Ειρωνική απάντηση των Αμερικανών στον Πούτιν: Ο Κέρι δεν θα χάσει τον ύπνο του

Με την ειρωνική απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον χαρακτηρισμό «ψεύτη» με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έλουσε» προ δύο ημερών τον αμερικανό ΥΠΕΞ, κλιμακώθηκε το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας ενώ η G20 ολοκληρώνει τις εργασίες της απολύτως διχασμένη....

[Κατά τη διάρκεια επίδειξης που έλαβε χώρα στους κήπους παλατιού του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη, όπου φιλοξενείται η Σύνοδος Κορυφής της G20, ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα ιπποτικός προς τη γερμανίδα καγκελάριο, ρίχνοντας ένα σάλι στους ώμους της για να την προφυλάξει από το κρύο.]
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε ως «παράλογη» τη δήλωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ψέματα ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με τον το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.
Και πρόσθεσε, ειρωνικά, ότι ο Κέρι δεν έχει χάσει τον ύπνο του εξαιτίας μιας δήλωσης που «στερείται λογικής».
«Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις», σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στη θητεία του Κέρι στο Βιετνάμ.
«Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση» των λεγομένων του, πρόσθεσε.
Την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε κατηγορήσει τον Κέρι ότι ψεύδεται όσον αφορά στην ανάμιξη της Αλ Κάιντα στον πόλεμο της Συρίας.
Ειρωνική απάντηση των Αμερικανών στον Πούτιν: Ο Κέρι δεν θα χάσει τον ύπνο του

«Τα λένε ωραία τα ψέματα, βεβαίως. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του Κογκρέσου. Ένας γερουσιαστής ρώτησε τον Κέρι εάν η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη Συρία και εκείνος λέει: Όχι, σας δηλώνω υπεύθυνα πως όχι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «τον ξάφνιασαν και τον δυσαρέστησαν» γιατί οι Αμερικανοί «γνωρίζουν» ότι οι μονάδες της Αλ Κάιντα είναι η βασική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή. Ο Κέρι είχε ρωτηθεί από έναν γερουσιαστή αν αληθεύει ότι στη συριακή αντιπολίτευση με τον καιρό «έχει διεισδύσει η Αλ Κάιντα» και εκείνος απάντησε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι ουσιαστικά λάθος».
Ποιος ασχολείται με τη Βρετανία;
Από τα ρωσικά πυρά δεν γλίτωσε ούτε η Βρετανία καθώς ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ φέρεται να χαρακτηρίζει (και μετά να διαψεύδει) τη χώρα ως ένα «μικρό νησί, με το οποίο ουδείς ασχολείται».
Διχασμός
Το τέλος της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της G-20 που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας επιβεβαίωσε τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας για τη συριακή κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, ανέφερε: «Το δείπνο (εργασίας) βαδίζει προς το τέλος του. Σε αυτό επιβεβαιώθηκε η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».
«Η ατμόσφαιρα ήταν σοβαρή, όχι τεταμένη», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή περιγράφοντας το κλίμα των συζητήσεων. «Το θέμα για ορισμένους ήταν ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων. Ο Πούτιν δεν δίνει απάντηση. Λέει «οι μεν ή οι δε και αναμφίβολα και οι μεν και οι δε».
Την ίδια στιγμή, στον ΟΗΕ, η αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουερ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κρατά όμηρο» το Συμβούλιο Ασφαλείας, μπλοκάροντας την έκδοση ψηφισμάτων.
Οπως δήλωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει άλλη οδό από το να καταστήσει υπόλογη για εγκλήματα πολέμου τη Συρία.
Πάντως, διεθνή μέσα ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι οι απόψεις των ηγετών της G20 αναφορικά με οποιαδήποτε αμερικανική ενέργεια ενάντια στη Συρία ανησυχούν πολύ λιγότερο τον Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με τις πραγματικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...