Αρον άρον επιχειρεί να αλλάξει το ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης μετατρέποντάς το σε πρώτη φάση σε ένα ημι-ιδιωτικό σύστημα όπου οι ασθενείς θα πληρώνουν σημαντικό μέρος των υπηρεσιών.
Η πρώτη κίνηση έγινε με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Ηδη υπάρχει συνεννόηση με τους «γαλάζιους» διοικητές των νοσοκομείων της Αθήνας,
όπως με τον Ευαγγελισμό, ώστε να στηθεί και η ανάλογη φιέστα επιτυχίας του νέου θεσμού την πρώτη ημέρα εφαρμογής του, οπότε και θα γίνει η πρώτη επέμβαση.Ωστόσο ο προβληματισμός για τον Αδ. Γεωργιάδη αλλά και γενικότερα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αρνητική στάση των «γαλάζιων» στελεχών που δεν φαίνεται να στηρίζουν τα σχέδια του υπουργού Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «γαλάζιας» προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνας Παγώνη, η οποία από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τονίζοντας πως λείπουν προσωπικό και υποδομές για να προχωρήσει το εγχείρημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο «γαλάζιος» πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος βέβαια αντιδρά για άλλους λόγους. Εγκυρες πηγές του Documento αναφέρουν ότι η άρνηση Εξαδάκτυλου σχετίζεται και με την πίεση που επιδιώκει να ασκήσει στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να λάβει την ανάλογη στήριξη στις ευρωεκλογές, καθώς επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Από την άλλη ο ΠΙΣ κατά παράδοση στηρίζει τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θίγονται σφόδρα από τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ.
Πρόβλημα, όχι λύση
Τα σχέδια πάντως του Αδ. Γεωργιάδη για ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με χρήματα από τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών στηρίζονται σε σαθρά θεμέλια. Η απουσία του απαραίτητου προσωπικού, τόσο αναισθησιολόγων όσο και νοσηλευτών, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Με βάση τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, οι περισσότεροι υγειονομικοί θα επιδιώκουν να εργάζονται το απόγευμα ώστε να αμείβονται και ξεχωριστά, συνεπώς η υποβάθμιση των πρωινών δωρεάν χειρουργείων θα επέλθει με μαθηματική ακρίβεια.
Εξάλλου και οι ελλείψεις υποδομών θα οδηγήσουν σε στραγγαλισμό των ασθενών που δεν έχουν να καταβάλουν το απαιτούμενο κόστος. Οπως προκύπτει από τις επίσημες καταγραφές του υπουργείου Υγείας, από τις 171 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτουν τα 24 νοσοκομεία της Αθήνας λειτουργούν μόνο οι 130. Γεγονός που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι επεμβάσεις, τόσο οι δωρεάν πρωινές όσο και οι απογευματινές με πληρωμή, θα πρέπει να διεξαχθούν με τους υπάρχοντες 361 αναισθησιολόγους στα νοσοκομεία της Αθήνας, οι οποίοι ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον υπερβολικό φόρτο εργασίας στην πρωινή λειτουργία.
Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να μετακυλήσει ένα μεγάλο κόστος στις τσέπες των ασθενών ώστε να μη χρειαστεί να χρηματοδοτήσει με μεγαλύτερα ποσά το δημόσιο σύστημα. Να σημειωθεί ότι σήμερα η δημόσια ενδονοσοκομειακή δαπάνη στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα το δημόσιο μερίδιο της χρηματοδότησης της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα είναι στο 65% την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 89%. Κάτι που όμως σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το 35% του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης με δαπάνες από την τσέπη τους. Το ποσοστό αναμένεται να εκτοξευτεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.
Νέο μπλοκάρισμα
Στο μεταξύ η έμπνευση του Αδ. Γεωργιάδη να ενεργοποιήσει τα απογευματινά χειρουργεία έρχεται σε μια στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να διπλασιαστεί η κίνηση των ασθενών. Και αυτό εξαιτίας της ρύθμισης της κυβέρνησης βάσει της οποίας μπαίνει τέλος στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους μη μισθωτούς έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Από το επόμενο διάστημα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, ενώ δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτες παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.
Επίσης όσοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους ή δεν κάνουν ρύθμιση δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία ως ανασφάλιστοι. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι θεωρούνται ανασφάλιστοι θα προσφεύγουν υποχρεωτικά για γιατρούς και επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, κάτι που θα αυξήσει κατακόρυφα την κίνηση στο ΕΣΥ. Ενα ΕΣΥ το οποίο ήδη παρουσιάζει τραγικές καθυστερήσεις αφού για ένα ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία απαιτούνται και μήνες για να κλειστεί.
Η ρύθμιση βέβαια αυτή της κυβέρνησης για άλλη μία φορά ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι θεωρούμενοι ως ανασφάλιστοι θα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές για να εξυπηρετηθούν. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται πλέον ανασφάλιστοι, έστω κι αν επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό με δική τους δαπάνη, αυτός δεν θα μπορεί να τους συνταγογραφήσει φάρμακα αφού ο ΑΜΚΑ τους θα είναι κλειδωμένος. Κάτι που θα μπορούν να κάνουν μόνο σε δημόσιες δομές.
Δείτε επίσης: Αποκάλυψη ΟΕΝΓΕ για απογευματινά χειρουργεία: ΜΕΘ επί πληρωμή στο… νέο ΕΣΥ Άδωνη
Σε ΚΥΑ ο… τιμοκατάλογος για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ του Γεωργιάδη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου