Το οικονομικό θαύμα της Μυκόνου Λίγες ημέρες διαμονής στο νησί είναι αρκετές για να ξεχάσει κάποιος την ανεργία και τις περικοπές

Τον Μάιο και τον Ιούνιο ο αριθμός των κρατήσεων στην κοσμοπολίτικη Μύκονο είχε φοβίσει τους ξενοδόχους, αλλά και γενικότερα όλους τους επαγγελματίες του νησιού. Το νησί, το οποίο συγκαταλέγεται στους 20 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για διακοπές, κατέγραφε πτώση 40%-50% στις κρατήσεις και όλη η τουριστική αλυσίδα - εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις κ.ά. - ήρθαν αντιμέτωποι με το φάντασμα της κρίσης που τις προηγούμενες χρονιές δεν είχε αφήσει τη σκιά του στη Μύκονο..
Ο φόβος όμως είχε ημερομηνία λήξης. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και την αποκωδικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ το κλίμα άλλαξε. «Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου μόνο στο e-mail η ζήτηση για κρατήσεις αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με το Σάββατο 16 Ιουνίου» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» γνωστός ξενοδόχος του νησιού.

Οι κροίσοι είναι εδώ...
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος διατήρησαν μια ιδιαίτερη δυναμική με αποτέλεσμα να κινηθούν ανοδικά τα ποσοστά των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες τα μέχρι τώρα μηνύματα για τον Σεπτέμβρη δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος μήνας ίσως καταφέρει να καλύψει τις απώλειες του Μαΐου. Βεβαίως, οι κρατήσεις στο σύνολό τους δεν θα απέχουν πολύ από αυτές της περιόδου του 2011, αλλά στο νησί λίγο ανησυχούν. Για πρώτη φορά εφέτος οι επισκέπτες υψηλού εισοδήματος που καταναλώνουν αφειδώς και αφήνουν το αποτύπωμά τους στο νησί είναι περισσότεροι από ποτέ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Αεροδρόμιο της Μυκόνου, τα ιδιωτικά αεροπλάνα που προσγειώθηκαν εκεί το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου ήταν περισσότερα από αυτά που προσγειώθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»!
«Είχαμε πάντα lear jets στο νησί, αλλά τόσο μεγάλα και τελευταίας τεχνολογίας πρώτη φορά ήρθαν στη Μύκονο» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του νησιού. Οι άραβες κροίσοι είχαν την τιμητική τους, αλλά και οι τούρκοι εκπρόσωποι της νεοαστικής πλούσιας τάξης που αναπτύσσεται στη γείτονα χώρα έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Απογείωση των αφίξεων
Γενικότερα, οι αφίξεις ξένων τουριστών στο Αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εμφανίζουν αύξηση 15%-20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ το τετράμηνο Μαΐου - Αυγούστου προσγειώθηκαν συνολικά στο αεροδρόμιο 6.000 αεροπλάνα. Εφέτος παρατηρήθηκε και το φαινόμενο να έρχονται φθηνές πτήσεις με τουρίστες από το εξωτερικό με πακέτο διαμονής μίας βραδιάς στη Μύκονο και μετά να διοχετεύονται σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς, όπως Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κουφονήσια, Ηρακλειά και Δονούσα. Οι έλληνες τουρίστες ήταν αισθητά μειωμένοι, αλλά το νησί με τις περίπου 25.000 κλίνες δηλωμένες στον ΕΟΤ και τη δυνατότητα να φιλοξενεί σε ημερήσια βάση περί τις 70.000 τουρίστες ήταν πάντα γεμάτο.

Ερρευσαν 150 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρευστό που διοχετεύτηκε μέσα από τα 10 υποκαταστήματα των οκτώ τραπεζών που λειτουργούν στο νησί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσέγγισε τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει μια τάξη μεγέθους για το χρήμα που διακινείται στο νησί τη θερινή περίοδο, αφού τα παραπάνω ποσά αφορούν κυρίως καταθέσεις και πληρωμές από σουπερμάρκετ, βενζινάδικα και beach bars. Δεδομένου ότι πάνω από το 60% των πληρωμών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα και rent a car γίνονται με πιστωτικές κάρτες, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα ποσά που διακινούνται στο νησί - συμπεριλαμβανομένων και των «μαύρων» της παραοικονομίας - είναι πολλαπλάσια των 150 εκατ. ευρώ. Με μια συντηρητική εκτίμηση, ο τζίρος στη Μύκονο το πεντάμηνο Μαΐου - Σεπτεμβρίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ή αλλιώς το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, δύο κλαμπ του νησιού βραβεύτηκαν από πολυεθνική εταιρεία ποτών, καθώς η κατανάλωση τεκίλας είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα.

Παρκαδόροι και χρεοκοπημένοι
Λίγες ημέρες διαμονής στη Μύκονο είναι αρκετές για να λησμονήσει κάποιος την ανεργία, τις περικοπές και τα ισοδύναμα. Από εφέτος σε γνωστή παραλία του νησιού ακόμη και το αμάξι το παίρνουν οι παρκαδόροι.
Το ότι κάτι δεν πάει καλά το μαρτυρούν αρκετά κτιριακά συγκροτήματα που έχουν μείνει στη μέση και οι «χτυπημένες» - για κάποιους άλλους εξορθολoγισμένες - τιμές στις αγοραπωλησίες οικοπέδων και κατοικιών. Επίσης, αρκετοί τουρίστες, κυρίως στο Αεροδρόμιο της Μυκόνου, έγιναν μάρτυρες πρωτοφανών σκηνών για το νησί. Χρεοκοπημένοι έλληνες επιχειρηματίες νοίκιαζαν τις βίλες τους και έστελναν δικούς τους ανθρώπους να «ψαρέψουν» πελάτες με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια με τους ανθρώπους των ενοικιαζόμενων δωματίων που ξαφνικά απέκτησαν ανταγωνιστές.

Πώς απογειώθηκε ο τουρισμός
Οι ανοιχτόμυαλοι ντόπιοι και τα μακαρόνια των γκέι

Η αποδοχή της ομοφυλοφιλικής κοινότητας από τους ντόπιους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί. Οταν το 1969 λειτούργησε το μπαρ «Pierros» με αποκλειστικά γκέι πελάτες, τα ξημερώματα οι κάτοικοι της Χώρας προσέφεραν μακαρόνια στους εξαντλημένους από το ξενύχτι και τη διασκέδαση τουρίστες. Ο ντόπιος φιλελευθερισμός προσείλκυσε στη συνέχεια και τους γυμνιστές, με αποτέλεσμα το νερό να μπει στο αυλάκι. Βεβαίως, το νησί προσφέρει υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και κυρίως πλειάδα παραλιών, σε αντίθεση με άλλα όμορφα νησιά που μόλις και μετά βίας διαθέτουν μία ή δύο παραλίες για να διαφημίσουν. Παράλληλα, έχει αναπτύξει σημαντικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο, το νέο λιμάνι και τη μαρίνα.
Ο δήμος είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια - είναι από τους πλουσιότερους στη χώρα, αλλά εφέτος κατά γενική ομολογία το νησί ήταν πιο βρώμικο από ποτέ. Παράλληλα, παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στο πάρκινγκ.
Στη Μύκονο οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στις 10.000 (περίπου 7.000 ντόπιοι και 3.000 αλλοδαποί). Η πλειονότητα ασχολείται με τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια υψηλά περιθώρια κέρδους εμφανίζουν οι σχετικά μικρές μονάδες με ενοικιαζόμενα δωμάτια (δυναμικότητας 10-15 δωματίων) που έχουν χαμηλό κόστος σε προσωπικό, αλλά διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Μάλιστα, η ρύθμιση των αυθαιρέτων κτισμάτων οδήγησε αρκετούς ιδιοκτήτες να επεκτείνουν τις μονάδες τους, επιλέγοντας να πληρώσουν το πρόστιμο αλλά να γλιτώσουν τις χρονοβόρες, αλλά κυρίως κοστοβόρες, διαδικασίες της έκδοσης αδειών.
Από τα πιο επικερδή επαγγέλματα στο νησί είναι ιδιοκτήτης ταξί, αφού τα 37 ταξί που διαθέτει το νησί δεν επαρκούν για τη θερινή σεζόν και σε ημέρες μεγάλης ζήτησης μπορεί κάποιος να αναμένει και δύο ώρες για να εξυπηρετηθεί. Εκτιμάται ότι την καλοκαιρινή σεζόν ένας ιδιοκτήτης ταξί μπορεί να έχει καθαρά έσοδα της τάξης των 55.000 ευρώ. Υψηλά κέρδη - ιδίως αν η έκταση είναι ιδιόκτητη - έχουν και οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις ομπρέλες στις παραλίες, αφού η τιμή για μία ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες ξεκινά από τα 12 ευρώ.
Γενικά, το κατά κεφαλήν εισόδημα στο νησί είναι υψηλό, γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργούν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι Μυκονιάτες κάνουν διακοπές τον χειμώνα. Αγαπημένοι προορισμοί τους είναι το Πουκέτ στην Ταϊλάνδη και το Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...