Η Google απειλεί με «μπλακ άουτ» τις γαλλικές εφημερίδες

Με διαδικτυακό... μποϊκοτάζ απειλεί η Google τις ιστοσελίδες των γαλλικών εφημερίδων, στην προσπάθειά της να παρεμποδίσει τη θέσπιση ενός φόρου επί του περιεχομένου στο διαδίκτυο..

Στην πράξη, ο διαδικτυακός κολοσσός «εκβιάζει» ότι θα αφαιρέσει από τις λίστες της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησής του όλες τις συνδέσεις που οδηγούν στις ιστοσελίδες των γαλλικών media. Το «κόκκινο πανί» που οδήγησε την Google σε αυτή την πρωτοφανή απειλή δεν είναι άλλο από τον προτεινόμενο «φόρο επί του περιεχομένου», σύμφωνα με τον οποίο όλες οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να καταβάλλουν δικαιώματα στους εκδότες των εφημερίδων κάθε φορά που ένας χρήστης διαβάζει ένα άρθρο το οποίο έχει «κλικάρει» μέσω των υπηρεσιών τους.
Υπέρ της πρότασης
Η γαλλική κυβέρνηση, όπως κατέστη σαφές και δια στόματος της υπουργού Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί, έχει ταχθεί υπέρ αυτής της πρότασης, της οποίας οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές και «εμπνευστές» είναι οι ίδιοι οι εκδότες των γαλλικών εφημερίδων.
Η Google απέδωσε το λάθος στην εταιρεία RR Donnelley, που κατέθεσε χωρίς την έγκρισή της τα αποτελέσματα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Η Google απέδωσε το λάθος στην εταιρεία RR Donnelley, που κατέθεσε χωρίς την έγκρισή της τα αποτελέσματα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Όπως υποστηρίζουν, είναι άδικο η Google και όλες οι άλλες μηχανές αναζήτησης να καρπώνονται τα διαφημιστικά έσοδα από τις αναζητήσεις των χρηστών στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών εκδόσεών τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταβάλουν αυτό το ειδικό τέλος.
Επιστολή σε υπουργούς
Αντιμέτωπη με τις πιέσεις των εκδοτών, η Google απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Le Figaro», στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τους ενημέρωνε ότι αν ισχύσει η πρόταση τότε θα «κόψει» την πρόσβαση στις γαλλικές ιστοσελίδες.
Σύμφωνα με την Google France, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα είναι επιζήμια τόσο για το διαδίκτυο, όσο και για τους χρήστες, αλλά κυρίως για τις ίδιες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Όπως υποστηρίζει μάλιστα η εταιρεία, οι ιστοσελίδες αυτές έχουν τεράστιο όφελος από τη μηχανή αναζήτησής της, καθώς μέσω αυτής δέχονται περισσότερα από τέσσερα δισ. «κλικ» το μήνα.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι εφημερίδες έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση κυρίως λόγω της εξάπλωσης του ίντερνετ. Είναι επίσης γεγονός ότι η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στη λήψη μέτρων για την προστασία των έντυπων μέσων, αλλά και των πνευματικών δικαιωμάτων στο Ιντερνετ για τα οποία υπάρχει μεγάλη πολεμική.
Πρόσφατα, το Παρίσι προωθούσε νόμο για τη φορολόγηση των διαφημιστικών εσόδων στο ίντερνετ, τον οποίο όμως απέσυρε λίγο μετά εκτιμώντας ότι θα έπληττε περισσότερες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου παρά τους διαδικτυακούς κολοσσούς στους οποίους και στρεφόταν.
Τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο δέχονται εδώ και μήνες πιέσεις από τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ προκειμένου να νομοθετήσουν για την καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων από τις μηχανές αναζήτησης. Τα συγγενικά δικαιώματα είναι ένα είδος επέκτασης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σε περίπτωση έμμεσης χρήσης των έργων τους.
Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο Τύπος, όσο και οι βιομηχανίες της μουσικής και του κινηματογράφου, κατηγορούν τις μηχανές αναζήτησης ότι πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη από διαφημίσεις κάνοντας αναφορά και χρήση του δικού τους περιεχομένου, χωρίς να καταβάλλουν το παραμικρό αντίτιμο.
«Lex Google»
Ο επίμαχος νόμος για το περιεχόμενο, προβλέπεται να λειτουργήσει όπως ο ανάλογος νόμος που έχει ήδη «περάσει» στη Γερμανία. Πρόκειται για το λεγόμενο «Lex Google» ο οποίος αναφέρεται στην επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Ο νόμος αυτός έχει ήδη εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία ανάλογη νομοθεσία ψηφίστηκε το 2011 και στο Βέλγιο. Τα αποτελέσματά της όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα καθώς οδήγησαν στην «εξαφάνιση» των αποτελεσμάτων που αφορούν δημοφιλείς εφημερίδες της χώρας, όπως οι «Le Soir» και «La Libre Belgique», από τις αναζητήσεις της Google.
«Βουτιά» 20% στα κέρδη του γ' τριμήνου
Χρηματιστηριακό «αλαλούμ» προκάλεσε την Πέμπτη στη Wall Street η Google, μετά την «γκάφα» της να δημοσιοποιήσει πρόωρα τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου, γεγονός που οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της.
Ο διαδικτυακός κολοσσός βρέθηκε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, όχι μόνο λόγω του λάθους, αλλά και επειδή αποκαλύφθηκε η κατακόρυφη πτώση των κερδών της για την εν λόγω περίοδο, η οποία ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα κέρδη της Google κατά το γ' τρίμηνο ανήλθαν σε 2,18 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αύξηση σημείωσαν, ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας, από 7,5 δισ. σε 11,3 δισ. δολάρια, τα οποία ήταν όμως χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η πρόωρη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας οδήγησε στην προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της για σχεδόν τέσσερις ώρες. Παρά το γεγονός ότι η μετοχή επέστρεψε στα ταμπλό της Wall Street λίγο πριν το κλείσιμο της Πέμπτης, η ζημία είχε ήδη γίνει.
Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 8%, κλείνοντας στα 695 δολάρια, ήτοι η χειρότερη επίδοσή της από τις 20 Ιανουαρίου. Το ατυχές συμβάν συμπαρέσυρε και τους δείκτες της Wall Street, αφού Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν στη συνεδρίαση με απώλειες. Το ίδιο ίσχυσε και για πολλούς από τους μεγαλύτερους παίχτες της αγοράς υψηλής τεχνολογίας, όπως η IBM. Η Google απέδωσε το λάθος στην εταιρεία RR Donnelley, που κατέθεσε χωρίς την έγκρισή της τα αποτελέσματα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
 Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...