Το γκολ της Ουκρανίας στο παιχνίδι του EURO απέναντι στην Αγγλία δε μέτρησε ποτέ. Η διαιτητική αβλεψία στοίχησε την ήττα στους Ουκρανούς και αναζωπύρωσε τη διαμάχη για τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Το γκολ της Ουκρανίας στο παιχνίδι του EURO απέναντι στην Αγγλία δε μέτρησε ποτέ. Η διαιτητική αβλεψία στοίχησε την ήττα στους Ουκρανούς και αναζωπύρωσε τη διαμάχη για τη χρήση τεχνολογικών μέσων...

Μία ματιά στο παρελθόν δείχνει ότι οι Άγγλοι έχουν εμπλακεί συμπτωματικά σε όλες σχεδόν τις αμφισβητούμενες φάσεις που έχει καταγράψει η ποδοσφαιρική ιστορία. Αξέχαστη έχει μείνει η φάση του γκολ των Γερμανών στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου απέναντι στην Αγγλία στο Γουέμπλεϊ το 1966. Ένα γκολ που δε μέτρησε εξαιτίας ενός διαιτητικού λάθους. Η «ρεβάνς» των Γερμανών ήρθε το 2010 στο μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όπου δε μέτρησε καθαρό γκολ των Άγγλων. Και τότε, οι διαιτητές θεώρησαν ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή.

Το πιο πρόσφατο ανάλογο συμβάν στον αγώνα των συνδιοργανωτών του φετινού EURO απέναντι στους Άγγλους προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των Ουκρανών. Αλλά όχι μόνο: έγινε ο σπινθήρας που αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από την –αναγκαία κατά πολλούς- εισαγωγή τεχνολογικών μέσων που θα βοηθούν στη λήψη ορθών διαιτητικών αποφάσεων.

Το μάτι ξεγελά


Με ακρίβεια χιλιοστού...
Τη σεζόν 2009/10 η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA) είχε αποφασίσει να προσθέσει στους τρεις προϋπάρχοντες άλλους δύο διαιτητές που ελέγχουν τις τελικές γραμμές και γραμμές τέρματος του γηπέδου. UEFA και FIFA είχαν απορρίψει τη χρήση τεχνολογικών μέσων γι’ αυτό το σκοπό. Απόφαση που φαίνεται να αναθεωρεί ο πρόεδρος της FIFA μετά το επίμαχο συμβάν στην Ουκρανία. Ο Ζεπ Μπλάτερ έγραψε στο twitter ότι «η τεχνολογία για τον έλεγχο της γραμμής τέρματος δεν αποτελεί πλέον εναλλακτική επιλογή, αλλά αναγκαιότητα». Για το ζήτημα θα συνεδριάσει στις 5 Ιουλίου το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).

Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί δύο συστήματα ελέγχου των γραμμών τέρματος. Η αγγλική εκδοχή ακούει στο όνομα Hawk-Eye και έχει χρησιμοποιηθεί σε αγώνες τένις και κρίκετ. Αυτό το σύστημα βασίζεται στη χρήση πολλών καμερών προηγμένης τεχνολογίας που τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία και μπορούν να ελέγξουν με ακρίβεια χιλιοστού αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή. Το μειονέκτημα του; Αν κάτι εμποδίζει την οπτική επαφή (π.χ. οι ποδοσφαιριστές), το σύστημα καθίσταται άχρηστο.

Η τεχνολογία κερδίζει οπαδούς


Χρήση του βίντεο γίνεται και στο NBA
Το δεύτερο είδος έρχεται από τη Γερμανία. Το GoalRef που βασίζεται σε ένα τσιπ που τοποθετείται στη μπάλα και ένα μαγνητικό πεδίο στην εστία. Με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ο διαιτητής θα ειδοποιείται με μία δόνηση σε ένα ειδικό περιβραχιόνιο που θα φοράει. Αυτό το τσιπάκι μπορεί θεωρητικά να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μπάλα.

Υπέρ της νέας τεχνολογίας έχουν ταχθεί μετά τη λήξη της φάσης των ομίλων του φετινού EURO οι Γερμανοί διεθνείς Σάμι Κεντίρα και Τόμας Μίλερ, αλλά και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. Το βίντεο για τη λήψη αποφάσεων χρησιμοποιείται ήδη σε αθλήματα όπως το χόκεϊ επί πάγου ή ακόμη και το NBA.
Οι νέες μέθοδοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή το νωρίτερο στο προσεχές παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βραζιλία το 2014. Ενδεχόμενη απόφαση της FIFA να εισαγάγει τη νέα τεχνολογία δεν θα είναι ωστόσο δεσμευτική για τα εθνικά πρωταθλήματα.

Olivia Fritz / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...