Σκληρή μονομαχία Γέλεν-Σάμερς για την προεδρία της Fed

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να επιμένει ότι η λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Μπεν Μπερνάνκι , πλην όμως η Ουάσιγκτον και ο διεθνής Τύπος… βοά ότι στην πραγματικότητα η διαδοχή του Μπερνάνκι έχει εξελιχθεί σε υπόθεση για δυο: Από τη μια, η Τζάνετ Γέλεν, βετεράνος στέλεχος της Fed και αντιπρόεδρός της από το 2010,
παλαιότερα πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Από την άλλη, ο Λόρενς (ή Λάρι) Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών επί Κλίντον, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Ομπάμα στην πρώτη θητεία του.

Τα προφίλ των δυο υποψηφίων παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες-αλλά και διαφορές: Και οι δυο έχουν λαμπρά ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια, με διδακτορικά από κορυφαία πανεπιστήμια (ο Σάμερς από το Χάρβαρντ, η Γέλεν από το Γέιλ), με προϋπηρεσία στις πανεπιστημιακές έδρες και σε υψηλόβαθμα δημόσια αξιώματα. Και οι δυο επίσης θεωρούνται «περιστέρες» της νομισματικής πολιτικής που δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας.

Ασφαλής επιλογή
Κάπου εκεί όμως αρχίζουν οι διαφορές: Η Γέλεν θεωρείται χαμηλού προφίλ, γνωστή κυρίως στους ακαδημαϊκούς κύκλους και σε αυτούς των κεντρικών τραπεζών, όπου χαίρει μεγάλης εκτίμησης: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπήρξε η πιο εύστοχη στις προβλέψεις της από όλους τους αξιωματούχους της Fed την περίοδο 2009-2012. Θεωρείται ασφαλής επιλογή, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει τη λάμψη και τη διανοητική υπεροχή του Σάμερς που έγινε καθηγητής στο Χάρβαρντ σε ηλικία 28 ετών. Ούτε όμως και την τάση του να διχάζει και να προχωρεί σε αμφιλεγόμενες κινήσεις: Ο Σάμερς επικρίθηκε σφόδρα όταν αποκαλύφθηκε ότι λίγους μήνες πριν αναλάβει επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Ομπάμα το 2009 είχε πληρωθεί 2,8 εκατ. δολ. από τις μεγάλες τράπεζες για να δίνει διαλέξεις.

Οι στενές του σχέσεις με την Wall αποτελούν άλλωστε «κόκκινο πανί» για μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών, που αντιμετωπίζουν καχύποπτα τον Σάμερς λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην απελευθέρωση της αγοράς παραγώγων την δεκαετία του 1990 (κάτι που για πολλούς έσπειρε τους σπόρους της κρίσης του 2008). Οσον αφορά τις απόψεις του περί της νομισματικής πολιτικής, το τοπίο είναι πιο θολό σε σχέση με τη Γέλεν, καθώς μπορεί να θεωρείται Κεϋνσιανός, πλην όμως πρόσφατα εξέφρασε επιφυλάξεις για τα οφέλη της πολιτικής ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης.

Πόλεμος δηλώσεων
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξεκίνησε σαν ένας πολιτισμένος διάλογος για το τι πρέπει να διαθέτει ο νέος πρόεδρος της Fed εξελίχθηκε σύντομα σε υπόγειο πόλεμο, με τους φίλους και εχθρούς των δύο διεκδικητών να εκφράζουν προτίμηση για τον ένα ή τον άλλο μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων: «Γιατί ο Ομπάμα πρέπει να διαλέξει τον Σάμερς για να ηγηθεί της Fed», ήταν ο τίτλος σε άρθρο του Μπράντφορντ ντε Λονγκ στους Financial Times. «Γιατί ο Ομπάμα πρέπει να διαλέξει την Γέλεν για να ηγηθεί της Fed», ήταν ο τίτλος -πάλι στους FT- άλλου άρθρου, τρεις ημέρες αργότερα, υπογεγραμμένο από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Τζέιμς Χάμιλτον!

Η Γέλεν φαίνεται να έχει τη στήριξη περισσότερων ακαδημαϊκών, (έχουν ήδη εκδηλωθεί δημόσια υπέρ της υποψηφιότητάς της και οι δυο Νομπελίστες οικονομολόγοι Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς), ο Σάμερς φαίνεται να έχει περισσότερους φίλους στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Ομπάμα: Από το τέλος του 2010 ο Σάμερς έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τουλάχιστον 13 φορές και έχει συναντηθεί 4 φορές με τον πρόεδρο. Μπορεί να έχει φίλους στον Λευκό Οίκο, αλλά και πολλούς εχθρούς στο Κογκρέσο: 20 από τους 54 Δημοκρατικούς Γερουσιαστές έστειλαν στον Ομπάμα επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας Γέλεν: Το αυτό έπραξαν και 37 γυναίκες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στελέχη του Κόμματος των Δημοκρατικών, δυο πρωτοβουλίες που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Ομπάμα εάν τελικά η πλάστιγγα γείρει προς τον Σάμερς. Ο Ομπάμα θα λάβει την απόφασή του το φθινόπωρο. Μέχρι τότε, οι αγορές θα περιμένουν με κομμένη την ανάσα…

Oι υποψήφιοι και τα... Nόμπελ
Aυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό για τους δυο διεκδικητές της προεδρίας της Fed είναι η στενή τους σχέση με τα βραβεία Nόμπελ: O Λόρενς Σάμερς φαίνεται ότι έχει τα οικονομικά στο DNA του, αφού όχι μόνο είναι γιος δυο καθηγητών Oικονομικών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αλλά και ανιψιός δυο κατόχων Nόμπελ Oικονομικών: O Πολ Σάμιουελσον είναι αδελφός του πατέρα του και ο Kένεθ Άροου αδελφός της μητέρας του. H Tζάνετ Γέλεν από την πλευρά της έχει παντρευτεί ένα Nόμπελ, ή ακριβέστερα τον κάτοχό του, (τι άλλο ;) οικονομολόγο Tζορτζ Άκερλοφ, καθηγητή του Mπέρκλεϊ.

πηγη
 Ακολουθήστε το planet stars  στο Facebook και στο Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...