Τι συμβαίνει με την Ιταλία;

Ενώ η Ελλάδα προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, δεν θεωρείται πλέον ως sideshow.Τα προβλήματα του χρέους στην Ελλάδα είναι ήδη ευρέως γνωστές και οι άμεσες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη.Επιπλέον, το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι αρκετά μικρή ώστε η άμεση ζημία, εάν η Ελλάδα σταμάτησε να πληρώνει τα χρέη της, θα πρέπει να είναι αρκετά εύχρηστα για την ευρωζώνη.Αντ 'αυτού, η μεγάλη φόβος είναι "μετάδοσης" - ότι μια ελληνική προεπιλογή θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή για άλλες, πολύ μεγαλύτερες οικονομίες - και ιδίως την Ιταλία και την Ισπανία.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο μια σημαντική επέκταση του ταμείου διάσωσης της, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Σταθερότητας (EFSF).Και φαίνεται ότι είναι η Ιταλία που θεωρείται πλέον ως επικεφαλής υποψήφιος για την εν λόγω μετάδοσης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης και των κύριων πιθανών δικαιούχων της ενισχυμένης ταμείο διάσωσης..
Γιατί συμβαίνει αυτό; Συνετή Ιταλία;Σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «Η Ιταλία έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, αλλά η Ιταλία έχει επίσης ένα πολύ υψηλό επίπεδο του χρέους και ότι πρέπει να μειωθεί με αξιόπιστο τρόπο τα επόμενα χρόνια."Όπως με την Ελλάδα, η ίδια και οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η λύση είναι πιο λιτότητας της κυβέρνησης - περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων - από τη Ρώμη.Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι θα μπορούσε να διαφωνήσει με την εκτίμηση της.Χρέος της ιταλικής κυβέρνησης, στο 118% του ΑΕΠ (ετήσια οικονομική απόδοση) είναι σίγουρα υψηλό, ακόμα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.Αλλά σκάψει λίγο βαθύτερα, και η εικόνα αλλάζει.Σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στην Ισπανία ή τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι απλοί Ιταλοί δεν έχουν τρέξει μέχρι τεράστιες υποθήκες, και, γενικά, έχουν πολύ μικρή χρέους.Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών Ιταλία ως χώρα - όχι μόνο μια κυβέρνηση - είναι στην πραγματικότητα δεν τρομερά χρέη σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία, τον Καναδά ή το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνέχεια ανάγνωση τα κύρια ιστορία
Κρίση buster διάλεκτο
Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για εύκολη στην κατανόηση εξηγήσεις των βασικών οικονομικών όρων:
GDP
GDP
Gross domestic product. A measure of economic activity in a country, namely of all the services and goods produced in a year. There are three main ways of calculating GDP - through output, through income and through expenditure.
Γλωσσάρι στο ακέραιοΕπιπλέον, τα μεγάλα χρέη της η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούργιο. Διαθέτει από μια χαρά με ένα δείκτη του χρέους άνω του 100% του ΑΕΠ της, ποτέ από το 1991.Ο κύριος λόγος είναι επειδή - σε αντίθεση με την Ελλάδα - Ιταλία είναι πραγματικά αρκετά οικονομικά συνετή.Η κυβέρνηση ξοδεύει λιγότερα για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και οφέλη για τους ανθρώπους της από ό, τι κερδίζει σε φόρους, και έχει αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο από το 1992, εκτός από την περίοδο ύφεσης του 2009.

Πράγματι, ο μόνος λόγος που η Ιταλία συνεχίζει να δανείζεται σε όλους είναι να καλύψει τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων επί των υφιστάμενων χρεών της.
Grim προοπτικές

Γιατί, λοιπόν, είναι η Ιταλία στο πρόβλημα τώρα;

Ο λόγος είναι επειδή η οικονομία της είναι τόσο αδύναμη.

Ιταλία μαστίζεται από την κακή ρύθμιση, κατεστημένα συμφέροντα των επιχειρήσεων, η γήρανση του πληθυσμού, και χαμηλές επενδύσεις, οι οποίες έχουν συνωμοτήσει για να περιορίσουν την ικανότητα της χώρας να αυξήσει την παραγωγή.

Η χώρα έχει κατά μέσο όρο σε μια αβυσσαλέα 0,75% ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τα τελευταία 15 χρόνια.

Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνει για τα χρέη της.

Και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ότι debtload της κυβέρνησης θα μπορούσε να αυξηθεί πιο γρήγορα από την ικανότητα της ιταλικής οικονομίας να το υποστηρίξει.

Στο παρελθόν, ο κίνδυνος αυτός δεν έχει υλοποιηθεί, χάρη στο σχετικά υψηλό ποσοστό πληθωρισμού της Ιταλίας, η οποία έχει σταθερά οδήγησαν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων της κυβέρνησης.

Τώρα, όμως, οι προοπτικές είναι πολύ πιο ζοφερή.
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Όπως και άλλες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, ιταλική επίπεδο των μισθών αυξήθηκε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των καλών ετών, και άφησε την Ιταλία μη ανταγωνιστική σχέση με τη Γερμανία και άλλες βόρειες οικονομίες εντός της ευρωζώνης.

Πώς λειτουργεί το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λειτουργούν πραγματικά;

Αυτή η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι πιθανό να σημαίνει πολλά χρόνια ακόμη και ασθενέστερη ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, και των ιταλών εργαζομένων βρίσκουν πληρώσουν τους είναι παγωμένο, ή ακόμα και κομμένα, μέχρι να ανακτήσει το πλεονέκτημα των τιμών σε γερμανούς εργάτες.

Αλλά χαμηλότερη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ξαφνικά κάνει το χρέος της ιταλικής κυβέρνησης φαίνονται πολύ λιγότερο βιώσιμη.

Περαιτέρω περικοπές των κρατικών δαπανών είναι πιθανό να βλάψουν την οικονομία ακόμη περισσότερο, και - η Ελλάδα είναι η ανακάλυψη - δεν μπορεί να κάνει ακόμη πολλά για να βελτιώσει δανεισμού της κυβέρνησης για τις ανάγκες, αν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Αυτό έχει τρομακτικές προοπτικές φρίκαρε αγορές, και οι δανειστές απαιτούν ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο από την Ιταλία προκειμένου να της παρέχουν τη νέα χρήματα που χρειάζεται για να εξοφλήσει τα παλαιά χρέη της, καθώς έρχονται οφείλονται.

Για να δανειστούν χρήματα για 10 χρόνια, η Ιταλία τώρα να πληρώσει ένα επιτόκιο 6,7%. Η Γερμανία, αντίθετα, πρέπει να πληρώσει μόνο το 1,8%. Ισπανία - άλλες μεγάλες της Ευρώπης, ταραγμένη οικονομία - οφείλουν να αποδίδουν ένα ρεκόρ 6,1%.

Αλλά φυσικά αυτό το υψηλότερο κόστος δανεισμού καθιστά τα χρέη της Ιταλίας να φαίνονται ακόμη λιγότερο βιώσιμη.

Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια της αγοράς της εμπιστοσύνης στην Ιταλία θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Αν κανείς δεν θα δανείσει στην Ιταλία, τότε η Ιταλία δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Και αν η Ιταλία δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της, τότε κανείς δεν θα δώσει σε αυτό.

Και αν οι αγορές πανικός και να μεταβείτε τα χρήματά τους από το ιταλικό χρέος σε «ασφαλή» γερμανικά χρέους, η Ιταλία θα χρειαζόταν ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης που θα νάνος το πρωτότυπο 440 δισ. ευρώ EFSF, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Μεγάλο μέρος αυτού του κεφαλαίου έχουν ήδη διατεθεί για την υποστήριξη δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου.
Ασφάλιση

Η νέα συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει αυτό το σενάριο.

Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη EFSF να, στην πραγματικότητα, ασφαλίσει τη χορήγηση δανείων σε χώρες όπως η Ιταλία, με αξία περίπου 1tn ευρώ - περισσότερο από το διπλάσιο τι ήταν διαθέσιμες πριν.

Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα μειώσει επίσης το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και έτσι να διευκολυνθεί η χώρα να εξοφλήσει τα χρέη της χωρίς να προσφύγει για την ασφάλιση της εγκατάστασης.

Όμως, η συμφωνία έρχεται με περιοριστικούς όρους - Ιταλία αναμένεται να εφαρμόσει ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας για να εξασφαλίσει τα χρέη της παραμονής υπό έλεγχο.

Δεν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνασπισμού - τώρα με επικεφαλής τον τεχνοκρατικό πρώην Επίτροπος Mario Monti - είναι σε θέση να εφαρμόσει περαιτέρω περικοπές.

Επιπλέον, αν η οικονομία αποτύχει τότε να αναπτύσσεται - όπως συνέβη στην Ελλάδα - και η Ιταλία φαίνεται ακόμη λιγότερο σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της, οι επενδυτές μπορεί να ζητήσει ο οποίος τελικά θα πληρώνουν για την ασφάλιση τους.

Συμφωνία του Οκτωβρίου δεν υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η επέκταση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα τελικά θα χρηματοδοτηθούν.

Και ακόμα κι αν έχει πάρει χρηματοδότηση, μπορεί να εξακολουθούν να μην είναι αρκετή για να σώσει τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...