Ξεκίνησαν... ναυμαχία κατά του μνημονίου στην Πορτογαλία

Απειλούν ευθέως με «πάγωμα» τις εξαγωγές της χώρας. Ζητούν να μην μπει λουκέτο στους οργανισμούς διαχείρισης λιμένων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για την είσπραξη του «πακέτου στήριξης» ύψους 78 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ..

Εκρηκτικό χαρακτηρίζεται πλέον το κοινωνικό κλίμα και στην Πορτογαλία, με τους λιμενεργάτες να αποτελούν την πρώτη γραμμή στη σύγκρουση με την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, οι Πορτογάλοι λιμενεργάτες απειλούν ευθέως με «πάγωμα» τις εξαγωγές, καθώς κήρυξαν χθες πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχεδόν όλα τα λιμάνια της χώρας επιτρέποντας μόνο την παροχή βασικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση των συνδικάτων των εργαζομένων στα λιμάνια αναμένεται να ασκήσει ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στη κυβέρνηση Κοέλιο, αφού θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, τον μοναδικό δηλαδή τομέα που πηγαίνει καλά εν μέσω κρίσης έχοντας σημειώσει αύξηση 15%.
Κύριο αίτημα των απεργών, όπως εξηγούν εκπρόσωποί τους, είναι να αποσύρει η κυβέρνηση την απόφασή της για «λουκέτο» στον οργανισμό διαχείρισης του λιμένα της Αβέιρου -στα βόρεια της χώρας- και να εγγυηθεί ότι δεν θα χρεοκοπήσει η συγκεκριμένη «ΔΕΚΟ» οδηγώντας στον δρόμο τους εργαζομένους της.
   Η απεργια των λιμενεργατών ασκεί μεγάλη πίεση στη κυβέρνηση Κοέλιο, αφού θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, τον μοναδικό τομέα που πηγαίνει καλά εν μέσω κρίσης, έχοντας σημειώσει αύξηση 15%



Η απεργια των λιμενεργατών ασκεί μεγάλη πίεση στη κυβέρνηση Κοέλιο, αφού θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, τον μοναδικό τομέα που πηγαίνει καλά εν μέσω κρίσης, έχοντας σημειώσει αύξηση 15%
Ας σημειωθεί πως το κλείσιμο των οργανισμών διαχείρισης λιμένων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για την είσπραξη του «πακέτου στήριξης» ύψους 78 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η συνδικαλιστική ομοσπονδία FESMARPOR αναμένεται να εμποδίσουν τον ελλιμενισμό περίπου 100 πλοίων, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε άμεσες και έμμεσες απώλειες «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Από την πλευρά τους, οι λιμενεργάτες προειδοποιούν πως η κινητοποίηση αυτής της εβδομάδας δεν είναι παρά «η αρχή» και πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επιδείξει συμβιβαστική διάθεση θα ακολουθήσουν και νέες απεργίες. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές προειδοποιούν πως η κοινωνική ένταση σε όλους τους εργασιακούς κλάδους της Πορτογαλίας δείχνει να «αυξάνεται» τους τελευταίους μήνες.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...