ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Η κρίση χτυπά την καρδιά της ευρωζώνης Σε νέo ιστορικό ρεκόρ έφθασε σήμερα η διαφορά απόδοσης των

Σε νέo ιστορικό ρεκόρ έφθασε σήμερα η διαφορά απόδοσης των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας και της Ισπανίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους εξαπλώνεται στον "πυρήνα" του ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι άντλησε 3,563 δισ. ευρώ από τις αγορές διαθέτοντας κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο το οποίο έφθασε το 6,975%..

Κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Παρίσι, το spread των γαλλικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 196,6 μονάδες βάσης. Αναλόγως, το spread των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ανήλθε σε 470,6 μονάδες βάσης.
Πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι άντλησε 3,563 δισ. ευρώ από τις αγορές διαθέτοντας κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκεια με επιτόκιο το οποίο έφθασε το 6,975%, πολύ κοντά στο φράγμα του 7%, εν μέσω κλίματος έντασης στις αγορές. Το ποσοστό αυτό αποτελεί νέο ρεκόρ από την ίδρυση της ευρωζώνης, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο επιδείνωσης της πιστοληπτικής τους βαθμίδας εάν η ευρωπαϊκή κρίση βαθύνει και εξαπλωθεί και πέρα από τις 5 προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, σημειώνει η Fitch.
"Εάν η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν επιλυθεί έγκαιρα και με ελεγχόμενο τρόπο, τότε οι προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών μπορεί να χειροτερέψουν ανακοίνωσε χθες ο ίδιος οίκος αξιολόγησης"
Εχετε λίγο καιρό για να αποτρέψετε τη χρεοκοπία χώρας του ευρώ
Η κρίση χτυπά την καρδιά της ευρωζώνης
"Η Ευρώπη έχει στη διάθεση της κάποιες ημέρες ή εβδομάδες για να αποτρέψει την χρεοκοπία μιας χώρας του ευρώ", προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Γουϊλιαμ Μπούιτερ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. O κ. Μπούιτερ έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας μιας χώρας, όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας, η οποία – όπως είπε – "θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή ικανή να συμπαρασύρει σε κατάρρευση το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις ΗΠΑ.
Νευρικότητα στην Αθήνα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, νευρικότητα επικρατούσε και στο χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη υποβοηθούμενη και από την αγωνία για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Η αγορά άνοιξε με απώλειες της τάξεως του 1% στις 711 μονάδες. Αυτή την ώρα (12.18) η πτώση κινείται στο 0,58% στις 713 μονάδες. Για τον δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 0,66%. Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 11,1 εκατ. τεμαχίων αξίας 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 59 μετοχές διαπραγματεύονται με θετικό πρόσημο, 46 υποχωρούν και 17 παραμένουν αμετάβλητες.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τους όρους του προγράμματος.
Απώλειες στην Ευρώπη
Απώλειες κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη, μετά τις ρευστοποιήσεις στην Wall Street, εξαιτίας της ανακοίνωσης της Fitch είπε ότι οι προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών ενδέχεται να υποβαθμιστούν εάν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν βελτιωθεί. Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στις 5.481,72 μονάδες.
Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,39% και διαμορφώθηκε στις 3.052,94 μονάδες.
Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,63% και διαμορφώθηκε στις 5.875,86 μονάδες.
Σόιμπλε: Η κρίση πλήττει την πραγματική οικονομία
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να πλήττει την πραγματική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απηύθυνε έκκληση για επαγρύπνηση ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του ασφαλιστικού κλάδου στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως είναι σαφές πλέον ότι η κρίση πυροδοτεί μεγάλη αβεβαιότητα στους κόλπους των επενδυτών.
Παρατήρησε πάντως ότι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών είναι υπερβολική και εν μέρει αδικαιολόγητη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...