Μόστρα: Ο Αντρέι Βάιντα έκανε ταινία τη ζωή του Λεχ Βαλέσα

Ο πιο διάσημος σκηνοθέτης της Πολωνίας, ο Αντρέι Βάιντα στο καινούργιο κινηματογραφικό του εγχείρημα προσπαθεί να αποκαταστήσει στα μάτια των συμπατριωτών του, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο το τρωθέν κύρος του ηγέτη της Αλληλεγγύης, Λεχ Βαλέσα.
Στην ταινία του, που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο φεστιβάλ της Βενετίας, παρακολουθούμε την πορεία του Βαλέσα, από απλό εργάτη σε χαρισματικό ηγέτη και στη συνέχεια σε εθνικό ήρωα και διεθνή πολιτική φυσιογνωμία, που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1983.

Την περίοδο όμως 1990-95, ως πρόεδρος της χώρας απογοήτευσε οικτρά τους πολωνούς πολίτες, εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών του επιλογών.
«Νομίζω ότι είναι εντελώς λανθασμένες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν γι’ αυτόν, δημιουργώντας μια λανθασμένη εικόνα ότι ήταν αυτός ο υπαίτιος των προβλημάτων και της διάψευσης των ελπίδων. Κανείς δεν θυμάται ότι σ’ αυτόν οφείλουμε την ελευθερία μας» αναφέρει ο Αντρέι Βάιντα.
Παρά τις αντιδράσεις που δημιουργούν ακόμη οι αναμνήσεις της διακυβέρνησής του, ο Βάιντα ένιωσε την ανάγκη να γυρίσει αυτή την ταινία για τον φίλο του, αποκαθιστώντας τη φυσιογνωμία του Βαλέσα στον κόσμο και θυμίζοντας την κληρονομιά των πολιτικών του.
«Ο Βαλέσα αντιλήφθηκε ότι αυτό ήταν που μπορούσαμε να κάνουμε, που κάναμε τελικά από τα βάθη της καρδιάς μας. Σας λέω ότι είναι η πιο δύσκολη ταινία που έκανα στη ζωή μου. Η δυσκολότερη γιατί ο ήρωάς μου είναι ακόμη ζωντανός και οι γνώμες ακόμη είναι διφορούμενες» επισημαίνει ο πολωνός σκηνοθέτης.
Η φιλία των δύο προσωπικότητων της Πολωνίας έχει προκαλέσει ερωτήματα, για το πόσο αντικειμενικός μπορεί να είναι ο Βάιντα στην ταινία του, για τη ζωή και το έργο του πρώην ηγέτη της Αλληλεγγύης. Ο ίδιος θεωρεί τον Βαλέσα, ως έναν πραγματικό ήρωα των καιρών μας.
Η ταινία παρακολουθεί τον ηγέτη, μέχρι τη στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας του, τα «χρυσά» χρόνια δηλαδή της σταδιοδρομίας του.





 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...