ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Το χρυσό στη Ρωσία

Πρώτο βραβείο για το "Πορτρέτο στο Λυκόφως" με χρηματικό έπαθλο που ξεπερνά το κόστος της ταινίας. Προβληματική και κουραστική η τελετή λήξης..

Η Αγγελίνα Νικόνοβα
"Το χρηματικό ποσό αυτού του βραβείου είναι μεγαλύτερο απ' όσα κόστισε η ίδια η ταινία", δήλωνε η Ρωσίδα σκηνοθέτιδα Αγγελίνα Νικόνοβα το βράδυ του Σαββάτου στο "Ολύμπιον", παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο μαζί και 20.000 ευρώ, για το γεμάτο ενστάσεις και ανατροπές κοινωνικό θρίλερ "Πορτρέτο στο λυκόφως".
Με λεφτά από την... τσέπη του τόνισε πως χρηματοδότησε το φιλμ του "Ογδόντα γράμματα" και ο Τσέχος Βάτσλαβ Κάντρινκα, κάτοχος του Ειδικού Βραβείου Κριτικής Επιτροπής - Αργυρού Αλέξανδρου (10.000 ευρώ), στο πλαίσιο μιας σειράς μοιρασμένων διακρίσεων που απονεμήθηκαν σε 8 από τις 15 διαγωνιζόμενες ταινίες, ανάμεσά τους και το ελληνικό "J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, που παρά τη μέτρια υποδοχή του από το φεστιβαλικό κοινό τις προηγούμενες ημέρες κατάφερε να φύγει από το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη Στεφανία Γουλιώτη.
Ενώ έξω από το "Ολύμπιον", στην Πλατεία Αριστοτέλους, επικρατούσε θόρυβος και κινητοποίηση από τη διαμαρτυρία των απλήρωτων εργαζομένων στην ιστορική βορειοελλαδίτικη εφημερίδα "Μακεδονία", που εδώ και δύο εβδομάδες έχει σταματήσει να εκδίδει φύλλο λόγω επίσχεσης εργασίας, μέσα στην αίθουσα τα πράγματα ήταν μάλλον παραλυμένα.
Λάθη στην παρουσίαση των βραβείων και απανωτές παραλείψεις στη μετάφραση για τους ξένους καλεσμένους, νικητές και μέλη επιτροπών πυροδοτούσαν περιπαικτικές αντιδράσεις από το κοινό της πλατείας και η τελετή λήξης εξελίχθηκε σε μία από τις πιο προβληματικές και κουραστικές των τελευταίων χρόνων.
Σκηνή από την ταινία της «Πορτρέτο στο λυκόφως»
Σκηνή από την ταινία της «Πορτρέτο στο λυκόφως»
Αγνωστο αν η αμήχανη εικόνα του επιλόγου του Φεστιβάλ είχε να κάνει με το δραστικά μειωμένο μπάτζετ της όλης διοργάνωσης (μόλις 2 εκατ. ευρώ). Πάντως καλό θα ήταν τις επόμενες χρονιές οι ιθύνοντες να δείξουν την ίδια προσοχή στις ετοιμασίες για την τελετή λήξης με εκείνη που εξακολουθούν να δείχνουν στην επιλογή των ταινιών, στην οργάνωση του προγράμματος και στον συντονισμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
Οσον αφορά τα βραβεία, να σημειώσουμε ακόμα πως τα φιλμ "Πορτρέτο στο λυκόφως" και "Ογδόντα γράμματα" διπλασίασαν τις διακρίσεις τους ως καλύτερες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού χάρη στις ετυμηγορίες, αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας απονεμήθηκε και από τις δύο ενώσεις στο κοινωνικό δράμα "Η πόλη των παιδιών" του Γιώργου Γκικαπέππα.
Σκηνή από την τελετή λήξης
Σκηνή από την τελετή λήξης
Το αίτημα για εντονότερη παρουσία του ελληνικού σινεμά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εξέφρασε στο σκεπτικό της η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) διά της αναφοράς στον "αφελληνισμό" της διοργάνωσης, θίγοντας επίσης "το διάσπαρτο των ελληνικών φιλμ στους χώρους του Φεστιβάλ, όπως και τη μη εφαρμογή του νέου κινηματογραφικού νόμου, παρότι βρίσκεται σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο".
Ποιοι πήραν τα βραβεία
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος: "Πορτρέτο στο λυκόφως" της Αγγελίνα Νικόνοβα (Ρωσία)
  • Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος: "Ογδόντα γράμματα" του Βάτσλαβ Κάντρινκα (Τσεχία)
  • Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Πρωτοτυπία και Καινοτομία - Χάλκινος Αλέξανδρος: "Πορφίριο" του Αλεχάντρο Λάντες (Αργεντινή - Κολομβία - Ισπανία - Ουρουγουάη - Γαλλία)
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μαρκ Τζάκσον για την ταινία "Χωρίς" (ΗΠΑ)
  • Βραβείο Σεναρίου: Τζον Μακίλνταφ για την ταινία "Ιδού ο αμνός" (Μ. Βρετανία)
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στεφανία Γουλιώτη για την ταινία "J.A.C.E." (Ελλάδα - Τουρκία - Πορτογαλία - Ολλανδία)
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Βόταν Βίλκε Μέρινγκ για την ταινία "Η φωτιά" (Γερμανία)
  • Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: Ρονίτ Ελκαμπέτς, Μάικλ Μοσόνοβ, Γιόαβ Ρότμαν, πρωταγωνιστές της ταινίας "Η πλημμύρα" (Ισραήλ - Καναδάς - Γερμανία - Γαλλία)
  • Η τέχνη ανθεί σε αντίξοες συνθήκες
    "Η τέχνη ανθεί σε αντίξοες συνθήκες. Το επιβεβαιώνουν οι ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Το Φεστιβάλ, με τη σφραγίδα του Δημήτρη Εϊπίδη, βρέθηκε στο επίκεντρο του ανεξάρτητου κινηματογράφου και κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Η πόλη μας συμμετείχε και πάλι δυναμικά", είπε από το βήμα της τελετής λήξης ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης, όπως το Thessaloniki Food Festival και τη 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου, προσθέτοντας ότι το 2014 η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα, διεκδικώντας παράλληλα και το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.
Ρόμπυ Εκσιέλ - Μαρία Ριτζαλέου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...