Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο φεστιβάλ animation Aniμasyros

Το 6ο Aniμasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, σημειώνοντας και φέτος μεγάλη επιτυχία.
Περισσότεροι από 2.000 θεατές παρακολούθησαν 100 περίπου ελληνικές και ξένες ταινίες animation που περιελάμβανε το φετινό πρόγραμμα, που φιλοξενήθηκε στο υπέροχο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, από τις 26 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.


«Το φεστιβάλ στοχεύει στο να αναδείξει την τέχνη της εμψύχωσης, δηλαδή του κινηματογράφου των κινουμένων σχεδίων, όχι όπως τον γνωρίζουμε που απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Είναι ταινίες νέων δημιουργών που χρησιμοποιούν πάρα πολλές τεχνικές, που εξελίσσονται. Έχουμε σαν σκοπό να αναδείξουμε όλο αυτό το παγκόσμιο κίνημα του animation στην Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει πολύ η περιφέρεια της Ελλάδας, γι’ αυτό και το φεστιβάλ γίνεται στη Σύρο» ανέφερε η διευθύντρια του φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου.

Η ταινία έναρξης στο φετινό Aniμasyros ήταν το «Από τη Γη στη Σελήνη» του δικού μας Άγγελου Σπάρταλη.Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ελληνική ταινία κολάζ-animation, η οποία στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ιούλιου Βερν.

Στην Αμερική του 1869, κάποιοι αμερικανοί πατριώτες έχουν βάλει ως στόχο να οργανώσουν το πρώτο ταξίδι στη Σελήνη. Πρόκειται πραγματικά για μια ευφάνταστη και καλοδουλεμένη παραγωγή, στην οποία μάλιστα συμμετέχουν μουσικά ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Ψαραντώνης.

«Ο Ιούλιος Βερν δεν είναι πολύ της μόδας, δυστυχώς. Τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένα κόκκινο δερματόδετο βιβλίο του 1957. Το άνοιξα και έπαθα την πλάκα μου.
Είναι ευφυέστατος. Δεν είναι αυτό που νομίζουμε, ένας παραμυθάς επιστημονικής φαντασίας. Είναι λογοτέχνης αξιώσεων. Συγκινήθηκα και αποφάσισα να το κάνω ταινία» εξήγησε ο σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης.

Στον «Ίππο» του Θανάση Ράδογλου, ένας ξύλινος ίππος αποφασίζει να απαρνηθεί τα οικεία τετράγωνα της σκακιέρας και να δει τι υπάρχει μακριά από αυτήν. Καταλήγει στο πάτωμα, όπου θα έχει την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους.

Αυτοί θα τον βοηθήσουν να επιστρέψει στα γνώριμα λημέρια. Η μικρή γεύση της ελευθερίας που είχε για πρώτη φορά, μακριά από τις προκαθορισμένες κινήσεις του σκακιού, θα τον κάνουν να ξανασκεφτεί τη ζωή που θέλει να έχει από εδώ και εμπρός.

Τι σημαίνει όμως για τον σκηνοθέτη το animation;

«(To animation) είναι η ενήλικη πλευρά. Όπως όταν ήμασταν παιδιά και παίζαμε με τα παιχνίδια και τους δίναμε ζωή με το χρόνο μας. Έτσι και τώρα το animation για μένα είναι ότι δίνω ζωή με το χρόνο μου πάνω σε κάτι άλλο, σε κάποιους χαρακτήρες που δεν υπάρχουν χωρίς εμένα. Είναι άψυχοι» επισημαίνει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Θανάσης Ράδογλου.

Το Aniμasyros φιλοξένησε, ανάμεσα στα άλλα, κι ένα αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Animateka της Σλοβενίας, που στοχεύει στην προώθηση ταινιών animation από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Ιγκόρ Πράσελ, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος, έμεινε ικανοποιημένος από το επίπεδο των ταινιών στο φετινό Aniμasyros:

«Με την επιτροπή ξεχωρίσαμε οκτώ ταινίες, που είναι ένας πολύ καλό νούμερο για φεστιβάλ. Αυτό σημαίνει ότι η φετινή σοδειά δεν ήταν κακή.

Πάντα μας εκπλήσσει και εμένα προσωπικά, να βλέπω ότι οι φοιτητικές ταινίες είναι κάθε φορά ακόμη καλύτερες από τις αντίστοιχες των επαγγελματιών κινηματογραφιστών. Αποδείχτηκε κι εδώ, άλλη μια φορά. Είχαμε ένα πολύ καλό φοιτητικό διαγωνιστικό πρόγραμμα».

Στην ισπανική ταινία, «Sangre de Unicornio» του Αλμπέρτο Βάσκες, δύο υπέροχες αρκουδίτσες που κυνηγούν μονόκερους για να… τους πιουν το αίμα, άκρως θρεπτικό και με γεύση βατόμουρου, κέρδισαν κοινό και κριτικούς αλλά και το Μέγα Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, στο φετινό φεστιβάλ.

Ειδική Μνεία έλαβε η «Αποδημία» της Κατερίνας Αθανασοπούλου, για τον καλλιτεχνικό τρόπο χρήσης του τρισδιάστατου animation, με σκοπό να υποστηρίξει μια λυρική οπτική ενός κοινωνικοπολιτικού θέματος.

Στον «Θεαίτητο» του Πλάτωνα, ο Σωκράτης παρομοιάζει την ψυχή με κλουβί που μέσα του οι γνώσεις είναι πουλιά. Ο άνθρωπος γεννιέται με το κλουβί άδειο και καθώς μεγαλώνει ,συλλέγει πουλιά-γνώσεις.

Τα χέρια είναι η αναζήτηση της γνώσης αλλά και οι ξεπερασμένοι ήρωες-ηγέτες που συνεχίζουν να μας κυνηγούν. Καθώς η Ευρώπη καταρρέει, η «Αποδημία» είναι ένα πορτραίτο της σημερινής Αθήνας.

Ο απεσταλμένος του Euronews στην Σύρο, Γιώργος Μητρόπουλος, αναφέρει:

«Το 6ο Aniμasyros είναι το σημαντικότερο ραντεβού για τους φίλους, αλλά και για τους δημιουργούς animation στην Ελλάδα. Είναι μια μικρή κινηματογραφική όαση γι’ αυτό το νησί των Κυκλάδων. Στόχος του φεστιβάλ είναι να εξοικειώσει το κοινό με το διεθνές ποιοτικό animation και ταυτόχρονα να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης για τους επαγγελματίες του χώρου».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...