ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ Εναρκτήριο λάκτισμα στις έρευνες για πετρέλαιο - φυσικό αέριο

Η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) επελέγη για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με απώτερο στόχο να προκηρυχτεί γύρος παραχωρήσεων στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη..

Σκάφος της PGS θα συλλέξει στοιχεία έως τα τέλη του έτους, είπε ο υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος σε επιτροπή της Βουλής. Η αξία της σύμβασης δεν ανακοινώθηκε.
Βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών, η κυβέρνηση σκοπεύει να προκηρύξει γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014.
"Υπάρχει αρκετά σοβαρή προοπτική", δήλωσε ο υπουργός. Οι έρευνες θα διενεργηθούν σε μια θαλάσσια ζώνη πλάτους 100-400 χιλιομέτρων, συμπλήρωσε.
Η Ελλάδα εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που καταναλώνει, δαπανώντας ετησίως περίπου 5% του ΑΕΠ της. Έχει ήδη προκηρυχτεί γύρος παραχωρήσεων για τρεις περιοχές στα δυτικά της χώρας, με τους αναδόχους να ανακοινώνονται το επόμενο διάστημα.
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλου PGS διεξήγαγε ήδη ανάλογες έρευνες στην Κύπρο, όπου η ανεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου ενθάρρυνε την Αθήνα να επιταχύνει τις δικές της προσπάθειες.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...