Μάχες παρασκηνίου στη ΔΗΜΑΡ για τις συντάξεις

Η λογική τού «κράτα με να σε κρατώ…» που κυριαρχεί στην τρικομματική κυβέρνηση διανθίζεται στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ και από την αγωνία να μην καταγραφεί ως συμμέτοχος σε αντιλαϊκά μέτρα. Η διαμόρφωση κλίματος κοινωνικής ανοχής στα μέτρα αποτελεί κεντρική επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ, που έχει αναγάγει σε μητέρα των μαχών την ένταξη στο μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής τη ρήτρα ισοδυνάμων. Σύμφωνα με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, «η ρήτρα ισοδυνάμων φαίνεται ότι αρχίζει αχνά-αχνά να βρίσκει ευήκοα ώτα και στην πλευρά των πιστωτών»..
Ωστόσο προβλημάτισε το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, τις προηγούμενες ημέρες, η φημολογία ότι το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη μπορεί να ανταλλάσσει τις απολύσεις στο Δημόσιο με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Την περασμένη Τετάρτη, κι ενώ ξεκινούσε η συνάντηση των αρχηγών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ρώτησε τον εκπρόσωπο Τύπου της κ. Αν. Παπαδόπουλο αν η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να συζητήσει το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης… Μετά τη συνάντηση το ερώτημα που είχε μείνει μετέωρο στους διαδρόμους απαντήθηκε από τον κ. Κουβέλη, που ενημέρωσε τα ηγετικά στελέχη του κόμματος ότι ήδη είχε τοποθετηθεί αρνητικά επί του θέματος.
Δεν πέρασαν επίσης απαρατήρητες οι επιθέσεις που δέχθηκαν - σε επίπεδο διαρροών αλλά και δημόσιων τοποθετήσεων (π.χ. βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Συμεών Κεδίκογλου) - οι υπουργοί που έχουν προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ, εγκαλώντας τους είτε για αρνητισμό σε κάθε προσπάθεια αλλαγών (Αντ. Μανιτάκης), είτε για συντεχνιασμό (Αντ. Ρουπακιώτης), είτε για στρεβλές αποφάσεις (υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη).
Ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης επεσήμανε στο «Βήμα» ότι «το μήνυμά μας προς την τρόικα είναι σαφές: η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Στην κυβέρνηση όλοι μαζί χωρίς ταλαντεύσεις θέλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, με την κοινωνία όρθια, να φέρουμε μεταρρυθμίσεις και εξορθολογισμό δαπανών, χτυπώντας παθογένειες ετών».
Παράλληλα, στο εσωκομματικό πεδίο παραμένουν ανοιχτές οι διαφοροποιήσεις για τη στάση της ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικού εταίρου. Ηδη ετέθη στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής από τον κ. Αν. Νεφελούδη ζήτημα αλλαγής πολιτικής. Ζήτησε να υπάρξει έκτακτο συνέδριο, αλλά η πρότασή του απερρίφθη από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Αλλο θέμα στο οποίο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν διαφορετικές απόψεις είναι η άνοδος του νεοναζισμού στη χώρα μας. Κατά τη συζήτηση των περιστατικών «αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να ψηφίσει «λευκό». Ο βουλευτής κ. Ν. Τσούκαλης εξηγεί ότι το ζήτημα του νεοναζισμού και εκφράσεις εκφασισμού της κοινωνίας θα εξετασθούν με ολοκληρωμένο τρόπο ως φαινόμενο, όχι ως μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών, αλλά ως οργανωμένη βία υπό την κάλυψη κοινοβουλευτικού κόμματος.phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...