ΜΠΕΡΝΑΡ ΑΡΝΟ Bασιλιάς της χλιδής με τάσεις... φοροδιαφυγής

Bασιλιάς της χλιδής με τάσεις... φοροδιαφυγής Η απόφασή του να λάβει τη βελγική υπηκοότητα για να αποφύγει την υψηλή φορολόγηση τον έφερε ξανά στο στόχαστρο της γαλλικής κοινής γνώμης, αφού και το 1981 είχε αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο..

Μόνο ένας άνθρωπος σαν τον Μπερνάρ Αρνό, τον πλουσιότερο άνθρωπο της «γηραιάς ηπείρου» θα μπορούσε να διχάσει τόσο πολύ τη Γαλλία και να προκαλέσει τέτοια συζήτηση στους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Ο «βασιλιάς της γαλλικής μόδας», πρόεδρος του κολοσσού Louis Vuitton- Moet Hannessy (LVMH) και γνωστός για την απληστία του, έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών στη Γαλλία με την απόφασή του να λάβει και τη βελγική υπηκοότητα εν όψει του φόρου 75% στους πλουσίους που σχεδιάζει να επιβάλει ο πρόεδρος Φρνασουά Ολάντ.
Η πολεμική εναντίον του αμφιλεγόμενου μεγαλοεπιχειρηματία κορυφώθηκε με το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της Liberation με τίτλο «Δίνε του πλούσιε μαλ...», που αντανακλά τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στους πλουσίους στη Γαλλία την ώρα που η οικονομία της διαρκώς συρρικνώνεται.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο 63χρονος απασχολεί την κοινή γνώμη, αφού έχει παρελθόν στη φορολογική μετανάστευση. Το 1981, με την εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία και την υιοθέτηση μιας αριστερής οικονομικής πολιτικής με μέτρα που περιλάμβαναν και έναν φόρο αλληλεγγύης στους πλουσίους, ο Αρνό αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ για να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα, όταν εφαρμόστηκε από τους Σοσιαλιστές συντηρητικότερη φορολογική πολιτική. Οσο για το προσωνύμιο του «αρπακτικού», δεν του έχει αποδοθεί καθόλου τυχαία. Ο 63χρονος θεωρείται στους κύκλους του ως ένας αδυσώπητος και ορθολογιστής επιχειρηματίας που επεκτείνει διαρκώς το πεδίο των δραστηριοτήτων του και φροντίζει να προσθέτει ολοένα και περισσότερες μάρκες - τρόπαια στο χαρτοφυλάκιό του.
Bασιλιάς της χλιδής με τάσεις... φοροδιαφυγής
Η συγχώνευση
Η ιστορία επιβεβαιώνει με πάμπολλα παραδείγματα τον παραπάνω χαρακτηρισμό, ένα από τα πιο γνωστά αποτελεί η διαμάχη μεταξύ 1987 και 1990 για τον όμιλο LVMH που προέκυψε από τη συγχώνευση των Louis Vuitton και Moet Hannessy.
Εκμεταλλευόμενος μια κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της πρώτης, Ανρί Ρακαμιέ, και τον CEO της τελευταίας, Αλέν Σεβαλιέ, αλλά και την κατάρρευση του χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο του 1987 ο μεγαλοεπιχειρηματίας κατάφερε και εδραιώθηκε παίρνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο του νεοσύστατου ομίλου και θέτοντας στο περιθώριο τους Ρακαμιέ και Σεβαλιέ, αλλά και τον ιδιοκτήτη της βρετανικής ζυθοποιίας Guiness που είχε επίσης σπεύσει για τη διάσωση του ομίλου.
Bασιλιάς της χλιδής με τάσεις... φοροδιαφυγής
«Πίστευα ότι είχα βρει μια ισχυρή χείρα βοηθείας, αλλά βρήκα ένα ξεσκονόπανο ανάμεσα στα δάχτυλά μου», είπε μερικά χρόνια αργότερα ο Ρακαμιέ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την εξαγορά από τον Αρνό. Στενός φίλος του Σαρκοζί και μάρτυρας στον γάμο του με τη Σεσιλιά ο Μπερνάρ Αρνό έχει προσλάβει στον όμιλό του δύο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γαλλίας, αλλά και την Μπερναντέτ Σιράκ, τη σύζυγο του πρώην προέδρου.
Φροντίζοντας όμως να διατηρεί τις ισορροπίες και να τα πηγαίνει καλά και με τη γαλλική Αριστερά, έχει δώσει θέσεις και στον πρώην υπουργό Ουμπέρ Βεντρίν και σε βοηθό του δημάρχου του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ. Στον ελεύθερό του χρόνο, ο Αρνό επικεντρώνεται στη συλλογή έργων τέχνης. Εκτός από στυγνός επαγγελματίας όμως έχει και καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Είναι έμπειρος πιανίστας και γνωστός μαικήνας των τεχνών: μέσω του ομίλου του έχει χρηματοδοτήσει περίπου 10 εκθέσεις στο Γκραν Παλέ και στο Μουσείο Πομπιντού στο Παρίσι, με έργα μεταξύ άλλων του Αντι Γουόρχολ και του Πικάσο, στηρίζει τις προσπάθειες ταλαντούχων εικαστικών και μουσικών, ενώ τον επόμενο χρόνο θα γίνουν στη γαλλική πρωτεύουσα τα εγκαίνια του Ιδρύματος Σύγχρονης Τέχνης Louis Vuitton, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας του Γκούγκενχαιμ του Μπιλμπάο, Φρανκ Γκέρι.
ΑΠΟ ΤΟ REAL ESTATE ΣΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ
Ο 63χρονος μεγιστάνας της μόδας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης και ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία που ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το «Forbes». Πτυχιούχος μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής, ο Αρνό άρχισε το 1971 να εργάζεται στην εταιρεία του πατέρα του, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα, τον οποίον το 1976 έπεισε να ρευστοποιήσει το κατασκευαστικό της τμήμα έναντι 40 εκατ. γαλλικών φράγκων.
Με το ποσό αυτό ο Μπερνάρ Αρνό κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία 8 δισ. ευρώ. Στην αρχή ασχολήθηκε με τον κλάδο του real estate και όταν το 1984 γύρισε από τις ΗΠΑ μπήκε δυναμικά στον κλάδο των ειδών πολυτελείας με τη βοήθεια κρατικών επιχορηγήσεων κάνοντας την αρχή με τον οίκο Dior.
Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου LVMH του Αρνό, τα ετήσια εισοδήματα του οποίου φτάνουν τα 11,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει ακόμη μάρκες όπως οι Guerlain, Kenzo, Givenchy, Louis Vuitton, Moet Hannessey, Berluti, Marc Jacobs και Sephora. «Αγαπάει τα τρόπαια. Γι' αυτόν είναι ένα παιχνίδι», δήλωσε στην εφημερίδα «Monde» ο διάσημος σχεδιαστής Καρλ Λάγκερφελντ που εργάζεται για τον Αρνό στην εταιρεία Fendi.
Για του λόγου το αληθές, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, δεν σταματά να εξαγοράζει εταιρείες και να διευρύνει τις δραστηριότητές του. Εισήλθε και στον χώρο των μίντια αγοράζοντας το 1993 την οικονομική εφημερίδα La Tribune, την οποία τελικά πούλησε το 2007 για να αγοράσει την ανταγωνιστική Les Echos έναντι 240 εκατ. ευρώ.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ
Παιδιά με επιχειρηματικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες
Με πέντε παιδιά, που έχει αποκτήσει από δύο γάμους, να είναι οι υποψήφιοι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του και της κολοσσιαίας αυτοκρατορίας μόδας του, ο γαλλικός Τύπος εικάζει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Αρνό ζήτησε τη βελγική υπηκοότητα ίσως είναι ο σημαντικά χαμηλότερος φόρος κληρονομιάς στη γειτονική χώρα.
Αυτός που έχει απασχολήσει περισσότερο τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης μεταξύ των πέντε παιδιών του -λόγω της θέσης του στον όμιλο LVMH αλλά και της προτίμησής του στις λαμπερές καλλονές- είναι ο Αντουάν Αρνό.
Ο 35χρονος «άσωτος υιός» του «πάπα της πολυτέλειας», περισσότερο επικοινωνιακός από τον «ψυχρό» πατέρα του -εξ ου και η θέση του ως διευθυντή επικοινωνίας του LVMH- τρέφει μεγάλη αγάπη για τον τζόγο: έχει λάβει μέρος σε μεγάλα διεθνή τουρνουά πόκερ texas hold'em παίζοντας με ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και καταλαμβάνοντας μέχρι και τη δεύτερη θέση.
Εκτός από τζογαδόρος, ο Αντουάν είναι και γυναικάς που έχει απασχολήσει τον Τύπο με τις κατακτήσεις του. Πρώτα με τη σχέση του με τη Γαλλίδα ηθοποιό Ελέν ντε Φουζερόλ και εδώ και έναν χρόνο με τη Ρωσίδα καλλονή, ηθοποιό και μοντέλο, Νατάλια Βοντιάνοβα. Η 30χρονη Βοντιάνοβα, η οποία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις μάρκες του ομίλου του αγαπημένου της, Dior, Louis Vuitton, Fendi και Kenzo, είχε εντυπωσιάσει στην εμφάνισή της στο fashion show της Σήλιας Κριθαριώτη στην Ελλάδα.
Η κόρη
Εκτός από τον Αντουάν, ο 63χρονος μεγιστάνας έχει αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο -με την πλούσια κληρονόμο Αν Ντεβαβρέν- τη μοναδική κόρη του και έγκυο τώρα στο πρώτο της παιδί, Ντελφίν. Ως γενική διευθύντρια του ομίλου του πατέρα της από το 2004, η 37χρονη Ντελφίν Αρνό εμπλέκεται ενεργά στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και με προσωπική περιουσία γύρω στα 4 δισ. ευρώ είναι μεταξύ των πλουσιότερων Γαλλίδων. Στέλεχος του ομίλου του είναι και ο ανιψιός του, Χάρι Σίμαν, ο οποίος επιβλέπει τις πωλήσεις και ασχολείται με την έρευνα στη Βρετανία.
Σε αντίθεση με τα δύο παιδιά που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο με την Ντεβαβρέν, τα οποία ασχολούνται ενεργά με τον χώρο των επιχειρήσεων, η οικογένεια που έφτιαξε με τη δεύτερη και νυν σύζυγό του (είναι παντρεμένοι από το 1991), την 50χρονη Καναδέζα πιανίστρια από το Κεμπέκ, Ελέν Μερσιέ, έχει περισσότερο καλλιτεχνική φλέβα. Και οι τρεις γιοι που έκαναν μαζί ασχολούνται με τη μουσική (και ο ίδιος ο Αρνό ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το πιάνο).
  • «Μπορεί να μην ήταν πάντα αγαπητός, αλλά όλοι τον φοβόντουσαν», σχολίασε άνθρωπος του περιβάλλοντός του ενώ χρηματοοικονομικός αναλυτής δήλωσε για τον Αρνό: «Είναι ένας άνθρωπος της εξουσίας, ένα αληθινό αρπακτικό που δεν διστάζει να ασκήσει πίεση στους αντιπάλους του».
Η ζημιά: Εως και 700.000 ευρώ μπορεί να στοιχίσει στη Liberation το επίμαχο πρωτοσέλιδο, χωρίς να υπολογίζεται ενδεχόμενη αποζημίωση που θα κληθεί να πληρώσει για την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της ο μεγιστάνας. Μεγαλύτερο πλήγμα είναι η απόσυρση όλων των διαφημίσεων των εταιρειών του Αρνό από τις σελίδες της εφημερίδας (ζημία 150.000 ευρώ), ποσό που μπορεί να φτάσει τις 700.000, αφού και άλλοι επιχειρηματίες φίλοι του Αρνό προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...