Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβούλεψε την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνα υψηλού κινδύνου που στεγάζονται στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας για να αποφευχθούν «οποιεσδήποτε πιθανές διαρροές» που θα μπορούσαν να μεταδώσουν ασθένειες στον πληθυσμό, δήλωσε ο οργανισμός στο Reuters την Πέμπτη.
Οι ειδικοί βιοασφάλειας λένε ότι η μετακίνηση στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί των πόλεων της έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διαφυγής παθογόνων που προκαλούν ασθένειες, εάν κάποια από αυτές τις εγκαταστάσεις υποστεί ζημιά.
Όπως πολλές άλλες χώρες, η Ουκρανία διαθέτει εργαστήρια δημόσιας υγείας που ερευνούν πώς να μετριάσουν τις απειλές επικίνδυνων ασθενειών που επηρεάζουν τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου, πιο πρόσφατα, του COVID-19. Τα εργαστήριά της έχουν λάβει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΠΟΥ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τη δουλειά του με την Ουκρανία πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, ο ΠΟΥ είπε σε ένα email ότι έχει συνεργαστεί με εργαστήρια δημόσιας υγείας της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια για να προωθήσει πρακτικές ασφαλείας που βοηθούν στην αποτροπή «τυχαίας ή εσκεμμένης απελευθέρωσης παθογόνων παραγόντων. ."
«Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, ο ΠΟΥ συνέστησε σθεναρά στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνους μικροοργανισμούς υψηλής απειλής για να αποτρέψουν πιθανές διαρροές», ανέφερε ο ΠΟΥ, μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΠΟΥ δεν είπε πότε έκανε τη σύσταση ούτε έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη παθογόνων ή τοξινών που φιλοξενούνται στα εργαστήρια της Ουκρανίας. Ο οργανισμός επίσης δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι συστάσεις του τηρήθηκαν.
Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Κίεβο και στην πρεσβεία τους στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Οι εργαστηριακές δυνατότητες της Ουκρανίας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός αυξανόμενου πολέμου πληροφοριών από τότε που η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες.
Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε έναν μακροχρόνιο ισχυρισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν εργαστήριο βιοπολέμου στην Ουκρανία, μια κατηγορία που έχει επανειλημμένα αρνηθεί η Ουάσιγκτον και το Κίεβο.
Η Ζαχάροβα είπε ότι τα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έδειξαν «μια επείγουσα προσπάθεια να διαγραφούν στοιχεία στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων» καταστρέφοντας δείγματα εργαστηρίου.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες της.
Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας είπε: «Η Ουκρανία αρνείται αυστηρά οποιονδήποτε τέτοιο ισχυρισμό». Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν επίσης κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ζαχάροβα, λέγοντας ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς της ως πρόσχημα για να αναπτύξει τα δικά της χημικά ή βιολογικά όπλα.
Η δήλωση του ΠΟΥ δεν έκανε καμία αναφορά στον βιοπόλεμο.
Ο οργανισμός είπε ότι ενθαρρύνει όλα τα μέρη να συνεργαστούν για «την ασφαλή και ασφαλή διάθεση οποιωνδήποτε παθογόνων μικροοργανισμών συναντήσουν και να αναζητήσουν τεχνική βοήθεια, όπως απαιτείται». Προσφέρθηκε να βοηθήσει όπου ήταν δυνατόν με τεχνική καθοδήγηση και συντονισμό.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, είπαν διπλωμάτες, για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, που παρουσιάστηκαν χωρίς στοιχεία, για βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Σχόλια(Εκτός από τον τίτλο, αυτή η ιστορία δεν έχει επεξεργαστεί από το προσωπικό του NDTV και δημοσιεύεται από μια κοινοπρακτική ροή.)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου