ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΟΚΟΥΡΟΦ Ενας Ηλιος από τη Ρωσία

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία του «Φάουστ» πραγματοποιεί το Ιδρυμα ΚακογιάννηΣτις 18 Ιανουαρίου θα..
προβληθεί ο «Ηλιος», προσωπική ματιά του Σοκούροφ στον Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο

Τετάρτες αφιερωμένες στον Αλεξάντερ Σοκούροφ, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για τη νέα του ταινία, «Φάουστ», καθιερώνει από σήμερα και για όλο τον Ιανουάριο το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το αφιέρωμα, σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής New Star, ακολουθεί αυτό στον Γούντι Αλεν, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο του Ιδρύματος τον Δεκέμβριο. Το ραντεβού του κοινού με το έργο του Ρώσου σκηνοθέτη ορίζεται κάθε Τετάρτη στις 9.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο (αναγκαία η κράτηση θέσεων).
Την αρχή κάνει η σημερινή προβολή του φιλμ «Μητέρα και γιος» (Οικουμενικό Βραβείο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1996), πρώτη ταινία στην τριλογία του Σοκούροφ με θέμα το δράμα των ανθρώπινων σχέσεων, ενώ την Τετάρτη 11 του μήνα θα προβληθεί το δεύτερο κεφάλαιό της, με τίτλο «Πατέρας και γιος» (2003).
Στις 18 του μήνα σειρά έχει ο «Ηλιος», προσωπική ματιά του δημιουργού στον Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο. «Εγώ ως σκηνοθέτης προσπαθώ πάντα να στρέφω το βλέμμα στο εσωτερικό του ανθρώπου, μέσα σε μας τους ίδιους... Να επαναφέρω τον άνθρωπο στον εαυτό του, ακόμα κι αν πρόκειται για τους λεγόμενους μεγάλους ηγέτες. Α, μακάρι να ήταν δαίμονες! Θα ήταν όλα απλούστερα. Αλλά ήταν άνθρωποι», έχει πει ο ίδιος ο σκηνοθέτης για το συγκεκριμένο έργο του. Στις 25 Ιανουαρίου ο κινηματογράφος του ΙΜΚ θα φιλοξενήσει την προβολή της «Αλεξάνδρας» (2007), που «βλέπει» τα σύγχρονα ρωσικά στρατόπεδα στην Τσετσενία μέσα από το βλέμμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας που επισκέπτεται σε ένα από αυτά τον αξιωματικό εγγονό της.
Ενας Ηλιος από τη Ρωσία
Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ αναγνωρίζεται ευρέως ως ανάδοχος της κληρονομιάς του Αντρέι Ταρκόφσκι, καθώς και ως ένας εκ των ηγετών της πνευματικής πρωτοπορίας του σοβιετικού σινεμά. Μόνιμος θαμώνας των ευρωπαϊκών φεστιβάλ, προετοιμάζει το στούντιο «Bereq», με στόχο την ενίσχυση καλλιτεχνικών παραγωγών και δημιουργικών ντοκιμαντέρ.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...