Το κλαμπ των εκβιαστών-ΤΟ 'ΟΧΙ' ΑΦΗΝΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Κύπρος, η οποία έχει γίνει στόχος εντεινόμενων ευρωπιέσεων να αποδεχθεί λύση «εδώ και τώρα» στα πρότυπα που θα επιβάλει η Ευρωζώνη.
Το κλαμπ των εκβιαστών

Παράλληλα όμως στις κοινοτικές πρωτεύουσες ενισχύεται η δυσφορία για το έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη που έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις με αφορμή την κυπριακή κρίση, ενώ έντονη κριτική ασκείται και για τους άστοχους χειρισμούς του Βερολίνου.

Οι Βρυξέλλες δεν συγχωρούν στη Λευκωσία τις καθυστερήσεις στην υπογραφή του Μνημονίου και κυρίως ότι η Κύπρος δεν προσυπέγραψε το «ντικτάτ» του Eurogroup για «κούρεμα» στις καταθέσεις. Γι' αυτούς τους λόγους και αμέσως μετά το αρχικό μούδιασμα όταν καταψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο άρχισε ένα μπαράζ επιθέσεων, απειλών και εκβιασμών προς τη Λευκωσία, που έφτασαν μέχρι τις ασκήσεις επί χάρτου για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Πηγές της Ευρωζώνης διαβεβαίωναν ότι το «τελεσίγραφο» που λήγει την Τρίτη το πρωί δεν είναι μπλόφα. Η αρχική προειδοποίηση της ΕΚΤ μετά το «όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων για συνέχιση της ρευστότητας υπό τους «υφιστάμενους κανόνες» κλιμακώθηκε με την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Φραγκφούρτης ότι η στρόφιγγα στις κυπριακές τράπεζες κλείνει τη Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος παρουσιάζει συστημικό κίνδυνο. Μάλιστα, οι φόβοι εντάθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι η Ευρωζώνη δεν θα διστάσει να επιβάλει την απαγόρευση στην κίνηση κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι μαζικές, χωρίς επιστροφή, εκροές κεφαλαίων, κυρίως από Ρώσους.

Επιμένει
Το μπρα-ντε-φερ Βρυξελλών - Λευκωσίας είχε ως βασικό σημείο αιχμής το κούρεμα των καταθέσεων, στο οποίο επέμενε μέχρι τέλους η ευρωζώνη και εμφανιζόταν ανυποχώρητη η Λευκωσία. Πάντως, «κόκκινη γραμμή» για την Ευρωζώνη είναι η αύξηση της δικής της συνεισφοράς πέραν δηλαδή των 10 δισ. ευρώ που είχε ήδη συμφωνηθεί στις 16 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρωζώνη οχυρώνεται για παν ενδεχόμενο. Αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, όπου εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και οι τεχνικές πτυχές της ενδεχόμενης εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, είναι πρωτοφανές. Μια τηλεδιάσκεψη στην οποία δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της Κύπρου. Το θέμα τέθηκε από τον εκπρόσωπο της Γερμανίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο τράπεζες υπό κατάρρευση, που αν χρεοκοπήσουν θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η περιχαράκωση της Ελλάδας. Βολές κατά της Λευκωσίας εκτόξευσε και ο Γάλλος εκπρόσωπος.

Η κακοφωνία στην Ευρωζώνη χτύπησε κόκκινο την περασμένη εβδομάδα με τις αντιφατικές αλλαγές συμπεριφοράς των χωρών μελών μετά την απόφαση του Eurogroup. Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΚΤ, που κατόπιν εορτής δήλωσαν ότι δεν είχαν σχέση με την απόφαση για τη φορολόγηση των μικροκαταθετών στην Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βερολίνο ισχυρίστηκε ότι, από κοινού με το ΔΝΤ, πρότειναν στη συνεδρίαση των Eurogroup να μη θιγούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από το «κούρεμα», ώστε να γίνει σεβαστή και η σχετική κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων. Η Γερμανία επέρριψε μάλιστα με αδίστακτο τρόπο την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Στον Γερμανό αξιωματούχο απάντησαν αρμόδιες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες αποσαφήνισαν ότι αυτοί που ζήτησαν κούρεμα μέχρι και 40% των καταθέσεων ήταν ο Β. Σόιμπλε και η Κ. Λαγκάρντ, οι οποίοι παρά τις προειδοποιήσεις που δέχτηκαν επέμειναν, επιχειρώντας όμως στη συνέχεια να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Ωστόσο, η διαμάχη με αφορμή την Κύπρο έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή κόντρα ΕΕ - Ρωσίας, η οποία επισημοποιήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν πλήγματα στη ρωσική οικονομία. Κορυφή του παγόβουνου ήταν η κατηγορηματική απόρριψη από την ΕΕ του ενδεχομένου να συζητηθεί η παροχή δανείου από τη Ρωσία στην Κύπρο.
Η ρωσική πλευρά κατέστησε σαφές ότι το θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι το τελευταίο διάστημα δεν είχε ακριβή ενημέρωση από τις Βρυξέλλες.

Η Μόσχα
Παρά τις προτροπές των Eυρωπαίων, η Ρωσία επεσήμανε ότι η βοήθεια που είναι διατεθειμένη να παράσχει είναι μικρή μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, ενώ υπογράμμισαν την ανεπαρκή βοήθεια (10 δισ. ευρώ) από την πλευρά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την επίλυσή του. Η Μόσχα κατηγόρησε ακόμη τις Βρυξέλλες ότι με τις λύσεις που προσφέρουν παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταθετών. Πολύ περισσότερο δε, επέκριναν τις Βρυξέλλες για την απόφασή τους να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, κάνοντας λόγο για «απώλεια εμπιστοσύνης» και για «ασυνέπεια». Επεσήμαναν δε ότι με την επιλογή αυτή παραβιάζεται η εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο.

Οπως σημείωσαν, η καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη και η κλιμάκωση του πανικού προβλεπόμενη. Μάλιστα, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ανεξάρτητα από τη λύση που θα δοθεί η φυγή των καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες θα είναι τεράστια και αναπόφευκτη. Κατηγόρησαν επίσης τις Βρυξέλλες ότι με τους άστοχους χειρισμούς της, κλιμακώνει μια κρίση που κανείς δεν επιθυμούσε, μόνο και μόνο για να δώσουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ένα «καλό μάθημα», σ' έναν φορολογικό παράδεισο και να επαναφέρουν την τάξη στην Ευρώπη.

Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

Σύσκεψη με την τρόικα στο κυπριακό ΥΠΟΙΚ - Στο τραπέζι το «κούρεμα» του 25%

Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμη σύσκεψη στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών με το κλιμάκιο της τρόικας, όπου εξετάζονται τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν χθες βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής

Σύσκεψη με την τρόικα στο κυπριακό ΥΠΟΙΚ - Στο τραπέζι το «κούρεμα» του 25%
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το ζήτημα της Τράπεζας Κύπρου και η πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει «κούρεμα» στις καταθέσεις. Παράλληλη σύσκεψη γίνεται και στη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Όπως δήλωσε το πρωί στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, το τελικό ποσό του «κουρέματος» ίσως να είναι κοντά στο 25%, αλλά αυτό -όπως τόνισε- «είναι θέμα μιας τελικής εκτίμησης να δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται για την πλήρη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας».
Ο κ. Σαρρής είπε ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες, ανά λογαριασμό «όπως συζητείται», ενώ σημείωσε ότι «η πρόταση που είναι στο τραπέζι και συζητάμε επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου, δηλαδή το αντικείμενο όλης της συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες».
Η έκβαση της σύσκεψης θα καθορίσει το κατά πόσο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε περίπτωση που το κλιμάκιο της Τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το κούρεμα, τότε θα αναβληθεί το ταξίδι του προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες και πιθανότατα να διεξαχθεί σήμερα η Ολομέλεια.
Σύμφωνα με το Φιλελεύθερο, αν οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αίσια κατάληξη, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν το πράσινο φως για να προωθηθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για το κούρεμα.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ολομέλεια αναμένεται να μετατεθεί για αύριο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι προθυμοποιήθηκε να στείλει δικό του αεροσκάφος στην Κύπρο για να μεταφέρει τον κ.Αναστασιάδη και τους πολιτικούς αρχηγούς στις Βρυξέλλες για το αυριανό Eurogroup.

Ψηφίστηκαν τα τρία κρίσιμα νομοσχέδια στην κυπριακή Βουλή

Ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της κυπριακής Βουλής τα τρία επείγοντα νομοσχέδια για την σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την εξυγίανση των τραπεζών. Aύριο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία νομοσχέδιο που θα προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Ψηφίστηκαν τα τρία κρίσιμα νομοσχέδια στην κυπριακή Βουλή
Με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.
Οπως δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τις συζητήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, έγιναν σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
«Η ολομέλεια θα συνέλθει απόψε για να εγκρίνει τόσο το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, το ταμείο αλληλεγγύης αλλά και για τους περιορισμούς για την εκροή καταθέσεων. Εμεινε μόνο μια εκκρεμότητα για το ύψος του ποσοστού των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές για να εξασφαλιστούν τα 5,8 δισ. ευρώ.
» Με την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το ύψος περιορίζεται γύρω στα 3 εκατομμύρια. Αύριο θα γίνει αναζήτηση μόνο των μισών χρημάτων. Ολα κινούνται προς τη σωστή πορεία» τόνισε ο κ.Νεοφύτου και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία. Πρόσθεσε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, εξετάζεται η πρόταση για φορολόγηση όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, με συντελεστή πάνω από το 10%.
Παράλληλα γίνονται συνομιλίες με την τρόικα που φέρεται να ζητά «κούρεμα» 15% στις καταθέσεις και αναδιοργάνωση της Λαϊκής Τράπεζας.
Οπως μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί, οι σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης προβλέπουν ώφελος ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης και άλλα 2,8 δισ. ευρώ από την φορολόγηση των καταθέσεων.
Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν προβλέπουν:
- Εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή για το τραπεζικό σύστημα.
- Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, περιλαμβανομένου του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
- Περιορισμό των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξει χάος και να αποφευχθεί τεράστια εκροή καταθέσεων.
«Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί» τονίζει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε ήδη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας. Σε μήνυμά του στο twitter, λίγο πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: «Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί».
Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές, που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.
Επίσης, είπε ότι συζητούνται διάφορα αριθμητικά δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ποιες πιθανές πηγές άντλησης κεφαλαίων υπάρχουν.
Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας έγιναν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, βρίσκονται ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και στελέχη του λογιστικού οίκου KPMG που είχε ετοιμάσει μελέτη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.
Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με έξι υποστηρικτικά και δύο άλλα, που αφορούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ).
Βολές από ΑΚΕΛ - Χριστόφιας: Δεν προτάθηκε «κούρεμα» στην προηγούμενη κυβέρνηση
Τη λύπη του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για το γεγονός, όπως ανέφερε, ότι η κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή επιλέγει «να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια».
Αυτή, δήλωσε, «είναι η χείριστη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι όλο αυτό το διάστημα το ΑΚΕΛ επιχειρεί να τηρεί χαμηλούς τόνους.
Ωστόσο, υποστήριξε, «λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμοί έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε οριακό σημείο».
Στη δεινή θέση που βρισκόμαστε σήμερα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, μας έχουν φέρει «λανθασμένοι και βεβιασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης τόσο στο Eurogroup όσο και στο θέμα της Λαϊκής Τράπεζας».
Είναι το λιγότερο ατυχές, προσέθεσε, να προσπαθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να φορτώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με μεγάλη έκπληξη που άκουσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα στη βάση σχεδίου β', ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή για ακόμη μια φορά, δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων.
Εξάλλου, ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, διέψευσε όσα λέγονται ότι το «κούρεμα» είχε προταθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι το νομοσχέδιο για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας ήταν έτοιμο από τα μέσα Ιανουαρίου.
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Στην Πειραιώς Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Πειραιώς καταλήγουν τα ελληνικά υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής (CPB), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην Πειραιώς Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ, η συμφωνία- οι όροι της οποίας δεν αναλύονται- θα πρέπει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σημείωσε:
«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση.»
» Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Το Χρηματιστήριο προεξόφλησε νωρίτερα μια τέτοια εξέλιξη καθώς η άνοδος στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είχε φθάσει το 22%.
Πλέον στόχος των αρχών είναι η απρόσκοπτη επανέναρξη των τραπεζικών λειτουργιών των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Ετσι την Τρίτη αναμένεται να ανοίξουν κανονικά οι τραπεζικές εργασίες και να καταβληθούν οι μισθοδοσίες και οι συντάξεις όσων είχαν λογαριασμούς συνδεδεμένους με την Κύπρου και την Λαϊκή.
Μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς, ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ στην οποία αναφέρεται:
«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της».
Το ρόλο της Ελλάδας στην απορρόφηση των δύο κυπριακών τραπεζών εξήρε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης:
«Σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του Κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του».
Κεδίκογλου: Δεν παίξαμε θέατρο στην πλάτη της Κύπρου
Στη δήλωση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
«Η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, επιβεβαιώνει δύο πράγματα:
Πρώτον ότι η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου σε όλα τα βήματα αυτής της δοκιμασίας. Στάθηκε και θα στέκεται πάντα! Χωρίς καμία ταλάντευση, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Στάθηκε στα μεγάλα, αλλά και στα μικρά, στις λεπτομέρειες. Και στήριξε όπου μπορούσε και με ό,τι μπορούσε… Στηρίξαμε απόλυτα, αλλά δεν προσπαθήσαμε να επιβάλλουμε στον Ελληνισμό της Κύπρου τι θα κάνει… Δεύτερον, ότι η αληθινή στήριξη δεν εκφράζεται με καταγγελίες και λόγια του αέρα. Εκφράζεται ουσιαστικά και διακριτικά. Δεν το κάναμε για μικροκομματικούς λόγους μέσα στην Ελλάδα. Το κάναμε γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον. Για να βοηθήσουμε πραγματικά τα αδέλφια μας στην Κύπρο… Στηρίξαμε την Κύπρο. Δεν παίξαμε θέατρο στην πλάτη της, όπως έκαναν άλλοι», δήλωσε ο κ.Κεδίκογλου

ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Βέλη στην Ευρώπη, πάγος στην Κύπρο

Αστραψε και βρόντηξε η Μόσχα με αποδέκτες πρωτίστως τις Βρυξέλλες και δευτερευόντως τη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ - Ρωσίας, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να πιεστεί για να προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις προς την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.

Επικριτικός ο Ντ. Μενβέντεφ για την ΕΕ, δεν έκρυψε την ενόχληση του Κρεμλίνου για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενημερώθηκαν για την απόφα
Επικριτικός ο Ντ. Μενβέντεφ για την ΕΕ, δεν έκρυψε την ενόχληση του Κρεμλίνου για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενημερώθηκαν για την απόφαση του Eurogroup, τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο
Η Λευκωσία βρέθηκε πρώτη αντιμέτωπη με τη σκληρή στάση της Μόσχας, που ουσιαστικά την έβαλε στον «πάγο». Μετά τα διαδοχικά «νιετ» που εισέπραξε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει πρωτίστως να επιλυθεί από την ίδια, την ΕΕ και μόνο τρίτοι στη σειρά να είναι άλλα κράτη. Κατέστησε, δε, σαφές ότι μιλάει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι με κράτη-μέλη.
«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Αλλο θέμα είναι ότι πρέπει να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης», τόνισε με επικριτικό ύφος ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρρής εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι η Κύπρος στράφηκε στη Ρωσία, επειδή η οικογένειά της, η Ευρωζώνη, δεν θα τη βοηθούσε.
Στη συνέχεια, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έστρεψε τα βέλη του προς την ΕΕ και δεν έκρυψε για άλλη μία φορά την ενόχληση του Κρεμλίνου για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου χωρίς να ερωτηθεί πρώτα η Μόσχα.
Βρυξέλλες και Λευκωσία δέχτηκαν τα βέλη της Ρωσίας για το θέμα της κρίσης στην Κύπρο. Στη φωτογραφία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν
Βρυξέλλες και Λευκωσία δέχτηκαν τα βέλη της Ρωσίας για το θέμα της κρίσης στην Κύπρο. Στη φωτογραφία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν


«Το σχήμα που προτείνεται αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο μοιάζει σήμερα εντελώς παράλογο», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, που προσέθεσε ότι «για το επόμενο σχέδιο διευθέτησης της κρίσης στην Κύπρο, το Eurogroup μπορεί να εξετάσει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής».
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν σχεδόν απολογητικός, μπροστά στο ξέσπασμα του Μενβέντεφ, καθώς απάντησε ότι «έχει την επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή».
Οπως εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές, η Κύπρος προσφέρεται ιδανικά ως «βάση» στη Μεσόγειο, είτε επενδυτικά είτε ακόμη και στρατιωτικά
Οπως εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές, η Κύπρος προσφέρεται ιδανικά ως «βάση» στη Μεσόγειο, είτε επενδυτικά είτε ακόμη και στρατιωτικά
Προσπάθησε, δε, να δικαιολογηθεί για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ενημερώθηκε εγκαίρως, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι «η σύνοδος του Eurogroup ολοκληρώθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου και η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Eurogroup. Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενημερώθηκαν. Ας είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς στο θέμα αυτό».
Οι επιθέσεις που εξαπολύει ο Ρώσος πρωθυπουργός εναντίον των επιλογών της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τις τελευταίες δύο ημέρες είναι καταιγιστικές.
Σε συνέντευξή του απείλησε ακόμη και να εκτοπίσει το ευρώ από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα. «Αν αυτό είναι δυνατόν στην Κύπρο, γιατί δεν θα ήταν δυνατόν στην Ισπανία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες; Αύριο μπορεί και εκεί να κατασχέσουν καταθέσεις», σχολίασε.
Η προσεκτική επιλογή των φράσεων του Μεντβέντεφ αποδεικνύει ότι η Μόσχα ούτε βιάζεται ούτε σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να θέσει εκείνη τους όρους μιας συνεργασίας για την επίλυση της κρίσης. «Ηρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια γκάμα υλικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ομως, η σειρά είναι αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συνύπαρξης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκόμενων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ. Εκεί παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία και κατόπιν τούτου, εμείς φυσικά θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούργιο».
Λυκοφιλία
Ευρωπαϊκή Ενωση και Μόσχα συνδέονται από μια... λυκοφιλία, που επισήμως αποκαλείται «αγαστή συνεργασία» αλλά στο περιθώριο βρίθει τριβών. Αποκορύφωμα ήταν το 2009, όταν στο πλαίσιο κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών, η Ρωσία είχε περιορίσει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Τώρα φαίνεται ότι η Κύπρος επελέγη ως... πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες -και πρωτίστως τη Γερμανία- και τη Ρωσία, με όχημα το θέμα των καταθέσεων και φόντο τα γεωπολιτικά παιχνίδια.
Η Λευκωσία διατηρεί αμοιβαία προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα και τα διαπιστωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελούν «μήλον της Εριδος» για Ευρώπη και Ρωσία. Η ΕΕ, ιδιαίτερα μετά το «χαστούκι» του 2009 από τη Μόσχα, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά κοιτάσματα και αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Στη Σύνοδο μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Δεκέμβριο το ζήτημα είχε «κολλήσει», με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί τις Βρυξέλλες για «ρατσιστική» αντιμετώπιση της Ρωσίας στα ενεργειακά θέματα.
ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
«Το θέμα δεν είναι απλό. Υπάρχει και η Τουρκία»
Φρένο στην όποια αισιοδοξία έχει η Λευκωσία στις διαπραγματεύσεις για συνεργασία σε ενεργειακά και τραπεζικά θέματα έβαλε και πάλι η Μόσχα.
Οσον αφορά τις προτάσεις των οποίων έγινε αποδέκτης η Ρωσία στο πλαίσιο της διερεύνησης κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει στη διευθέτηση της κρίσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα δεν είναι απλό και υπενθύμισε τυχόν ενστάσεις από την Τουρκία. Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου, ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι «πρώτον δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και κατά δεύτερον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία.
Γι' αυτό το λέω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα για συζήτηση, αλλά φυσικά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες προέρχονται από τους Κύπριους και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα παραχώρησης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει διάφορες εκδοχές, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι άλλες υπεράκτιες ζώνες, προκειμένου να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά μόνο εναντίον της Κύπρου.
ΕΥΡΩΠΗ - ΡΩΣΙΑ
Πόκερ με φόντο τη στρατηγική θέση της Κύπρου στον χάρτη
Το πόκερ που παίζεται αυτήν τη στιγμή με φόντο την Κύπρο έχει εν πολλοίς να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία του νησιού, η θέση του οποίου στον χάρτη υπήρξε ανέκαθεν ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα. Από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η Μεγαλόνησος λειτούργησε ως το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της Δύσης και εξακολουθεί να έχει στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ, όσο κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει. Ειδικά, δε, μετά την Αραβική Ανοιξη και την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το ενδιαφέρον και τα συμφέροντα στο ίδιο το νησί αλλά και στη γειτονιά του, έχουν αναζωπυρωθεί.
Κατ' αρχάς η Κύπρος βρίσκεται στην «αυλόπορτα» της Τουρκίας, μιας χώρας με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να διατηρεί ιδιαίτερη σχέση, αλλά δυσκολεύεται να αποδεχτεί στους κόλπους της. Το Ισραήλ, από την άλλη, βλέπει με πολύ μεγάλη ανησυχία οποιαδήποτε αναταραχή στην Κύπρο, η οποία είναι η πύλη του, η πρόσβασή του προς την ΕΕ.
Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος ταυτίζεται με ενεργειακά συμφέροντα, την εγγύτητα στη Μέση Ανατολή και ένα «ανάχωμα» στη Ρωσία. Η ιστορία με την επιθυμία της Μόσχας να έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο είναι παλιά.
Το λιμάνι της Συρίας Ταρτούς, που χρησιμοποιούνταν από τη Σοβιετική Ενωση, έχει αναβαθμιστεί και πάλι υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ο εμφύλιος στη Συρία δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη χρήση του. Αρα, όπως εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές, η Κύπρος προσφέρεται ιδανικά ως «βάση» στη Μεσόγειο, είτε επενδυτικά είτε ακόμη και στρατιωτικά.
Επιπλέον, η Λευκωσία είναι η εύκολη δίοδος για τις ρωσικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να έχουν σχέσεις με την ΕΕ. Οσο για το Βερολίνο, παρά τη γεωγραφική απόσταση που το χωρίζει από την Κύπρο, είναι σαφές ότι πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά υπάρχουν πολλά που τους ενώνουν και δεν προτίθεται να θυσιάσει τη Λευκωσία τόσο εύκολα όσο αφήνει να φανεί με τις σκληρές του δηλώσεις.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...