το Ενυδρείο Κρήτης σε συνεργασία με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης μεταφέρει στην Κρήτη και παρουσιάζει την έκθεση με θέμα «Ο Πλανήτης αλλάζει – Κλιματική Αλλαγή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον»..

Σε ένα χώρο πλέον των 800 τετρ. μέτρων στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του σημαντικότερου παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος σήμερα.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες εκθεσιακών χώρων με θέματα που διαπραγματεύονται την ιστορικότητα της παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες, τις επιπτώσεις στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για ένα βιώσιμο μέλλον τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τεράστια σημασία των ωκεανών και των θαλασσών στη διαμόρφωση του παγκοσμίου κλίματος. Έτσι ένα ολόκληρο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Ωκεανούς με την παρουσία σύγχρονων μουσειολογικών εκθεμάτων, τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρουν μετεωρολογικά δεδομένα από την ΝΑΣΑ δίνοντας έτσι στον επισκέπτη την δυνατότητα να έχει μια άμεση εικόνα για την εικόνα του πλανήτη.
Το Ενυδρείο Κρήτης, εκτός από την φιλοξενία των εκθεμάτων του ΑΜΝΗ, θα επεκτείνει την έκθεση σε θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου θάλασσας, στις ελληνικές θάλασσες, στις παραγωγικές δραστηριότητες όπως π.χ. στη γεωργία της νότιας Ελλάδας παρουσιάζοντας με ανάλογες μουσειολογικές προσεγγίσεις τα επιστημονικά αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων.
Επίσης, θα οργανώσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να ακολουθήσουν τα σχολεία τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην έκθεση όσο και μέσα στην τάξη του σχολείου με εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις αξιοποίησης του θέματος.
Κατά την διάρκεια παραμονής της έκθεσης προβλέπεται να διοργανωθούν παράλληλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό που μαζί με την επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης θα κάνουν τον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών το ελκυστικότερο ίσως σημείο επίσκεψης στην Ανατολική Κρήτη.
Μεγάλο ζητούμενο της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του επισκέπτη αλλά και οι αναζήτηση λύσεων. Μικρών καθημερινών λύσεων που αν υιοθετηθούν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ζήτημα της αλλαγής τους κλίματος.
Ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να καταθέσει την δική του προσέγγιση αλλά και την δική του λύση στο θέμα.
Η έκθεση, που θα ανοίξει τις πύλες της προς το κοινό στις 14 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, απευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους της Κρήτης(600.000 περίπου) όσο και στους επισκέπτες του νησιού Έλληνες και ξένους (3.800.000 περίπου).
Το ενυδρείο έχει αποτελέσει προορισμό επίσκεψης για ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, αλλά σίγουρα την τιμητική τους κατέχουν οι οικογένειες και τα παιδιά.
Το 2011 είχε μια επισκεψιμότητα που άγγιξε τους 300.000 επισκέπτες καταξιώνοντάς το σαν πρώτο προορισμό επίσκεψης στην Κρήτη μετά την Κνωσό.
Ήδη από την έναρξη λειτουργίας του, περισσότεροι των 1.200.000 επισκεπτών έχουν «καταδυθεί» στα μυστικά του. Εικόνες από το Ενυδρείο ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου ,ενώ θεωρείται κορυφαίος προτεινόμενος προορισμός από το tripadvisor.
—Υλικό για την εκπαιδευτική κοινότητα
Το Ενυδρείο Κρήτης διαθέτει προς την εκπαιδευτική κοινότητα το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό της έκθεσης.
Αποτελούμενο από ειδικά σχεδιασμένα φύλλα εργασίας και ενημέρωσης το εκπαιδευτικό υλικό σκοπό έχει να ενημερώσει αναλυτικά την εκπαιδευτικό για την έκθεση, και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που αυτή παρέχει προς τους επισκέπτες της.
Για τις σχολικές μονάδες της Κρήτης έχει ξεκινήσει ήδη η προσπάθεια διανομής του εκπαιδευτικού υλικού (ταχυδρομικά αλλά και με προσωπικό του Ενυδρείου) ,ενώ το υλικό έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο ,ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.
 Επισκεφθείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...