Η ιδιωτική ζωή του 87χρονου Φιντέλ Κάστρο

Τα 87 του χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο Φιντέλ Κάστρο. Διάγει έναν ήσυχο βιο και παραμένει, σύμφωνα με το περιβάλλον του, διαυγής. Ασχολείται με την την μελέτη της αγρονομίας και τη συγγραφή.
Σπάνια δέχεται επισκέψεις στην κατοικία του στη δυτική Αβάνα, ενώ ακόμη σπανιότερες είναι οι δημόσιες εμφανίσεις του. Η πραγματική κατάσταση της υγείας του παραμένει κρατικό μυστικό.
«Έζησα για τον αγώνα», είχε διαμηνύσει πρόσφατα στους παλιούς του συντρόφους κατά την επέτειο των 60 χρόνων από το ξεκίνημα του αγώνα, το καλοκαίρι του 1953.


«Για μένα, ως Κουβανή, ο Φιντέλ αντιπροσωπεύει τα πάντα. Είναι ό,τι καλύτερο συνέβη σε όλη μας την Ιστορία. Μετά τον Χοσέ Μαρτί, ο Φιντέλ Κάστρο Ρους», λέει η Λαζάρα Κουιντάνα, κάτοικος Αβάνας.

«Του εύχομαι να έχει πολλά χρόνια ακόμα και να συνεχίσει να ζει όπως τώρα που είναι πρόεδρός μας», είναι ευχή ενός 8χρονου παιδιου.

Γεννημμένος το 1926, ο νεαρός δικηγόρος της Αβάνας αγωνίστηκε για τα δικαίωματα του λαού του με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα.
‘Επειτα από ένοπλο αγώνα μετά την απόβαση με το θρυλικό πλοίο Γκράνμα, μπήκε θριαμβευτής στην Αβάνα την πρωτοχρονιά του 1959.

Στην ηγεσία της Κούβας από το 1959 ως το 1976 ως πρωθυπουργός και από το 1976 ως το 2008 ως πρόεδρος, ο «Λίντερ Μάξιμo», είχε μεταβιβάσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από το 2006.

Είχε στο πλευρό το σύμβολο των απανταχού εξεγερμένων, τον θρυλικό Τσε.

Το 1998 έγινε στην Κούβα η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του δεύτερου.

Έντονος ήταν ο συμβολισμός και στις επαφές που είχε με τον ηγέτη σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα.

Είναι μια από τις εμβληματικότερες αλλά και αμφιλεγόμενες πολιτικές φυσιογνωμίες του περασμένου αιώνα. Ένας ηγέτης που αγαπήθηκε και αμφισβητήθηκε με το ίδιο πάθος.













πηγη
Ακολουθήστε το planet stars  στο Facebook και στο Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...