Wind: Διπλή αναδιάρθρωση στα χρέη της

Οι βρετανικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έλεγχο και των δύο συμβουλευτικών εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Morgan Stanley και της Ernst & Young..

To σίριαλ της διπλής αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Wind Ελλάς δείχνει να συνεχίζεται. Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph φιλοξενεί ένα μεγάλο άρθρο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς εκατοντάδες ομολογιούχοι είδαν την επένδυσή τους να γίνεται «καπνός».
Το πλέον ενδιαφέρον νέο στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι βρετανικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έλεγχο και των δύο συμβουλευτικών εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και πιο συγκεκριμένα της Morgan Stanley και της Ernst & Young.
Αξίζει να σημειωθεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο η Apax Partners και η Texas Pacific Group, οι δύο μέτοχοι της ΤΙΜ Ελλάς, ουσιαστικά αναχρηματοδότησαν την εξαγορά της εταιρείας με 1,36 δισ. ευρώ, πήραν επιπλέον δάνεια και λίγο πριν την πουλήσουν στη Weather Investments του Ναγκίμπ Σαουίρις, πήραν και μέρισμα ύψους 1 δισ. ευρώ. Ολες αυτές οι κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι δανειακές υποχρεώσεις της Wind Ελλάς να εκτιναχθούν στα 3,4 δισ. ευρώ και η εταιρεία να δηλώσει το 2009 ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας αναμένεται με ενδιαφέρον δεδομένου ότι η Apax και η TPG δηλώνουν ότι δεν έκαναν τίποτα παράνομο, ενώ η έρευνα περιλαμβάνει και το Ναγκίμπ Σαουίρις. Πάντως, η απόφαση να ερευνηθεί και ο ρόλος της Morgan Stanley, η οποία λειτουργούσε ως μεσολαβητής στη διαδικασία της πρώτης αναδιάρθρωσης και πληρώθηκε αδρά για το ρόλο της, έχει προκαλέσει αίσθηση. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για μία παρουσίαση της Morgan Stanley, με την επωνυμία Project Mist, όπου συμβουλεύει τη Wind Ελλάς να «περιορίσει την πιθανότητα οργάνωσης των κατόχων ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης».
Τα νομικά κενά
Στο άρθρο της, η The Telegraph αφήνει, πάντως, να εννοηθεί αυτό που υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές: ότι τα δύο funds εκμεταλλεύτηκαν τα διάφορα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο που υπήρξαν. Κάτι που έγινε και με την πρώτη αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας το 2009, όταν οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης κατέληξαν να μην έχουν τίποτα στα χέρια τους, καθώς οι ομολογίες τους διεγράφησαν και τον έλεγχο διατήρησε ο κ. Σαουίρις. Μέχρι, βέβαια, το τέλος του 2010 οπότε και οι υπόλοιποι ομολογιούχοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και απέκτησαν τον έλεγχο της Wind Ελλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...